Krem czekoladowy z mascarpone
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Uwaga:
* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.





Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jak zrobić żeby krem czekoladowy był jeszcze bardziej ciemniejszy ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz dodać kakao przy ubijaniu z mascarpone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zrobionym kremem trzeba od razu przekładać tort czy może stać ten krem? Jeśli tak to jak długo?chodzi mi o to że np jak przełożę blat tortu czy reszta może stać do dekoracji? Czy nic się nie DZIEJE.Z góry dziekuje🙂
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z tym kremem jest tak jak z kremem z mascarpone i śmietanki. On nie jest trwały. Należy użyć go od razu tj. może chwilę stać na blacie, gdy przekładamy blaty, a na końcu zrobić z niego dekoracje. Natomiast nie może stać, jeśli tort należy jeszcze schłodzić. Jeśli potrzebujesz użyć tego kremu po jakimś czasie to trzeba zrobić dwie porcje ganache i tą drugą ubić z mascarpone dopiero przed jej użyciem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przez pomyłkę dałam do czekolady nieco za dużo śmietanki - czekolada miała 90g a nie 100, więc 4 czekolady łącznie dały 360g, a śmietanki było około 520g. Masa czekoladowo-śmietanowa po nocy w lodówce jest dość luźna. Czy jak dodam 500g mascarpone to jest szansa że krem wydjzie gęsty?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, potrzebuję podwójnej porcji kremu.
Czy wystarczy podwoić ilość składników i wszystkie czynności wykonać jak w przepisie?
I drugie pytanie - czy czekolada ze śmietanką może "przeczekać" w lodówce dobę?- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak i tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy te kremy można dodatkowo ustabilizować żelatyną? Jeśli tak, to jaka ilość na podane proporcje?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do masy z białej czekolady można dodać barwnik w proszku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli jest to zwykły barwnik w proszku (taki do rozpuszczenia też w wodzie, a nie tłuszczorozpuszczalny) to dodałabym go do śmietanki i razem podgrzała. Jeśli jest tłuszczorozpuszczalny to można go dodać przed rozpoczęciem miksowania, czyli jak w punkcie 2: do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodać mascarpone i barwnik i razem ubić. Ewentualnie w trakcie ubijania dodać go więcej, jak kolor będzie za jasny. Natomiast jeśli nie jest to barwnik specjalnie rozpuszczalny w tłuszczach to jedynie do śmietanki można go dodać, ale nie ma gwarancji, że nie pozostaną nierozpuszczone drobinki barwnika.
Najlepiej zrobić test: podgrzać trochę śmietanki z barwnikiem i połączyła z białą czekoladą. Jeśli będzie gładka masa to nadaje się do ubicia z mascarpone.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy nie zaszkodzi jeśli śmietankę wyjmę z lodówki przed rozpoczęciem jej gotowania czy wyjąć szybciej ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma znaczenia. Ja biorę prosto z lodówki i tak trzeba ją mocno podgrzać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Smak kremu doskonały! Jednak określenie ilości totalnie przestrzelone. „Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm". Chyba tylko w przypadku smarowania nim biszkoptu jak masłem pod plasterek mortadeli. Zrobiłem mniej więcej z podwójnej porcji (200 g gorzkiej czekolady, 400 ml śmietany, 500 g serka) i wyszło w sam raz na przełożenie toru (26 cm) JEDEN raz i zapacykowanie góry oraz boków. Z mniejszą ilością rezultat byłby bardzo ubogi. Do tego ciemny biszkopt nasączony mocną kawą i świeże owoce (u mnie maliny i borówki, ale truskawki też byłyby świetne) - absolutna bajka.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy po rozpuszczeniu czekolady w śmietance mogą pozostać takie drobinki czekolady? Sa bardzo malutkie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę zmiksować blenderem, ale bardzo krótko, żeby się wszystko połączyło nie ubijając.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.This is mine favourite filling to mine cake's now. I made the one with white chocolate three times and always was perfect. Now I am gonna try dark chocolate.
Thank you for sharing I love it. (y) (clap)- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tym razem robiłam krem z białej czekolady. W odróżnieniu od tego z gorzkiej, ganache po całej nocy w lodówce nadal był płynny i bałam się, że krem mi nie wyjdzie, a jednak się udał 😊 gdyby ktoś się zastanawiał, użyłam zwykłej białej czekolady Fin Carre z Lidla i śmietanki 36 Laciatej
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepszy krem czekoladowy jaki jadłam! Sztywny - idealny do dekoracji, zawsze wychodzi i jest prosty w wykonaniu. Uwielbiam i dziękuję! :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodałam dwie tabliczki gorzkiej czekolady, każda po 90 gramów i to chyba było trochę za dużo, bo po schłodzeniu przez noc w lodówce ganache był bardzo twardy, także polecam trzymać się przepisu 🤣 natomiast po dodaniu mascarpone udało się go zmiksować i zrobić z niego krem 😊
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to moze byc smietana 36% z Piatnicy? w olastikowych kubeczkach ja smietana czy setek wiejski? Czy musi byc UHT w papierowych pudelkach??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Zaczęłam robić masę ...czekolada i śmietanka nie są mocno gęste, wstawiłam do lodówki. Czy jest jeszcze szansa, że masa się uda jak się ochłodzi i dodam serek? Jużto już na zmarnowanie? Ps. Nie wiem...może za długo miskowałam te składniki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masa nie ma być gesta przed schłodzeniem. Jedynie co mnie martwi, czy Ty ten krem miksowałaś przed schłodzeniem? Miksuje się dopiero po schłodzeniu masy i po dodaniu mascarpone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Miksowałam. Niestety zrobił się płynny, nawet po pewnym czasie w lodówce
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlatego nie należy miksować przed schłodzeniem, bo po schłodzeniu się nie ubije.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Teraz już to zapamiętam. Dziękuję :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealny smaczny znakomity do tynkowania.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, jeśli krem się troszkę zwarzył bo zorientowałam się za późno to jest szansa że będzie dobry po schłodzeniu? jest bardzo gęsty i smaczny tylko już widać że nie jest do końca gładki..... nie wiem czy dać mu szansę, czy jakoś go ratować czy robić nowy?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli już widać, że się trochę zwarzył to po słodzeniu to nie zniknie. Jeśli jest czas to można go próbować uratować. Należy ogrzać go w kąpieli wodnej, miszając, aż powstawie gładka, jednolita masa. Masa zrobi się płynna, więc ponownie należy ją schłodzić kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce (lub w zamrażalniku, ale należy często zaglądać, żeby masa nie zamarzła) i ponownie ubić, ale krótko tylko do zgęstnienia.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, chciałabym użyć tego kremu do dekoracji muffinek. Ile czasu wcześniej mogę je udekorować aby krem nie spłynął i babeczki były estetyczne?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krem nie spłynie ;) Ze względu na świeżość ciasta babeczkowego polecam udekorować w dzień podania lub jeden dzień wcześniej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po przeczytaniu komentarzy, że może krem być rzadki do rozpuszczonej i wystudzonej czekolady dodałam po prostu zagęszczacz do ubijania śmietany i w zasadzie po ubiciu miałam już wspaniały krem. Dodałam mascarpone bo miałam. Krem super
- {"set":null,"list":{"4":0,"3":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się