Krem czekoladowy z mascarpone

191 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 15 dni temu
    Można spróbować zabawić ten krem? Jeśli tak, w którym momencie dodać barwnik? Do ciepłej czekolady ze śmietanką, czy już po ubiciu kremu? Z białej czekolady chciałabym uzyskać pudrowy róż. Mam barwnik do mas tłustych, sprawdza się przy barwieniu tynku na maśle. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 15 dni temu
      Tak, można. Dodałabym, tak jak piszesz, to śmietanki z czekoladą. Jeśli w trakcie ubijania z mascarpone kolor wyjdzie za blady, to można wtedy też dodać więcej barwnika. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 17 dni temu
    Robiłam krem już kilka razy. Zawsze wychodził świetnie. Ale teraz mam trochę wątpliwości. Czy pod opłatek z masy cukrowej można, na dzień przed. Mam tort komunijny i musi być oddany z wyprzedzeniem. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 2 miesięcy temu
    Witam. Na jak duży tort wystarczają podane proporcje? Na 16 porcji tort będzie trzeba zrobić podwójnie? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 2 miesięcy temu
    Witam, w jakich proporcjach mogę zmieszać czekoladę mleczna z czekoladą gorzką? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Myślę, że w dowolnych. Dałabym łącznie 150g i czy to będzie sama mleczna, czy pomieszana z gorzką, będzie dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 miesięcy temu
    Czy krem musi aż tyle odstać swoje w lodówce czy ktoś próbował zrobić szybciej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KKKK · 3 miesięcy temu
    Od lat używam tego przepisu do tortu i wszystko pięknie i ładnie się trzyma. Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Dzien dobry, czy jeżeli przełożę i otynkuje tort tym kremem wieczorem, to tort utrzyma się do następnego dnia? Chciałabym go podać ok godziny 14. Obawiam się, czy się utrzyma w niezmienionej formie. Dziękuję za pomoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 miesięcy temu
    Chciałabym krem z białej czekolady zabarwić na różowo (do tortu na roczek), czy ktoś mógłby mi doradzić jak to zrobić, żeby nie stracić konsystencji kremu? Chciałabym zabarwić w naturalny sposób i myślałam o zblendowanych truskawkach, ale nie wiem czy to się sprawdzi. Ktoś coś doradzi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      o · 6 miesięcy temu
      Troche soku z buraka
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krystyna · 5 miesięcy temu
        Tak popieram zawszę jezeli trzeba barwię sokiem z buraka.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 miesięcy temu
    Czy ta masa zalań na goraca będzie rzadka??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 miesięcy temu
    Wiele razy robiłam krem z tego przepisu i jest przepyszny. Zastanawiam się, czy mogę tym razem pominąć mascarpone i ubić tylko białą czekoladę ze śmietanką (oczywiście po uprzednim schlodzeniu w lodówce przez całą noc)? Chcę oblozyc nim tort. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Myślę, że tak. Będzie jak luźniejszy ganache. Taka bita śmietana o smaku białej czekolady.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      KL · 7 miesięcy temu
      W przepisie który posiadam zamiast mascarpone dodana jest Śnieżka, krem też wychodzi bardzo dobry 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 7 miesięcy temu
    Ja zrobiłam z gorzkiej czekolady i wyszedł super. Teraz będę robić z białej czekolady na pewno też będzie dobry 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 miesięcy temu
    Czy jeśli mam czekoladę o zawartości kakao 85% to powinnam dać jej mniej? Ile mniej więcej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Na pewno proporcje będą inne. Na oko nie potrafię tego oszacować. Robię zawsze na czekoladzie z 50% zawartością kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wera · 11 miesięcy temu
    Najlepsze kremy Ever polecam. Do przełożenia do otynku wszystko zwarte stabilne no i pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Jaką konsystencję powinna mieć czekolada mleczna że śmietanką po połączeniu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Czy jeśli zostanie tego kremu można go zamrozić? Albo ile dni może stać w lodówce po zrobieniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Krem należy użyć swieży. Jeśli go zostanie to można np. przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki lub zamrozić. Podać można ze świeżymi owocami. Nie można natomiast zamrozić, czy trzymać w lodówce i wycisnąć później ze szrycy lub ponownie ubić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Czy ta czekolada rozpuszczona musi stać tak długo w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 1 lat temu
    Chce zrobić krem z białej  czekolady czy mogę zrobić z 1/3porcji 65g białej czekolady, 83g smietanki i mascarpone ? na tort średnica 18
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 1 lat temu
    A jak chcę użyć śmietany 36%? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Czy krem z białej czekolady nada się na otynkowanie tortu, który musi być zrobiony na ponad dzień do podania? Czy się utrzyma w niezmienionej formie przez ponad dobę? I czy mogę z nim zrobić dekorację tylką, która przez ten czas się utrzyma? Wraz z perełkami cukrowymi? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Połowa porcji będzie okej na przełożenie tortu o średnicy 11 cm? Czy zrobić połowę połowy?