Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

135 Komentarzy
Marcepan / masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie w młynku do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane, ale są one znacznie droższe od tych ze skórką.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.

2

  1. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  2. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z ostrym nożem. Masa powinna być jak najbardziej gładka. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wsypać do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać co najmniej 5 minut i obrać).
  3. Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 8- 10.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3 min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Uwaga:

  • Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 540 g masy marcepanowej

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marcepan / masa marcepanowa Marcepan / masa marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 12 lat temu
    Dzien dobry :) Pani Joanno mam pytanie :) dzis wlasnie robie tort i chcialabym wiedziec czy na zwyklym kremie przyklei mi sie masa marcepanowa i jak mam ja rozwalkowac? I czy moglabym czym zastspic czarny barwnik bo niestety takiego nie mam a bardzo potrzebuje czarny kolor :( dziekuje bardzo za pomoc :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ilono[/b] trudno mi na to odpowiedzieć, możliwe, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 12 lat temu
    Witam.Czy można użyć syropu klonowego zamiast wody różanej??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b]
    1. Wyczytałam, że można dodać sok ananasowy albo o innym smaku, ale sama nigdy tego nie testowałam.
    2. Tak, możesz zobić masę wcześniej.
    Ogólnie to radziłabym Ci kupić gotową masę marcepanową, jeśli się stresujesz. Zajmiesz się wtedy tylko ciastem i będzie mniej pracy, a samą masę przetestujesz jak będziesz miała czas ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    przepraszam, to znowu ja...
    im blżej święta tym większy stres i mętlik w głowie czy wszystko wyjdzie...mam kolejne pytania:-)
    1. nigdzie u mnie nie mogę znaleźć wody różanej; likieru wolałabym też nie kupować ani dodawać do masy bo to tort dla dziecka; wyczytałam natomiast w komentarzach że można użyć soku i pytanko: o jakim smaku? czy to ma jakieś znaczenie?
    2. boję się że coś zrobię nie tak i nie wyjdzie mi ta masa, dlatego chcę ją zrobić wcześniej (dzień-dwa) - czy po tym czasie będzie również na tyle plastyczna aby dała się rozwałkować i nałożyć na tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] najlepszy jest kupny. Cieżko samemu tak drobno zmielić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    a jeszcze jedno pytanko: można od razu uzyc cukru pudru, czy trzeba zwykly zzmielic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    [quote]Jasna będzie najlepiej pasować :-)[/quote]


    dziękuję dziękuję dziękuję :*:*

    pochwalę się za tydzień jak mi wyszedł:*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Jasna będzie najlepiej pasować :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    to ja chyba skusze sie na te mase czekoladowa Masa czekoladowa:

    100g białej czekolady
    150g masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] Ogólnie możesz upiec ten tort i przełożyć tym kremem blaty. W żadnym wypadku nie smaruj jednak tą masą góry i boku torta. Ten krem nie nadaje się pod masę marcepanową. Przeglądnij moje torty z masą marcepanową i cukrową i wybierz sobie masę na wierzch torta.
    Ta ilość masy marcepanowej Ci wystarczy.
    Nie bardzo wiem, jak będzie wyglądała ta tęcza, ale na wodę jej nie przykeisz. Możesz wbić ją w tort, albo obkleić końcówki tęczy marcepanem, który przyklei się później sam do masy marcepanowej na torcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    witaj, mam pytanko: niedługo są urodziny mojej córeczki; zaplanowałam że zrobię dla niej tęczowy tort (podaję stronkę http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake),chciałabym go obłożyć masą marcepanową, tylko nie wiem czy na tym kremie który jest podany będzie się ona trzymała (podaję skład: Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):
    900 ml śmietany kremówki (36%)
    250 g serka mascarpone
    kilka łyżek cukru pudru, do smaku
    ekstrakt waniliowy lub cytrynowy). To pierwsze pytanie:) teraz 2. chciałabym jeszcze zrobić tęczę z takich kolorowych okrągłych drażetek i przyozdobić końce bezami - jak je przymocować do masy?na wodę?
    I ostatnie pytanie: czy ilość masy podanej przez Ciebie starczy na obłożenie tortu o śr.23cm?(będzie wysoki bo z 6blatów się składa i nie wiem ile tej masy zrobić...:()
    Przepraszam za długość pytań, ale to bardzo ważne dla mnie:)tort musi być po prostu idealny :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Justyno[/b] wagowo jest tyle samo. Jeśli wrzucasz 250g migdałów całych i je zmielisz to dalej będzie ich ciągle 250g. (Pomijając drobne ilości, które zostaną na ostrzu noża ;-) )
    Jeśli pytasz dlatego, aby użyć mielonych migdałów to nie polecam, bo Ci masa marcepanowa nie wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 12 lat temu
    [quote][b]Justyno[/b] można.
    Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Po zmieleniu też będzie 250g.[/quote]
    Bo jesli cos zmielimy to pozniej juz niema tyle gramow, co wczesniej. Ale mam rozumiec, ze 250g, juz zmielonych migdalow, bedzie OK. Dziekuje za odp, pozdrawiam, A poztym swietny profil.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Justyno[/b] można.
    Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Po zmieleniu też będzie 250g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 12 lat temu
    Czy z tej masy mozna formowac, np roze!
    Pani zmielila 250g migdalow, a ile jest po zmieleniu! Bardzo dziekuje za odpowiedz!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kaju[/b] jakiś mocny robot kuchenny z ostrym nożem np. thermomix, malakser lub ewentualnie młynek do kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dom Kaja · 12 lat temu
    Próbowałam zrobić marcepan... pomyślałam, że przepuszczę migdały przez maszynkę do mięsa... o mało co jej nie popsułam :) To jakiego narzędzia najlepiej użyć??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Arku[/b] możesz nią pokryć tort od razu po przygotowaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek_ZG · 12 lat temu
    Czy taką masę marcepanową, można rozwałkować tak aby pokryć nią tort ?
    Czy nie będzie się drzeć (łamać). Czy to prawda że po zrobieniu takiej masy powinna byś w lodówce 24 godziny (powinna się zahartować)