Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
40 g masła
30 g cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.:
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
Kruszonkę wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Jak u poprzedników - od kiedy piekę z tego przepisu, nie potrzebuję żadnego innego :-) Dziękuję! Chałka za każdym razem wychodzi IDEALNA. Pozdrawiam :)
Ta chałka jest przepyszna. Piekę ją od 3 lat odkąd odkryłam przepis i dzisiaj jak ją wyjęłam z piekarnika, pomyślałam jak to możliwe, że jeszcze nie podziękowałam za przepis? Dziękuję! Dzisiaj dodałam trochę rabarbaru pod kruszonkę, pycha!
Przepyszna ! Robiłam już kilka razy, wyrabiam ręcznie (bo nie mam miksera) i też nie zajmuje to dużo czasu. Czy jest możliwe zapleść ją i przygotować i potem zostawić na noc, aby upiec rano ? Ktoś z was próbował ?
Chałka jest przepyszna,co prawda ja mam problem z zaplecieniem🫣🤣ale smak obłędny,dałam erythritol zamiast cukru i wyszła mało słodka ale z miodem jest super.Dziekuje za przepis♥️
Wypróbowałam już wiele przepisów na chałkę, ale odkąd trafiłam na ten jest on moim numerem 1. Zazwyczaj dodaje skórkę z pomarańczy, teraz miałam jedynie cytrynę i również wyszła przepyszna jak zawsze. Wesołych Świąt ☃️🎄
Robię tę chałkę od kilku lat - zawsze z tego przepisu. Zawsze wychodzi idealnie, i znika w zastraszającym tempie:) jedynie zmniejszam ilość kruszonki - ilość z przepisu na pół a i tak wychodzi sporo. Zaraz będę robiła makoiwec, na podstawie tej chałki - zobaczymy jak wyjdzie.