Chałka

574 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 godzin temu
    Polecam! Zawsze wychodzi 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 4 dni temu
    Bardzo łatwy i przejrzysty przepis, dziękuję! Ostatnio miałam mega chętkę na chałkę i w końcu się odważyłam upiec jeszcze raz po chyba 10 latach 😵‍💫 Osobiście myślałam, że wyjdzie mniejsza, ale jak się pozwala jej wzrosnąć w lekko nagrzanym piekarniku to wychodzi byk! Faktycznie trzeba pozwolić na 2 wzrośnięcia. Ja sobie źle przeczytałam i myślałam, że tylko godzinkę a dopiero potem zauważyłam, że jeszcze trzeba dognieść i odstawić na kolejne 30 minut i to bardzo dużo dało. Także jeśli ktokolwiek się zastanawia czy można sobie darować te 30 minut - nie można. Ilość kruszonki wg mnie perfekcyjna 👌🏻 Mój mąż jest z RPA to będzie jego pierwsza chałka 🥹
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rafał · 2 dni temu
      Ja zagniatam raz … ale po uformowaniu wałeczków i zapleceniu odczekuje z 10 min … wychodzi doskonała i rośnie jak szalona 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 dni temu
    Bardzo dobra robiona z podwójnej porcji, posypana dodatkowo płatkami migdałowymi 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 15 dni temu
    Bardzo dobry przepis 😊 dziękuję 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylvia · 15 dni temu
    Nie mam bladego pojęcia jak ten przepis wychodzi ilość masła jest do zredukowania o 1/3, choc pracuje, nad tym przepisem (osobiście jestem przeciwniczka dodawania białka do ciasta, mało z kolei kruszonka mnie obchodzi). Ciasto wygląda duzo zbyt ciężkie, nawet na rękę. Zdecydowanie mniej masła nie 60 ale 40g i nawet może lżejsze mleko niż pełne, albo mix mleka i wody. Baza i pomysł dobry, Bardzo dobry, dziękuje 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 16 dni temu
    Robię drugi raz i nie wiem czemu ale u mnie robi się płaska :( 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rafa · 2 dni temu
      Włóż w foremkę :) to nie pójdzie na boki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 25 dni temu
    Wyszła pyszna. Ja robiłam na Szabat więc potrzebowałam dwie sztuki, ale zachęcona pozytywnymi komentarzami potroiła składniki i trzecią część rozwałkowałam i posmarowałam białym serem zmiksowanym z cukrem, jajkiem i śmietaną 30%, wyszło pyszne. Kruszonki wg przepisu wyszło za dużo, polecam zmniejszyć ilość składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 28 dni temu
    Tak dobra, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Najlepszy przepis na chałkę! ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronkka · 28 dni temu
    Wygląda i pachnie obłędnie, ale wyszła mi gigantyczna😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 miesięcy temu
    Cudowna. Piekę jedną w tygodniu. Tylko kruszonki daję połowę. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    A. · 3 miesięcy temu
    To nie pierwszy i na pewno nie ostatni raz 😊 Przepis rewelacja! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 miesięcy temu
    Wyszła pięknie i smaczna 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 miesięcy temu
    Zawsze wychodzi☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K. · 5 miesięcy temu
    Wyszła pyszna i wielka 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 miesięcy temu
    Dziękuję za ten przepis, chałka wyszła idealna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 6 miesięcy temu
    Myślałem że będzie trudniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 7 miesięcy temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 7 miesięcy temu
    Pyszna wyszła! A ja zostawiłam na noc w lodówce i piekłam rano po ogrzaniu żeby mieć świeżą! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 7 miesięcy temu
    Wczoraj wieczorem robiłam, super przepis. Tylko ja podzieliłam na 6 części i warkocz jest z 6ciu.  Polecam 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 miesięcy temu
    Pozdrawiam