Kajzerki
Ocena użytkowników: 5 / 5







Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.
Składniki na 8 sztuk:
1 szklanka = 250 ml
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
- 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
- 1½ łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
- Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
- Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzisiaj robiłam bułeczki według przepisu . Tylko zamiast maska dałam 2łyżeczki oliwy. Wyszły super i smaczne
- {"set":null,"list":{"3":0,"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie rosną ale do ciasta dodałam zblendowanego szpinaku,posypie serem i będą bułeczki szpinakowe😀
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis, bułki jak ze sklepu!
- {"set":null,"list":{"2":11}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To chyba źle, że są jak ze sklepu haha Już kilka razy robiłam i według mnie są lepsze niż kupne, szczegolnie te jeszcze cieplutkie 😍
- {"set":null,"list":{"2":14,"3":6,"4":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.właśnie dobrze, że jak ze sklepu. Nie chcę domowych bułek, bo mi takie nie smakują, ja wcale nie chcę lepszych, bo te lepsze niby są beznadziejne, jak będą jak ze sklepu i będzie idealnie
- {"set":null,"list":{"2":13,"3":7,"7":6,"5":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Te w sklepach sa wyrabiane mechanicznie i mrożone. Czasem leza rok w zamrażalce za nim trafia na twoj talerz. Jestes nugus i leser bo piec sie nie chce.
- {"set":null,"list":{"2":10,"4":1,"3":14,"7":4,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pani pisze, że nie lubi domowych bułek, a woli kupne, to nie trzeba od razu wyzywać od nugusów 🙄 np ja też wolę kupne pierogi, a domowe mi nie smakują, a jadłam robione przez różne osoby
- {"set":null,"list":{"2":14,"3":2,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To zapewne skrót myślowy - ktoś woli "ładne, fajne, pachnące" nie zdając sobie sprawy co TO jest, a przemysłowe produkty zawierają dodatki poprawiające najczęściej trwałość, bo w sklepie musi to-to leżeć parę dni i "być świeże".
Wiadomo - napój firmy C jest lepszy niż herbata, bo sztab naukowców nad tym pracował jak oszukać zmysły. I faktycznie jest super, np. do odkręcenia zardzewiałej śruby.
A pierogi, kto by nie zrobił zawsze wyjdą inne, bo taka jest natura kuchni domowej - i to jest zaleta, tylko trzeba to zrozumieć. Ale wszytko wymaga świadomości, zatem niech "śniący" cieszą się swym snem!- {"set":null,"list":{"2":6,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(happy)to że mają dodatki te ze sklepu to wiemy, ale nie spotkałam się bułkami w sklepie żeby leżały parę dni :) jak do takich sklepów nie chodzę... :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie zawsze domowe znaczy lepsze.Moja mama była super kucharką ale np.kopytka robiła za bogate tzn.twarde a wolałem takie zwykłe,luźne z baru mlecznego.Odnośnie ciast.W domu nikt się nie bawi z trzymaniem ciasta na pizzę przez 3 dni w lodówce a takie jest najlepsze gdy powoli sobie dochodzi.Tak samo w porządnej piekarni zawsze trzymają zaczyn i pieczywo jest wyrośnięte a nie czuć je drożdżami.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.zaczyn to też są drożdże tylko tzw. dzikie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.raczej piszesz o zakwasie bo zaczyn to zaczyn jak sama nazwa wskazuje😁
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak czytam te komentarze to nie macie państwo jakiegokolwiek pojęcia o sprzedaży produktów jak i o pracy w sklepie. Jeśli chodzi o pieczywo, to te jest wypiekane z rana na miejscu, gotowe przychodzą jedynie formy i ciasto w większości. Netto dla przykładu robi je od 0 na miejscu.
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dlatego pieczywo z NETTO jest najlepsze
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pracowałam w netto i Lidlu. Wszędzie pieczywo przyjeżdża w kartonach, mrożone z długim terminem ważności. W biedronce jest tak samo
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie widzę sensu żeby kogoś obrażać tylko dlatego, że lubi inne rzeczy niż Pani...
- {"set":null,"list":{"2":30,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie!
