Chleb z ziarnami i twarogiem (niskowęglowodanowy)

26 Komentarzy
Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem

Wilgotny chleb niskowęglowodanowy z dużą ilością ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi sera twarogowego z wiaderka. Może być również bezglutenowy (popatrz uwagi). Chleb jest bardzo smaczny, dość łagodny. Pasuje szczególnie do wytrawnych dodatków jak: ser lub wędlina.

Makro 1 z 16 kromek kJ/ kcal: 670/ 160, białko: 12,4g, tłuszcz: 7,9g i węglowodany: 9,1g

Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek z dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 250 g otrębów owsianych*
  • 50 g otrębów pszennych*
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu), temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o wymiarach 11x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać: ziarna słonecznika, pestki z dyni i siemię lniane. Odłożyć ⅓ na bok (do posypania wierzchu chleba).
  3. Do miski z ziarnami dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać tylną stroną łyżki i posypać odłożonymi ziarnami.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Upieczony chleb wyciągnąć od razu z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Zamiast otrębów można użyć 300 g bezglutenowych, drobnych płatków owsianych. Można użyć także innych płatków. Piekłam ten chleb również dodając po 100 g płatków jaglanych, gryczanych i ryżowych.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Schlank und fit, Low Carb Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 4 miesięcy temu
    Ja robię z płatków orkiszowych lub otrębów orkiszowych lub owsianych. Piekę 10 min dłużej niż w przepisie. Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 5 miesięcy temu
    czy na pewno 3 łyzeczki proszku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kootas · 8 miesięcy temu
    To niezły niskowęglowodanowy z pszenicą...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 miesięcy temu
    czy zamiast płatków owsianych można dać płatki ryżowe??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Dzień dobry, Czy mogę zastąpić twaróg serem ricotta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Postępowałam zgodnie z przepisem i wyszedł bardzo dobrze. Będę z niego korzystać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Nie wiem, co robiłam nie tak, ale chleb piecze się już ponad półtorej godziny i dalej jest nieupieczony, patyczek się klei, a chleb rozpada...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Ile kalorii ma 1 kromka chlebka? 160 cal? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Jakiej porcji dotyczy podana wartość kaloryczna? To chyba nie jest 160kcal na 100g?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 3 lat temu
    Dzięki, chleb jest rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy chlebek nadaje się do mrożenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatia · 3 lat temu
    Nie wiem dlaczego ale pękł mi podczas pieczenia. Czy nie trzeba go nacinać przed pieczeniem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja nie nacinam. Może dałaś trochę więcej proszku do pieczenia. Ja daję płaskie łyżeczki.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tatia · 3 lat temu
        😊 dzięki, ale i tak wyszedł pyszny Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 3 lat temu
    Jak długo można taki chleb przechowywać ? (nod)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      On się dobrze przechowuje. Trzeba uważać tylko, żeby nie spleśniał. Można go trzymać w woreczku foliowym, a ja chcesz go trzymać dłużej to polecam dodatkowo włożyć do lodówki i kromki ogrzewać później w tosterze. Ja tak robię ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Czm można zastąpić mąka / skrobię kukurydzianą? . To tylko 1 łyżeczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Chleb jest po prostu boski 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 3 lat temu
    Platki owsiane sa wysokoweglowodanowe wiec ten chleb jest pseudoniskoweglowodanowy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Makro jest podane we wstępie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 3 lat temu
      To są otręby owsiane, nie płatki
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Dokładnie. Jak ktoś potrzebuje zamiennika, to może wziąć płatki. Ja piekę ten chleb również na płatkach bezglutenowych dla mojej córki, która ma celiakię i nie ważne jest w tym przypadku ile węgli zawiera, ważne, że jest pyszny chleb bezglutenowy ;)