Keto chleb z siemienia lnianego

216 Komentarzy
Keto chleb z siemienia lnianego

Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.

Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g

Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 20 x 13cm:

  • 165 g mąki z siemienia lnianego*
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka (używam rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 250 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
  3. Składniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  4. Ciasto pozostawić na 5 minut. (W tym czasie zgęstnieje).

2

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* Ja mielę siemię lniane w Thermomixie na mąkę.

** Po niemiecku Flohsamenschalen (łuski nasion babki jajowatej) lub Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski babki jajowatej).

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam kromki chleba w tosterze.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb z siemienia lnianego Keto chleb z siemienia lnianego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kazik · 3 lat temu
    Chleb rewelacja łatwy do zrobienia zawsze wychodzi jedne zastrzeżenie makro wychodzi przy 80g kcal 181 B 8.2 T 13 W 5,2
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    nasz ulubiony keto chlebek ^^ powiedz proszę, co może być nie tak, jesli ładnie mi wyrasta, a potem opada na sam koniec? :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Chlebek fantastyczny! Zrobiłam pierwszy raz, dodałam czarnuszki, bo ją uwielbiam. Jest przesmaczny. Mam dużo mąki po tłoczeniu oleju z siemienia złotego i szukałam przepisu na chleb. Ten jest świetny. Dzięki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 3 lat temu
      Tak samo jak ja ,mam dużo mąki po tłoczeniu oleju z siemienia.. I tak się zastanawiałam co mam z tym zrobić..A tu znalazłam rozwiązanie...Dziś będę piekła chlebek..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Już drugi raz spróbowałam i słabo wyrasta i jest mokry w środku.. Co robię nie tak, robię 1:1 tak jak jest w przepisie z wagą..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      On jest wilgotny w środku. Możesz go potrzymać troszkę dłużej w piekarniku. A na wyrastanie hmmm uformuj bochenek wyższy, bardziej w kulkę. Możesz też dodać trochę sody oczyszczonej lub zwiększyć ilość proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Chlebek właśnie wyjęty z piekarnika i już spróbowałam ciepłą piętkę z masłem.....i...... Niebo W Gębie:) ...... Każdy na KETO doceni ten smak, ponieważ bardzo przypomina tradycyjny chleb.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Szybko i smacznie, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Zrobiłam wczoraj z maki lnianej. Nie wiem co jest nie tak ale Mnie go czuć jakby tranem🙊🙊🙈nie używałam słonecznika bo akurat nie miałam ale dałam suszone płatki pomidorów lecz nie jest to jednak smak dla mnie. Chyba muszę szukać dalej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 3 lat temu
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - zrobiłaś z innych składników i stwierdziłaś, że przepis się nie nadaje? 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Czy mąka lniana to to samo co len mielony?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie całkiem. Mąka kupna jest częściowo odłuszczona. W tym przepisie można jednak użyć zarówno kupnej mąki, jak i zmielonych ziaren siemienia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 3 lat temu
    W końcu się udało. Zrobiłem chyba z 10 różnych keto chlebów i wszystkie mi nie smakowały. Albo miękkie, albo za mokre, albo czuć samo jajko. Ten jest idealny, na ostatnie 10 minut obracam go spodem do góry. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 3 lat temu
    Hej jeszcze pytanko mam, co zrobić żeby chlebek bardziej wyrósł, bo nie ukrywam ze z tym jest problem. Czego dodać, babki jajowatej czy jajek??Ma ktoś jakieś pomysły?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rafał · 3 lat temu
      Ja dałem 2.5 solidnej łyżczeki proszku do pieczenia i wyrósł ładnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Badia · 1 lat temu
      Ubić pianę z białek, będzie bardziej " dmuchany" lżejszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Może głupie pytanie, ale co znaczy "pozostaw do całkowitego ostygnięcia". Chodzi o to żeby został w zamkniętym piekarniku, w lekko uchylonym piekarniku czy mogę wyjąć od razu ale nie rozkrajac przed ostygnięciem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie kroić przed ostygnięciem ;) Chleb wyciągam z piekarnika od razu po upieczeniu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Patrycja · 3 lat temu
        Bardzo dziękuję. Przepis super. Mój bezglutenowy syn co chwilę pyta gdzie jest nowy chlebek. Musiałam go schować bo zjadłby cały. Glutenowej córce też smakował. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 3 lat temu
    Polecam uzycie LNU ZŁOTEGO, jest przepyszny orzechowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Gdzie moge kupic łuski babki jajowatej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Jeden z lepszych chlebow o ile nie najlepszy jaki do tej pory jadlam na keto . Balam się babki jajowatej bo nie przepadam za jej smakiem ale chlebek mnie zaskoczył, praktycznie jej nie czuć. Dzięki i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj z podwójnej porcji,dodałam jeszcze pestki dyni.I piekłam rozsmarowanie na płasko.Dobry w smaku,bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    czy można uzyskac informację jakie makro ma taki chleb na 100g?i ile błonnika...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Bardzo smaczny. Robiłam ten chleb ale zazwyczaj robie bułeczki z tego przepisu 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia Ratyńska · 3 lat temu
    Nie wiem czemu ale ostatnie dwa razy chleb jest w środku mokry, jakby zakalec w całości. Pierwsze 2-3 razy był tradycyjnie "chlebowy"/ suchy... Co moglam zrobic źle ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Mój zawsze wychodzi wilgotny w środku. Potrzymaj go dłużej w piekarniku, ale tak, żeby się za mocno nie spiekł. Wilgotne kromki możesz włożyć do tostera. Ja tak najbardziej lubię ten chleb ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Daj połowę wody. Tak zrobiłam i wyszedł mega.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 3 lat temu
    Chlebek wyszedł świetny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    czy zamiast drożdży można użyć zakwasu (mam żytni)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie. Tu nie ma drożdży tylko proszek do pieczenia.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kamila · 3 lat temu
        tak wiem :) Pomyślałam, że zakwas zawsze zdrowszy niż proszek do piecznia. Nie muszę się ściśle diety keto, także zastanawiałam się czy mogę użyć zakwasu.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Na pewno zdrowszy ;) ale szczerze nie widzę tutaj zakwas. Bardziej widziałabym tutaj sodę oczyszczoną :)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Kamila · 3 lat temu
            Super dzieki :)
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Aga · 3 lat temu
              Zresztą tak mnie olśniło, że sam zakwas też przecież powstaje z mąki 🤣 i to by przeczyło idei chleba bez niej 🤣
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Aga · 3 lat temu
            Zakwas potrzebuje mąki - glutenu konkrerniej żeby zadziałać, tym się karmi. Na zakwasie nie wyrośnie.