Chleb z Vermont na zakwasie

23 Komentarzy
Chleb z Vermont na zakwasie

Kolejny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie. Jest to chleb powszedni, który nadaje się do każdego dodatku. Jest dość łagodny w smaku, przez co jest lubiany również przez dzieci. Bardzo smaczny, aromatyczny i dość neutralny w smaku.

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:

  • 140 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 70 g pszennej typu 550 i 70 g pszennej typu 1050)
  • 170 g wody
  • 30 g aktywnego zakwasu

Ciasto chlebowe:

  • 680 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 340 g pszennej typu 550 i 340 g pszennej typu 1050)
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 420 g wody
  • 20 g soli
  • 300 g zaczynu podanego powyżej (całość prócz ok. 2 łyżek, najlepiej odważyć 300g)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godzin przed pieczeniem należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na 12- 16 godzin w temperaturze ok. 21°C.
  2. Po 12- 16 godzinach połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe, oprócz soli. Zagniatać robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości tylko do połączenia się składników. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawić na 20- 60 minut. Następnie posypać ciasto solą i zagniatać na drugiej prędkości przez 2 minuty. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
  3. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75 minutach lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie co 50 minut. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50 minut).
  4. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na pół i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny w temperaturze ok. 24°C. (Ciasto można też przechowywać schłodzone do temperatury 10°C przez 8 godzin lub schłodzone do temperatury 5- 6°C przez maksymalnie 18 godzin).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C, grzałka góra- dół. (W oryginalnym przepisie podane jest, aby piec chleb przez 40- 45 minut w temperaturze 240°C, ale w moim piekarniku to dla tego chleba stanowczo za wysoka temperatura).
  6. Chleby przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na kamień do pieczenia), naciąć (np. żyletką), szybko wsunąć do piekarnika i spryskać z góry wodą. (Ja piekłam dwa chleby równocześnie, jeden okrągły, drugi podłużny. Lekko się skleiły bokami, ale jest ok). Piec przez ok. 40 minut. (Sprawdzić, czy chleby są upieczone, ostukując je od spodu. Powinny wydać głuchy dźwięk).
  7. Chleby studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba:

2 bochenki

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Chleb z Vermont na zakwasie Chleb z Vermont na zakwasie Chleb z Vermont na zakwasie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ziemowit · 2 lat temu
    Swietne.. Ale jak uzyskujesz 24.5% ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amatorka · 2 lat temu
    Chleb wyłożyć na zimną blachę i taką włożyć do piekarnika czy ostrożnie wysunąć gorącą z piekarnika, przełożyć chleb z koszyka i wsunąć z powrotem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można zrobić i tak i tak. Jeśli piecze się na kamieniu to trzeba go rozgrzać, natomiast blachę też można rozgrzać w piekarniku, ale ja przełożyłam chleb na zimną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Właśnie się piecze 😊 i mam pytanie, czy taki chleb na zakwasie można zamrozić? Jeśli tak, to w jaki sposób go potem rozmrozić?Mroziłam raz najzwyklejszy chleb pszenny na zakwasie, rozmrażalam w temperaturze pokojowej i potem się kruszył...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, można. Ja mrożę ;) Wkładam do dużego worka do mrożenia i rozmrażam w tym worku w temp. pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anja · 3 lat temu
    Czy ten przepis nadaje się do zrobienia w automacie do pieczenia chleba?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Witam! Dokładnie z tego samego przepisu mi wyszedł jeden wiekszy chlebuś i zastanawiam się dlaczego ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    W którym momencie mozna odłożyć kawałek ciasta,zakwasu (nie znam się) na następny chleb?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Już przed przystąpieniem do przygotowania zaczynu. Do zaczynu potrzebny jest aktywny zakwas, czyli on musiał być wcześniej dokarmiony i z tego dokarmionego zakwasu odkładasz na następny raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An na · 3 lat temu
    Czy ten chlebek można upiec w foremce keksówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 3 lat temu
    Jakie wymiary koszyków rozrostowych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja mam dwa koszyki podłużny i okragły. Podaję wymiary: okrągły ma średnicę 20cm a podłużny dł. 30cm i szer. 15cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 3 lat temu
    Po wyjęciu ciasta z lodówki, jak długo musi wyrastać przed włożeniem do piekarnika
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      mm · 3 lat temu
      po wyjęciu z lodówki od razu idzie do piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 4 lat temu
    co to znaczy ''złożyć ciasto''?dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogdan · 4 lat temu
    Posiadam 4 różne zakwasy, żytni 2000, żytni 750, przenny 2000, orkiszowy 3000 tak je sobie nazwałem, którego użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudynas · 4 lat temu
    a można go upiec w foremkach keksowych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, zamiast do koszyków możesz przełożyć ciasto do keksówek i pozostawić do wyrastania. Tylko wysmaruj formy i dobrze obsyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paty · 3 lat temu
        Czym smarować formy?