Chałka

561 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Jest ogromniasta wystarczy trzymać się przepisu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Czy mozna taka chalke lezakowac w lodowce i rano piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Już zapleciona nie, ale myślę, że możesz wyrobić ciasto i włożyć na noc do lodówki do wyrastania. Rano ocieplić do temp. pokojowej i zapleść chałkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Piekłam z termoobiegiem na 160°C 35min. Piękna wielką i pysznaaaa!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Super. Miałam właśnie odpisać na poniższy komentarz, a tu chałka już upieczona ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Mam piekarnik z termoobiegiem. Ile czasu i na jaką temperaturę trzeba ustawić. Proszę o radę bo ciasto już rośnie 😳
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doy · 4 lat temu
    Najlepsza🥖
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    U mnie noty : 10/10. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Od kiedy tylko wsadziłam do piekarnika w domu unosi się cudowny maślany zapach. Super przepis, na pewno do niego wrócę - ciasto ładnie pracowało, a sama chałka ładnie wyrosła. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Uwielbiamy ją! Zawsze wychodzi ... zachwyca zapachem i smakiem. Dziś robię eksperyment i dodaje czekolade
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Ogromna jest :) I ten zapach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Nic dodać nic ująć 😋 pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 4 lat temu
    Świetny przepis!! Wyszła ogromna i przepyszna 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Przepis genialny ❤️❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 4 lat temu
    Chałka pyszna, pamiętajcie że do drożdży instant mleko oraz masło do ciasta muszą być ciepłe bo nawet thermomix nie pomoże.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aurelia · 4 lat temu
    Wyszła przepyszna! Smak dzieciństwa 🙈❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Super przepis. Robiłam chałkę pierwszy raz w życiu i jestem zadowolona. Prosta w wykonaniu. Jedyne moje zastrzeżenie... szybko traci świeżość. Ale może to jakiś błąd po mojej stronie? Może np za długo ciasto wyrabiam? Najlepsza w smaku t w tym samym dniu co jest pieczona a liczyłam, że postoi ze 3 dni.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 4 lat temu
      Pyszniutka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 4 lat temu
      Szybkie starzenie się chalki to normalny proces. Ale nie ma tego złego-z czerstwej chałki wychodzą świetne tosty francuskie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Czy gdy przygotowujemy zaczyn ma to znaczenie czy drożdże zalewamy mlekiem czy odwrotnie tzn do mleka drożdże, cukier itp?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie ma znaczenia. Ważna jest tylko temperatura mleka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 4 lat temu
    Czy ciasto można przygotować już wieczorem, zostawić (w temperaturze pokojowej czy w lodówce?), a rano tylko upiec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Chałka przepyszna ☺ Ciasto pięknie rośnie 😀 Robiłam z podwójnej porcji i wyszły dwie wielkie chałki ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Świetny przepis, mój pierwszy raz