Chałka

575 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Pierwszy raz robiłam! Przepis rewelacja. Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ren · 5 lat temu
    Jest pyszna. Pierwszy raz robię chałkę i już wiem że będę tylko z tego przepisu robić. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Stradomska · 5 lat temu
    Właśnie robię :-). Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika S. · 5 lat temu
    cudo! pychota!!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Wyszla obłędna ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz Biernacki · 5 lat temu
    Tak apropo> Ścigać mężów. przecież to proste. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz Biernacki · 5 lat temu
    Piekę po raz X, wszystko wychodzi tak jak powinno, Sugeruję sprawdzić piekarnik bo w moim jest 30min w 170 st. Póżniej za bardzo ciemnieje. Termoobieg wyłączony. (Dopiero piekarnik testujeod roku). Dziekuje i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agi · 5 lat temu
    Super przepis, dzisiaj wypróbowałam , chałka wyszła przepyszna - dziękuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 5 lat temu
    Super przepis! Wyrosła piękna wielka i smaczna chałka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Jeżeli chcialabym zrobic 2x mniejsza chalke, to czy wystarczy ze skadniki podziele przez 2
    Czy na przyklad trzeba bedzie dodac wiecej drozdzy czy mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Wszystkie składniki podziel przez 2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Dziś wypróbowałam przepis, jest super, polecam! Z podwójnej porcji wyszły mi trzy chałki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Moja pierwsza chałka, przyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    A ja zrobiłam mini chałeczki z Pani przepisu :D
    przepis jest idealny, ciasto szybko wyrosło, nie lepiło do rąk, cudowne wprost..
    jestem zachwycona!
    Bułeczki wyszły obłędne, z masełkiem, z dżemem, z czymkolwiek, polecam bardzo <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Pierwszy raz robiona z Pani przepisu- oto efekt :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Również polecam. Pyszna chałka i łatwa w wykonaniu. Jak na pierwszy raz wyszła super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolcia · 5 lat temu
    Tak pysznej chałki jeszcze nie jadłam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Mega smaczna i olbrzymia (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Polecam przepyszna . Przepis super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 5 lat temu
    W moim przypadku też jest to pierwsza chałka ale jest rewelacja (ok) polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 6 lat temu
    Przepis pierwsza klasa! Moja pierwsza chałka i wyszła super!