Chałka

541 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 29 dni temu
    Chałka rewelacja 🤩 moje dzieci zachwycone 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 2 miesięcy temu
    Wyszli extra. Pychotka!!!!Wyrosło tak duże że nie mogłam wyjąć z piekarnika. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 2 miesięcy temu
    Moja pierwsza chałka. Pycha 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Jak u poprzedników - od kiedy piekę z tego przepisu, nie potrzebuję żadnego innego :-) Dziękuję! Chałka za każdym razem wychodzi IDEALNA. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 miesięcy temu
    Najlesza chałka jaką jadłam ....za każdym razem wychodzi pulchniutka i pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 3 miesięcy temu
    Prosta i smaczna. Syn bardzo lubi. Polecam. Na ten przepis natrafiłam jako pierwszy i nie planuję szukać dalej. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 miesięcy temu
    Ta chałka jest przepyszna. Piekę ją od 3 lat odkąd odkryłam przepis i dzisiaj jak ją wyjęłam z piekarnika, pomyślałam jak to możliwe, że jeszcze nie podziękowałam za przepis? Dziękuję! Dzisiaj dodałam trochę rabarbaru pod kruszonkę, pycha! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 5 miesięcy temu
    Świetny i prosty przepis. Chałka wychodzi przepyszna za każdym razem! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 miesięcy temu
    Od czterech lat robię na wielkanoc z tego przepisu i zawsze wychodzi idealna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 5 miesięcy temu
    Przepis mega polecam mi wyszła giga chała:P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Przepyszna ! Robiłam już kilka razy, wyrabiam ręcznie (bo nie mam miksera) i też nie zajmuje to dużo czasu.  Czy jest możliwe zapleść ją i przygotować i potem zostawić na noc, aby upiec rano ? Ktoś z was próbował ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bartek · 7 miesięcy temu
      Osobiscie polecal bym po wyrobieniu cuasta, zostawic w lodowce na noc w misce zakryte folia. I rano zaplesc i odstawic do wyrosniecia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Przepyszna, i latwa do zrobienia, dobrze ze zdjecie zrobilam odrazu po wyjeciu z piekarnika bo zniknela w sekunde, z przepisu zrobilam 2 chalki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zabulka · 8 miesięcy temu
    Chałka jest przepyszna,co prawda ja mam problem z zaplecieniem🫣🤣ale smak obłędny,dałam erythritol zamiast cukru i wyszła mało słodka ale z miodem jest super.Dziekuje za przepis♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Wyszła idealna! 😀 Krucha, w środku miękka. Pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 8 miesięcy temu
    Wyszla pyszna 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katia · 8 miesięcy temu
    Wypróbowałam już wiele przepisów na chałkę, ale odkąd trafiłam na ten jest on moim numerem 1. Zazwyczaj dodaje skórkę z pomarańczy, teraz miałam jedynie cytrynę i również wyszła przepyszna jak zawsze. Wesołych Świąt ☃️🎄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia. · 9 miesięcy temu
    Robię tę chałkę od kilku lat - zawsze z tego przepisu. Zawsze wychodzi idealnie, i znika w zastraszającym tempie:) jedynie zmniejszam ilość kruszonki - ilość z przepisu na pół a i tak wychodzi sporo. Zaraz będę robiła makoiwec, na podstawie tej chałki - zobaczymy jak wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 miesięcy temu
    Zrobiłam chałkę pierwszy raz w życiu i wyszła cudowna, przepyszna ;) Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 10 miesięcy temu
    Upieczona:) faktycznie mąki trzbe dodać nieco więcej i jest okej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata T. J. · 10 miesięcy temu
      Super przepis 🙂 zawsze robię dwie sztuki ponieważ  jedna znika na ciepło. Moje obowiązkowo z cukrem pudrem 😋  mniammmmm