-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyDodane zostały wszystkie składniki? Również łuski babki jajowatej?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyDodałam babkę płesznik
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanySzczerze myślałam, że można stosować te babki zamiennie, ale właśnie wygooglowałam: "nasiona babki jajowatej mają wyższą zawartość błonnika i mogą pęcznieć do większej objętości niż babka płesznik." Pewnie dlatego ciasto nie zgęstniało jak z babką jajowatą. Może spróbuj dodać więcej babki płesznik.
-
-
Keto chleb z siemienia lnianego
Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.
Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g
Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 20 x 13cm:
- 165 g mąki z siemienia lnianego*
- 50 g ziaren słonecznika
- 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka (używam rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
- 250 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
- Składniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
- Ciasto pozostawić na 5 minut. (W tym czasie zgęstnieje).
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
* Ja mielę siemię lniane w Thermomixie na mąkę.
** Po niemiecku Flohsamenschalen (łuski nasion babki jajowatej) lub Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski babki jajowatej).
Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam kromki chleba w tosterze.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 555636
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →