Chleb z Vermont na zakwasie

Kolejny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie. Jest to chleb powszedni, który nadaje się do każdego dodatku. Jest dość łagodny w smaku, przez co jest lubiany również przez dzieci. Bardzo smaczny, aromatyczny i dość neutralny w smaku.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
- 140 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 70 g pszennej typu 550 i 70 g pszennej typu 1050)
- 170 g wody
- 30 g aktywnego zakwasu
Ciasto chlebowe:
- 680 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 340 g pszennej typu 550 i 340 g pszennej typu 1050)
- 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 420 g wody
- 20 g soli
- 300 g zaczynu podanego powyżej (całość prócz ok. 2 łyżek, najlepiej odważyć 300g)
Sposób przygotowania:
- 12- 16 godzin przed pieczeniem należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na 12- 16 godzin w temperaturze ok. 21°C.
- Po 12- 16 godzinach połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe, oprócz soli. Zagniatać robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości tylko do połączenia się składników. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawić na 20- 60 minut. Następnie posypać ciasto solą i zagniatać na drugiej prędkości przez 2 minuty. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
- Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2,5 godziny w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75 minutach lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie co 50 minut. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50 minut).
- 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na pół i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny w temperaturze ok. 24°C. (Ciasto można też przechowywać schłodzone do temperatury 10°C przez 8 godzin lub schłodzone do temperatury 5- 6°C przez maksymalnie 18 godzin).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C, grzałka góra- dół. (W oryginalnym przepisie podane jest, aby piec chleb przez 40- 45 minut w temperaturze 240°C, ale w moim piekarniku to dla tego chleba stanowczo za wysoka temperatura).
- Chleby przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na kamień do pieczenia), naciąć (np. żyletką), szybko wsunąć do piekarnika i spryskać z góry wodą. (Ja piekłam dwa chleby równocześnie, jeden okrągły, drugi podłużny. Lekko się skleiły bokami, ale jest ok). Piec przez ok. 40 minut. (Sprawdzić, czy chleby są upieczone, ostukując je od spodu. Powinny wydać głuchy dźwięk).
- Chleby studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey Hamelman.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba: |
2 bochenki |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski |

- 23 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.