Keto chleb z siemienia lnianego

216 Komentarzy
Keto chleb z siemienia lnianego

Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.

Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g

Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 20 x 13cm:

  • 165 g mąki z siemienia lnianego*
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka (używam rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 250 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
  3. Składniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  4. Ciasto pozostawić na 5 minut. (W tym czasie zgęstnieje).

2

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* Ja mielę siemię lniane w Thermomixie na mąkę.

** Po niemiecku Flohsamenschalen (łuski nasion babki jajowatej) lub Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski babki jajowatej).

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam kromki chleba w tosterze.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb z siemienia lnianego Keto chleb z siemienia lnianego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Hej ja piekłam i  nie udał się chlebek ... Nie wyrósł i lepki w środku ... Zakalec 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 1 lat temu
      Mój też nie wyrósł,  jeszcze 15 minut ale raczej już nie urośnie ☹
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 1 lat temu
    Hej a czy bez tej babki też można go zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 1 lat temu
    ups zauważyłam, że w termomixie mielisz sięmię, ok. Rozumiem że w młynku - blenderze może być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominik · 1 lat temu
    Pyszny !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Dziękuję z całego serca za ten przepis!!! Teraz mogę być na diecie keto do końca życia haha, a to wszystko dzięki Pani ❤️ DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 2 lat temu
    Czy próbowała Pani robić ten chleb bez jajek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Jak są wyliczone wartości chlebka? Ile Pani wychodzi cały chleb waga?0
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Podałam z książki, z której zaczerpnęłam przepis. Nie liczyłam sama. Według Fitatu wychodzi więcej. Proszę trzymać się najlepiej jednej aplikacji i w niej wszystko samemu liczyć.
      Wcześniejszy mój komentarz: "Według książki: Porcja: 80g, 130 kcal, tłuszcz: 4g, węglowodany: 4g, białko: 8gA według fitatu wyliczyłam tak: Porcja 80g: 258 kcal, B: 12g, T: 20g, W: 2,5g
      Normalnie duża rozbieżność, ale może chodzi o to, że mąka z siemienia lnianego kupna jest częściowo odtłuszczona, a ja liczyłam makro według zwykłych ziaren, więc są one bardziej tłuste i bardziej kaloryczne. Dlatego jest różnica w makro jeśli użyjemy mąki z siemienia, a sami zmielimy siemię na mąkę".
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Grazyna · 1 lat temu
        A wiecie,że w siemieniu lnianym ,który poddaje się wysokiej temperaturze wytwarza się mnóstwo tłuszczów trans?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna · 1 lat temu
          Aby się wytworzyły obróbka musiałaby być dłuższa i ziarno musiałoby osiągnąć wyższą temperaturę. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asna · 2 lat temu
    to bardziej bulka anizeli chlebek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    pychota, dziękuję za ten przepis #tylkoketoza :-) (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Chyba najlepszy chleb na keto. Zero smaku jajka ! Przepyszny. Najpierw upiekłam 1, potem 2 a dzis piekę odrazu 3 i mrożę sobie kanapki na kilka tygodni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy ten chlebek wyjdzie bez babki jajowatej? Może da się jakoś ją zastąpić? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 2 lat temu
    Wyszedł świetny! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 2 lat temu
    Dziś upiekłem i jestem zachwycony. Chleb jest niezwykle syty, wilgotny i treściwy. Do pasty jajecznej, albo sałatki z tuńczyka jak znalazł :D Do kremów na bazie masła orzechowego sprawił się również wyśmienicie - świetny nośnik :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irenka · 2 lat temu
    Bardzo super, tylko taki pieczemy, średnio raz w tygodniu, bułki do hamburgerów też można z tego ciasta upiec, sypie tylko sezamem i pyszne keto hamburgery, palce lizać 👌👌👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iva97 · 2 lat temu
    przepis fajny, ale przerażają mnie te 2 łyżeczki proszku do pieczenia, u mnie momentalnie zgaga nie do opanowania. Niby zdrowszy bo bez mąki, ale proszek do pieczenia jest bardziej szkodliwy niż mąka. Także mam mieszane uczucia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 2 lat temu
      Można sodę oczyszczona dać zamiast proszku do pieczenia
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        niebororo · 2 lat temu
        a co za różnica skoro w proszku do pieczenia i tak jest wodorowęglan sodu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Kup sobie w sklepie z żywnością eko...kamień winny, bez tych chemicznych ..syfów. (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ula · 2 lat temu
    Cudowny chlebek, moje odkrycie , właśnie nastawiam dwie keksówki chlebka posypanego czarnuszką!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Przepis mega!!! Chlebek palce lizać 😋 zrobiłam w blaszce, i z podwójnej ilości składników 😁 i minimalnie zmodyfikowałam. ☺️ Dałam po 165g siemienia, i 165g lnu złotego i po 30g babki jajowatej i 30g mąki migdałowej. Resztę składników normalnie razy 2 i wyszedł jak pełnoziarnisty ze sklepu 😅 więc tu straszny plus bo na keto trochę tęsknię za pieczywem. A raczej za tostem czy zwykłą kanapką 🤣 więc ten przepis zostanie napewno ze mną na długo. Serdecznie polecam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Claudia · 2 lat temu
    Robię 2 razy w miesiącu i zawsze wychodzi,zmieniam tylko nasiona dzięki pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 2 lat temu
    Powiem wprost za mało wody,przede wszystkim. Sugerowałem się Twoim przepisem nie zważając na doświadczenia. Ogólnie skał jest ok, ale przygotowanie do bani. Nie czujesz przygotowania tylko liczysz na 💪 w serwisach. Co powinnaś dodać przede wszystkim to że mało wody dodajesz 🙄 . Ale dziękuję za inspirację. Nie oszukuj proszę ze składnikami
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 2 lat temu
      Nie wiem w czym problem. Robię ten chleb w podanych proporcjach i wychodzi za każdym razem idealny i pyszny. Widocznie nie masz ręki do piecze. Autorce dziękuję za ten przepis Strzał w 10.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ula · 2 lat temu
      Idealne proporcje! Bez problemu w jednej misce, jedną ręką, jedną łyżką zamieszać! Nic prostszego! Niczego nie brakuje jeżeli idzie o składniki płynne! Ale może kto co woli i może dodawać po swojemu wody ile dusza pragnie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 2 lat temu
      Trochę niegrzeczny ten komentarz, szczególnie, że nic odkrywczego nie piszesz. Robiłam z tego przepisu i wyszedł super, więc nie pisz bzdur. Ty chcesz, to rób po swojemu, ale nie obrażaj autorki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dżoana · 2 lat temu
      Jeśli nie podoba się Panu przepis, może Pan napisać, że nie skorzysta, ale nie krytykować. Trochę to słabe, że dostaje Pan gotowca i zero "dziękuję", tylko malontenctwo - niestety przypadłość naszego narodu :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 2 lat temu
    Pyszny wyszedł. Zamiast babki dałem mielony ostropest.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 2 lat temu
      Dziękuje za cenna radę bo nie mogę babki w Kanadzie kupić ,,,,,,,,o
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorota · 1 lat temu
      Nie wyszedł gorzki?