Keto chleb z siemienia lnianego

216 Komentarzy
Keto chleb z siemienia lnianego

Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.

Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g

Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 20 x 13cm:

  • 165 g mąki z siemienia lnianego*
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka (używam rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 250 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
  3. Składniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  4. Ciasto pozostawić na 5 minut. (W tym czasie zgęstnieje).

2

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* Ja mielę siemię lniane w Thermomixie na mąkę.

** Po niemiecku Flohsamenschalen (łuski nasion babki jajowatej) lub Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski babki jajowatej).

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam kromki chleba w tosterze.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb z siemienia lnianego Keto chleb z siemienia lnianego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 1 miesięcy temu
    Nie wiem dlaczego wychodzi mi takie rzadkie ciasto? I nie wyrasta mi chleb?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Dodane zostały wszystkie składniki? Również łuski babki jajowatej?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 1 miesięcy temu
        Dodałam babkę płesznik
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
          Szczerze myślałam, że można stosować te babki zamiennie, ale właśnie wygooglowałam: "nasiona babki jajowatej mają wyższą zawartość błonnika i mogą pęcznieć do większej objętości niż babka płesznik." Pewnie dlatego ciasto nie zgęstniało jak z babką jajowatą. Może spróbuj dodać więcej babki płesznik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Upiekłam. Mam nadzieję, że wyszedł taki jak Pani 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 miesięcy temu
    Gdzie mogę kupić łuski tej babki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 miesięcy temu
    Super przepis. Chleb bardzo smaczny...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 miesięcy temu
    Podaj, proszę, swoje ustawienia termomixu do zmielenia tej ilości ziaren lnu. Robiłam na 10, ale chyba za długo, bo wydzielił się tłuszcz :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 3 miesięcy temu
      Polecam Ci użyć len mielony odtłuszczony. Jest lżejszy. Lepiej wychodzą wypieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 miesięcy temu
    Witam z tego przepisu robię bułki :) dodaje płatki papryki :) bułek wychodzi około 7-8 średniej wielkości polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 miesięcy temu
    Robię już trzeci raz i jest naprawdę smaczny. Dziś zamiast słonecznika użyłam pestek dyni. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 7 miesięcy temu
    Zrobiłam na siemieniu złotym, już zmielonym. Wyszedł super! Od razu po przekrojeniu (nie mogłam się doczekać) wydaje się jakby miał zakalec, ale jak ostygł, to miał super strukturę chlebka. Swój chlebek upiekłam w airfryerze 55 minut 180stopni i dodałam czarnuszkę. Zjadłam z wątrobką i na CGM nie było znaczącego wzrostu glukozy 🥰 Smak też jest ok, lepszy niż kupowany przeze mnie "benuś". Dla cukrzyka fajna alternatywa chlebka.PS. Nigdy nie komentuję przepisów, ale ten jest tego wart! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 7 miesięcy temu
    Wychodzi😁. Bardzo dobrze się po nim czuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EDYTA · 7 miesięcy temu
    Będę go robić drugi raz. Za pierwszym wyszedł super, na świeżo mega, pszenne gnieciuchy niech się schowają. Z lodówki może już nie jest aż taki super jak świeży ale nadal bardzo smaczny, nie czerstwieje, nie kruszy się. Robię czasami bułki na serku śmietankowym (u mnie kozim) i są podobne z trochę bardziej wilgotne ale też bardzo smaczne. Ten chlebek ma razie wygrywa z konkurencją, za smak i szybkość przygotowania 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 miesięcy temu
    Chleb wychodzi mi mokry. Czy taki ma być? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 miesięcy temu
    Nie miałam pstek słonecznika,  użyłam pół na pół czarnuszki i siemienia lnianego. Chlebek wyszedl bardzo smaczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 miesięcy temu
    Ile waży cały chlebek po upieczeniu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 8 miesięcy temu
    Bardzo dziękuję za przepis chlebek przepyszny chrupiąca skórka 👍palce lizać 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 8 miesięcy temu
    Dla autora przepisu. Chleb trzyma się w papierowym opakowaniu. Nie dziw się że w folii pleśnieje. Dla tych którym wychodzi zbity to pewnie przez siemię lniane. Musi być zmielone na pył i krótko ostrym nożem (w młynku) podczas długiego mielenia siemię lniane robi się ciepłe i wydziela się tłuszcz. Jak jest słabo zmielone to też nie chłonie dobrze wody.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aneta · 7 miesięcy temu
      Dlatego najlepiej kupić gotowy mielony, po obróbce termicznej nie ma znaczenia czy len był na świeżo mielony czy gotowy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaneh · 5 miesięcy temu
      To nie jest chleb gejniuszu, tylko wyrób chlebopodobny z zawartością jajek, a więc ze względu właśnie na jajka MUSI być przechowywany w lodówce!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 miesięcy temu
    Jest rewelacyjny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 9 miesięcy temu
    Smaczny jest😊Na jaką kwotę wycenilibyście ten chleb piekąc dla kogoś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 miesięcy temu
    Najlepszy!!! Przepyszny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Jedyny chleb który mi wychodzi i do którego mam cierpliwość, szybko się go robi. Smakuje pysznie. Dziękuję! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirosława · 1 lat temu
    Przepraszam,ale urósł bardzo,ale w środku...pusty🤦🏻‍♀️co zrobiłam nie tak!?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michalina · 11 miesięcy temu
      Musiało się zamknąć powietrze - zdarza się nawet piekarzom ::)