Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka, lekko ciepłego
70 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
40 g masła
30 g cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.:
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
Kruszonkę wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mar·
24 dni temu
Ile razy nie robilam. Zawsze wychodzi. Zawsze. I na roznej mace i na instatnt drozdzqch i na rozmrażanych. To jedyne ciasto drozdzowe ktore zajadam ze smakiem. Ja recznie ciasto zagniatqm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
29 dni temu
super przepischałka pięknie wyrosła i jest pyszna 😋do kruszonki dałam brązowy cukier i szczyptę cynamonu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 miesięcy temu
Chałka niestety nie zrobiła na mnie wrażenia. Dość zbita, nie miała w sobie lekkości i delikatności.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mar·
24 dni temu
Mi zawsze wychodzi. Umiejetnoscibtez trzeba miec ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
1 miesięcy temu
Nie wiem jak komuś to wychodzi. Zrobię 4 raz ciasto za każdym razem takie rzadkie ze jedynie co z nim mozna zrobic to wyrzucić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia ·
1 miesięcy temu
Cudnie wychodzi, pyszna i mięciutka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
1 miesięcy temu
Polecam! Zawsze wychodzi 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Laura·
1 miesięcy temu
Bardzo łatwy i przejrzysty przepis, dziękuję! Ostatnio miałam mega chętkę na chałkę i w końcu się odważyłam upiec jeszcze raz po chyba 10 latach 😵💫 Osobiście myślałam, że wyjdzie mniejsza, ale jak się pozwala jej wzrosnąć w lekko nagrzanym piekarniku to wychodzi byk! Faktycznie trzeba pozwolić na 2 wzrośnięcia. Ja sobie źle przeczytałam i myślałam, że tylko godzinkę a dopiero potem zauważyłam, że jeszcze trzeba dognieść i odstawić na kolejne 30 minut i to bardzo dużo dało. Także jeśli ktokolwiek się zastanawia czy można sobie darować te 30 minut - nie można. Ilość kruszonki wg mnie perfekcyjna 👌🏻 Mój mąż jest z RPA to będzie jego pierwsza chałka 🥹
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafał ·
1 miesięcy temu
Ja zagniatam raz … ale po uformowaniu wałeczków i zapleceniu odczekuje z 10 min … wychodzi doskonała i rośnie jak szalona
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 miesięcy temu
Bardzo dobra robiona z podwójnej porcji, posypana dodatkowo płatkami migdałowymi 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 miesięcy temu
Bardzo dobry przepis 😊 dziękuję 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylvia·
2 miesięcy temu
Nie mam bladego pojęcia jak ten przepis wychodzi ilość masła jest do zredukowania o 1/3, choc pracuje, nad tym przepisem (osobiście jestem przeciwniczka dodawania białka do ciasta, mało z kolei kruszonka mnie obchodzi). Ciasto wygląda duzo zbyt ciężkie, nawet na rękę. Zdecydowanie mniej masła nie 60 ale 40g i nawet może lżejsze mleko niż pełne, albo mix mleka i wody. Baza i pomysł dobry, Bardzo dobry, dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 miesięcy temu
Robię drugi raz i nie wiem czemu ale u mnie robi się płaska :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafa·
1 miesięcy temu
Włóż w foremkę :) to nie pójdzie na boki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
2 miesięcy temu
Wyszła pyszna. Ja robiłam na Szabat więc potrzebowałam dwie sztuki, ale zachęcona pozytywnymi komentarzami potroiła składniki i trzecią część rozwałkowałam i posmarowałam białym serem zmiksowanym z cukrem, jajkiem i śmietaną 30%, wyszło pyszne. Kruszonki wg przepisu wyszło za dużo, polecam zmniejszyć ilość składników.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rafa·
1 miesięcy temu
Z tym białym serem … brzmi smakowicie muszę spróbować … ciekawe czy budyń waniliowy by się sprawdził …