Mocno czekoladowe, soczyste, sycące i wilgotne ciasto brownie, ozdobione czekoladowymi gniazdkami z paluszków. To brownie zostało upieczone z dodatkiem majonezu, który prawie całkowicie zastępuje tłuszcz i jajka. W przypadku innych rodzai ciast, majonez wpływa również korzystnie na konsystencję wypieku.
Jako że u mnie w domu, odkąd byłam mała, mama używała majonezu Kieleckiego, kontynuując tę tradycję używam go chętnie nie tylko do bardzo wielu potraw, ale i do niektórych wypieków.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotować brownie: 50 g czekolady posiekać i odstawić na bok. 150 g czekolady połamać na kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ściągnąć z pieca i wmieszać trzepaczką majonez.
Osobno wymieszać mąkę z kakao i przesiać.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zmniejszyć obroty na średnie i dodać stopniowo roztopioną czekoladę z majonezem. Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i na końcu kawałki posiekanej czekolady.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku ok. 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne brownie pokroić na 16 kawałków i udekorować przygotowanymi gniazdkami.
Uwaga:
Gniazdka z paluszków można przygotować dzień wcześniej i pozostawić np. na blacie do zastygnięcia.