Kolejny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie. Jest to chleb powszedni, który nadaje się do każdego dodatku. Jest dość łagodny w smaku, przez co jest lubiany również przez dzieci. Bardzo smaczny, aromatyczny i dość neutralny w smaku.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
140 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 70 g pszennej typu 550 i 70 g pszennej typu 1050)
680 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 340 g pszennej typu 550 i 340 g pszennej typu 1050)
90 g mąki żytniej razowej typ 2000
420 g wody
20 g soli
300 g zaczynu podanego powyżej (całość prócz ok. 2 łyżek, najlepiej odważyć 300g)
Sposób przygotowania:
12- 16 godzin przed pieczeniem należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na 12- 16 godzin w temperaturze ok. 21°C.
Po 12- 16 godzinach połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe, oprócz soli. Zagniatać robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości tylko do połączenia się składników. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawić na 20- 60 minut. Następnie posypać ciasto solą i zagniatać na drugiej prędkości przez 2 minuty. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75 minutach lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie co 50 minut. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50 minut).
2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na pół i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny w temperaturze ok. 24°C. (Ciasto można też przechowywać schłodzone do temperatury 10°C przez 8 godzin lub schłodzone do temperatury 5- 6°C przez maksymalnie 18 godzin).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C, grzałka góra- dół. (W oryginalnym przepisie podane jest, aby piec chleb przez 40- 45 minut w temperaturze 240°C, ale w moim piekarniku to dla tego chleba stanowczo za wysoka temperatura).
Chleby przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na kamień do pieczenia), naciąć (np. żyletką), szybko wsunąć do piekarnika i spryskać z góry wodą. (Ja piekłam dwa chleby równocześnie, jeden okrągły, drugi podłużny. Lekko się skleiły bokami, ale jest ok). Piec przez ok. 40 minut. (Sprawdzić, czy chleby są upieczone, ostukując je od spodu. Powinny wydać głuchy dźwięk).
Chleby studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman.
Można zrobić i tak i tak. Jeśli piecze się na kamieniu to trzeba go rozgrzać, natomiast blachę też można rozgrzać w piekarniku, ale ja przełożyłam chleb na zimną.
Właśnie się piecze 😊 i mam pytanie, czy taki chleb na zakwasie można zamrozić? Jeśli tak, to w jaki sposób go potem rozmrozić?Mroziłam raz najzwyklejszy chleb pszenny na zakwasie, rozmrażalam w temperaturze pokojowej i potem się kruszył...
Już przed przystąpieniem do przygotowania zaczynu. Do zaczynu potrzebny jest aktywny zakwas, czyli on musiał być wcześniej dokarmiony i z tego dokarmionego zakwasu odkładasz na następny raz.
Znalazłam filmik ;) Jedną z metod jest składanie bezpośrednio w misce (ten sposób jest na filmiku), a druga metoda polega na naciąganiu i składaniu ciasta na blacie. https://www.youtube.com/watch?v=1DEKlBYimlQ
Tak, zamiast do koszyków możesz przełożyć ciasto do keksówek i pozostawić do wyrastania. Tylko wysmaruj formy i dobrze obsyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło ;)