Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej

1 Komentarz
Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej

Mocno czekoladowe, soczyste, sycące i wilgotne ciasto brownie, ozdobione czekoladowymi gniazdkami z paluszków. To brownie zostało upieczone z dodatkiem majonezu, który prawie całkowicie zastępuje tłuszcz i jajka. W przypadku innych rodzai ciast, majonez wpływa również korzystnie na konsystencję wypieku.

Jako że u mnie w domu, odkąd byłam mała, mama używała majonezu Kieleckiego, kontynuując tę tradycję używam go chętnie nie tylko do bardzo wielu potraw, ale i do niektórych wypieków.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100 g majonezu kieleckiego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru brązowego (ewentualnie zwykłego)
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekorację według przepisu: "Gniazdka wielkanocne z paluszków".
  2. Przygotować brownie: 50 g czekolady posiekać i odstawić na bok. 150 g czekolady połamać na kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ściągnąć z pieca i wmieszać trzepaczką majonez.
  3. Osobno wymieszać mąkę z kakao i przesiać.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zmniejszyć obroty na średnie i dodać stopniowo roztopioną czekoladę z majonezem. Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i na końcu kawałki posiekanej czekolady.
  5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku ok. 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne brownie pokroić na 16 kawałków i udekorować przygotowanymi gniazdkami.

Uwaga:

  • Gniazdka z paluszków można przygotować dzień wcześniej i pozostawić np. na blacie do zastygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania ciasta:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej
Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    stefan · 4 lat temu
    Słodki Jezusie! Majonez i czekolada?!