Masa maślana z mlekiem skondensowanym


Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.
Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.
Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
- dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
- Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
- Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).
Uwagi:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
- Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
- Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
- Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
- Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
- Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
- Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
- Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
- Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
- Przykładowe torty obłożone tą masą: "Tort z kremem z owoców leśnych", "Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
Masy wystarcza do obłożenia tortu o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości, składającego się z 4 blatów. |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |
Po prawej masa przygotowana według przepisu, po lewej ta sama masa wybielona białym barwnikiem/ wybielaczem Wilton "White- White Icing Color":


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.