Chałka

551 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Upiekłam w weekend! Wyszła ogromna i przepyszna <3 
    Pomieszałam mąkę tortową z mąką orkiszową jasną, bo akurat zwykła pszenna mi się skończyła i smak był świetny. Faktycznie, może być mało słodka dla kogoś kto lubi słodkości, ale dla mnie ostatnio raczej "nie dosładzającej" była wyśmienita.Mam tylko pytanie: czy gdybym zrobiła z tego przepisu dwie mniejsza chałki, a nie jedną taką ogromną, to czy zmienić jakoś czas pieczenia?Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fila Brazilla · 2 lat temu
    Robi robotę w 💯%. Przepis jak należy, nic nie jest zbyt rzadkie (poza tym można zawsze dodać mąki 😋). Chałka prima sort 🤓😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babette · 2 lat temu
    Chałka nie urosła, jeden wielki zakalec. Mało słodka. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 1 lat temu
      Tyle pozytywnych komentarzy, to raczej nie o przepis chodzi 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pawel · 1 lat temu
      Pewnie zapomnialas cukru i drozdzy 🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daro · 2 lat temu
    Mega wyszła🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 2 lat temu
    Nie umiem piec i wyszła mi elegancko, choć troszkę mało słodka , więc jak ktoś lubi słodszą to trochę więcej cukru. Dzięki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr Zagórski · 2 lat temu
    Chałka wyszła mega smaczna. Dzięki za przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip · 2 lat temu
    Urosła jak szalona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Chałka wyszła petarda. Nie miałam mąki typ 630 ,jedynie 550. W smaku chrupka, aksamitna. Jedynie co zmniejszyłam to ilość kruszynki,o połowę. Dziękuję za przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patt · 2 lat temu
    Nie wiem dlaczego, ale tak jak niektórzy piszą wyszło mi rzadkie ciasto. Wszystkie składniki dokładnie odmierzałam wagą lub miarką. Użyłam świeżych drożdży i mąkę tortową typu 405. Aby to uratować dodałam mąki na tyle aby można było zagnieść ciasto. Właśnie się piecze i wygląda dobrze, zobaczę jak wyjdzie. Ciekawi mnie tylko gdzie popełniłam błąd skoro tyle pozytywnych komentarzy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Wystarczy dodać więcej mąki jak wyjdzie za rzadkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Jest dużo mleka w przepisie, u mnie też wyszło bardzo rzadkie. Dodałam więcej mąki ;) Czekam, rośnie. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 lat temu
      Na początku ciasto sprawia wrażenie zbyt rzadkiego ale wystarczy odpowiednio długo wyrabiać. Ja wyrabiałam robotem ok. 10min, wszystko się ładnie połączyło a z ciasta wyszła aksamitna kula. Ręcznie pewnie trzeba wyrabiać dłużej :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 2 lat temu
    Czy jak zrobiłam zaczyn z instantu to wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Moja ulubiona ♡ 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 2 lat temu
    Wyszła ogromna i niesamowicie pyszna ❤️A zapach w domu oszalamiający 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Przepis jest do kitu . Ciasto jest zbyt rzadkie , nie da się z niego zrobić chałki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 2 lat temu
      Mi wyszła,  robiłam tego przepisu co do grama  :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 2 lat temu
      E tam, przepis jest dobry. Jaki typ mąki został użyty do wykonania ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 2 lat temu
      Przepis jest rewelacyjny, od ponad dwóch lat robię chałkę z tego przepisu i nawet nie chcę próbować innej. Cała rodzina się zajada i nigdy nie wyszła mi za rzadka 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 2 lat temu
    Przepis- rewelka!!! Bardzo dobra chałka . Robiłam Pierwszy raz i wyszła super !!! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Glutenlover · 2 lat temu
    Najlepsza jaką jadłam ✨! Ile dodać jajka jeśli chce zrobić z połowy porcji? Pozdrawiam 🌷 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Dałabym połowę 😉 Wbij jajko do głebokiego talerza, rozkłóć widelcem i odlej połowę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      :) · 2 lat temu
      szukaj małego jajka, takiego co by na pół porcji było ideale
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 2 lat temu
    😊😍 Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 2 lat temu
    Świetny przepis. To moja pierwsza chałka i wyszła wspaniała. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 2 lat temu
    Wychodzi ogromna i pyszna 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 2 lat temu
    Już kilka razy z tego samego przepisu i zawsze wszystko sikalafą! 👌🏻🔥👌🏻🔥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 2 lat temu
    Robię z tego przepisu od ponad roku. Zawsze pycha i wielka. Jak sąsiedzi wpadną boję się, że na następny dzień nie będzie 😂