Keto chleb z siemienia lnianego

227 Komentarzy
Keto chleb z siemienia lnianego

Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.

Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g

Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 20 x 13cm:

  • 165 g mąki z siemienia lnianego*
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka (używam rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 250 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
  3. Składniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  4. Ciasto pozostawić na 5 minut. (W tym czasie zgęstnieje).

2

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* Ja mielę siemię lniane w Thermomixie na mąkę.

** Po niemiecku Flohsamenschalen (łuski nasion babki jajowatej) lub Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski babki jajowatej).

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam kromki chleba w tosterze.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb z siemienia lnianego Keto chleb z siemienia lnianego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 1 lat temu
    Dla autora przepisu. Chleb trzyma się w papierowym opakowaniu. Nie dziw się że w folii pleśnieje. Dla tych którym wychodzi zbity to pewnie przez siemię lniane. Musi być zmielone na pył i krótko ostrym nożem (w młynku) podczas długiego mielenia siemię lniane robi się ciepłe i wydziela się tłuszcz. Jak jest słabo zmielone to też nie chłonie dobrze wody.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aneta · 1 lat temu
      Dlatego najlepiej kupić gotowy mielony, po obróbce termicznej nie ma znaczenia czy len był na świeżo mielony czy gotowy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaneh · 1 lat temu
      To nie jest chleb gejniuszu, tylko wyrób chlebopodobny z zawartością jajek, a więc ze względu właśnie na jajka MUSI być przechowywany w lodówce!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Jest rewelacyjny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 1 lat temu
    Smaczny jest😊Na jaką kwotę wycenilibyście ten chleb piekąc dla kogoś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Najlepszy!!! Przepyszny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Jedyny chleb który mi wychodzi i do którego mam cierpliwość, szybko się go robi. Smakuje pysznie. Dziękuję! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirosława · 1 lat temu
    Przepraszam,ale urósł bardzo,ale w środku...pusty🤦🏻‍♀️co zrobiłam nie tak!?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michalina · 1 lat temu
      Musiało się zamknąć powietrze - zdarza się nawet piekarzom ::)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena K. · 1 lat temu
    Super Chlebek :) szybko i bardzo łatwo się go robi :) do tego przepyszny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ddd · 1 lat temu
    Ja wszystko mielę na mąkę i wychodzi super nie trzeba  długo gryźć 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Super przepisy. Dziś zaczynam od chlebka z siemienia lnianego. Dziekuję za przepisy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylvi · 1 lat temu
    Niesamowicie szybki i łatwy. Wyszedł idealnie. Przepis posłałam dalej w świat. Polecam i pozdrawiam serdecznie🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 1 lat temu
    Przepraszam, ale uważam że nie jest za dobry. Wyszedł mi gliniasty, ciężki i zabija smak wszystkiego co na nim położysz☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Borowska · 1 lat temu
    Zrobiłam i wyszedł bardzo smaczny:) Fajne urozmaicenie diety i niskowęglowodanowa alternatywa dla zwykłego pieczywa:) Syci bardziej niż chleb z mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Moi domownicy nie tolerują obecności  ziaren słonecznika, ani żadnych innych, w chlebie. Co mogę dodac w zamian? Zwiększyć ilość siemienia?  Bardzo mi zależy na dobrym pieczywie, odczuwamy już lekki przesyt klasyczną dietą pozbawioną chleba. Dziękuję za przepisy i pozdrawiam wszystkich. M🙂.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Czy można ten chleb piec w keksówce? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Upiekłam ale dałam łyżeczkę sody i 1 łyżkę octu jabłkowego. Wyrósł i jest pyszny. Dałam pestki dyni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Hejka piekę go już 3 raz. Niestety ani razu nie urósł tak jak u Ciebie na zdjęciu. Jest smaczny ale raczej zbity. Może ktoś wie czemu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Johnny · 2 lat temu
    Nie wiem o czym wy piszecie. Siemie lniane jest tak obrzydliwe, że nie da rady zjeść tego chleba. Wręcz wymiotogenny. Czym możnaby go zastąpic?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 2 lat temu
      Nie wiem o czym ty piszesz, siemię można jeść łyżkami, jest cudowne, wręcz jak ambrozja.
      Bezsensu rozmowa. Niczym, nie jedz porostu, znajdź inny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Chlebek petarda👍 mąż na diecie keto zadowolony👏😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katarzyna Gach · 2 lat temu
    W przepisie jest babka jajowata. Ja robilam z babka płesznik. Wyszedł ale robiłam w keksówce ze wzgledu na to, ze przy formowaniu niebył taki zwarty jak u was na zdjeciu.  Teraz potrzymałabym go w piekarniku jeszcze z 15 min bo według mnje jest za wilgotny Czym różnią sie te babki? Bo jak czytam komentarze to widze ze ta właśnie babka scala cały chleb? Czyli zrobiłam błąd? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ss · 2 lat temu
    Kto zgapił ketobulka od ciebie czy ty od niej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ja podałam pod przepisem źródło z jakiej książki korzystałam. Niestety przepis już jest na wielu stronach bez podlinkowań, czy podania źródła czy to do mojej strony, czy chociażby do oryginału. Takie realia niestety 🙄
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paweł · 1 lat temu
        Musi Pani pamiętać, że przepisy kulinarne nie są chronione prawem autorskim i można je kopiować. Gdyby było inaczej to 99% książek kucharskich stanowiłoby plagiat :)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Tak, zgadza się, ale posądzanie o zgapianie jest niemiłe, a wystarczy prześledzić przepis, żeby zauważyć źródło i byłoby wszystko jasne.