Chałka

561 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna T · 3 lat temu
    Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Wspaniały przepis! Chałka rozpływa się w ustach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Przepyszna ,mąż gorącą już jadł bo nie mógł się doczekać. Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rita · 3 lat temu
    Ciasto za rzadkie więc mam placek drożdżowy 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania Skoneczna · 3 lat temu
    (clap)Chlaka jest przepyszna już robię kolejny raz polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Meeega, super przepis ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Dzień dobry. Mam 14 lat i uwielbiam piec słodkości, a najbardziej właśnie tę chałkę. Robię już chyba z 10 razy i za każdym razem wychodzi pyszna. Dziękuję za super przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Bardzo chciałabym zrobić dziś taką chałkę ale posiadam tylko mąkę pszenną typ 550 oraz pszenną pełnoziarnistą typ 1850. Można to jakoś pogodzić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Mąka 550 będzie odpowiednia ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Ja miałam zwykłą tortową z biedronki,wyszła super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed wyrośnięciem zaraz po wymieszaniu mikserem?? Bo moje wydaje się być trochę za rzadkie :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 3 lat temu
      Ja jestem właśnie w trakcie robienia i też mi się wydaje bardzo rzadkie, ale poczekam i zobaczymy co wyjdzie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Robiłam już chyba 20 razy chałkę z tego przepisu i serdecznie polecam wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Boska, palce lizać 🙂 Pozdrawiam Oby przepisów różnych było coraz to więcej i tak udanych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Moje chałki. Przepis świetny. Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina Fischer · 4 lat temu
    Pyszna chałka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Bardzo dobra chałka 😋😋😋 jak najbardziej polecam przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Przepyszna chałka! Pierwszy raz robiłam, szybko zeszła nikt nie wierzył ze robiłam po raz pierwszy. Rewelacyjny przepis, na pewno będę go powtarzać super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz plonski · 4 lat temu
    Wyszła dobra bułka drozdzowa ale nie ma to nic wspólnego z chałka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Pierwszy raz robiłam chałkę i wyszła ogromna i pyszna! Kilka kromek zamroziłam. Następnym razem dodam troche rodzynek. To już kolejny przepis z tej strony, zawsze wychodzi wszystko bardzo smaczne!
    Moj ulubiony blog z przepisami (clap) (heart) (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Świetny przepis, kucharzyłyśmy razem z córeczka. Chaleczka wyszła palce lizać 👏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Samanta · 4 lat temu
    Świetny przepis ! Pierwszy raz robiłam taką chałkę i wyszła świetnie, tak samo kolejnym razem. Znika jeszcze ciepła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Super przepis, a kruszonka najlepsza. 🙂