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Widać że Magda nie ma pojęcia na temat wypieków w sklepie lub piekarni haha. Po pierwsze pieczywo zawsze jest produkowane na miejscu inaczej by się zbyt szybko zepsuło owszem ciasto jest robione czasem nie zawsze w innym miejscu na przykład w dużych piekarniach gdzie mogą robić kilka dziesiąt kilo a nawet ton ciast dla sklepów ale wszystko jest produkowane świeżo. Np ciasto wyrobione może leżeć w lodówce w tym też chłodziarkach do 3 dni, każdy piekarz kucharz to wie więc to jest bzdura co pani napisała że rok po drugie to pani jest leser i nygus bo zamiast sprawdzić fakty na temat wypieków w sklepach i piekarniach to pani tylko brednie wypisuje!
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pracowałam przez jakiś czas w sklepie, niestety pieczywo nie jest świeże i NIKT nie wyrabia ciasta co 3dni. Dostawaliśmy ciasto w dożuć kartonach, głęboko mrożone , z długa data ważności.
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto drożdżowe od momentu wyrobienia jest głęboko mrożone ( takie standardy stosuje się jeśli towar " idzie" na sklepy ). I od momentu zamrożenie jest ważne najczęściej rok. Wtedy to po odmrożeniu i upieczeniu jest sprzedawane jako świeże, ponieważ towar głęboko mrożony nie traci swoich walorów. Więc bzdurą jest to co Pani pisze.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No właśnie, nie masz pojęcia o tych z piekarni. W piekarni robi się bułki tak jak w sklepach, z gotowych podstaw. Miałam swoją piekarnie, gdy zjechaliśmy do produkcji czysto naturalnej ( czego piekarnie nie robią! ) to sprzedaż spadła o 18%, co w skali całej produkcji jest kwotą ogromną. Ludzie, którzy chcą jeść naturalne produkty mają piekarniki w domu. Reszta woli bułki wyrabiane z gotowych produktów od dostawców.
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To jest źle zrozumiane, że są takie jak ze sklepu. Chodzi o to że są podobne wyglądem do bułek sklepowych (które wiele osób lubi) a te są smakiem zbliżone, ale zrobione w naturalny sposób. Czyli "takie jak ze sklepu" to skrót myślowy - przybliżenie tego co nam wyjdzie, ale bułki w domu zrobione są o niebo lepsze od tych mrożonych sklepowych, które są "smaczne" kilka godzin od wypieku.
- {"set":null,"list":{"2":9,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za przepis, zrobiłam z mąki orkiszowej typ 630, wyszły bardzo dobre.
- {"set":null,"list":{"4":5,"2":7,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":10,"4":2,"3":2,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam! Przepyszne, zrobiłam z czarnuszką na wierzchu (happy) chrupiące a zarazem mięciutkie.
- {"set":null,"list":{"4":8,"2":10,"5":2,"3":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A smarowała je czymś Paniżeby ta czarnuszka się utrzymala?Pozdrawiam serdecznie :)
- {"set":null,"list":{"3":2,"2":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przyznam się że że mam zerowe doświadczenie w pieczeniu czegokolwiek, ale ceny pieczywa same wymusiły na mnie taką decyzje żeby sprobować, poerwsze kajzereczki wyszły przepyszne, żona się rzuca na szyje u teściowej maluje się uśmiech zachwytu, więc dzięki Pani stałem się bohaterem. Dziękuje
- {"set":null,"list":{"2":33,"4":21,"3":12,"5":1,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Brawo Ty :)
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":0,"4":2,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dwie godziny roboty a bulki wychodzą twarde
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły pyszne , z tego samego przepisu robię chlebek i kolejne bułki , później pochwalę się jak wyszedł chlebek
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.250ml = jedna szklanka, a w przepisie są 3 szklanki mąki, a przeliczone na 450g....
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie tak. 1 szklanka (o pojemności 250 ml) to ok. 150 g mąki pszennej, czyli 3 szklanki to 450g.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam, wyszły bardzo smaczne były dobrze wyrośnięte i puszyste, polecam.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z ciastem dobrze się pracuje, ale wyszła twarda skóra po upieczeniu, od czego moze tak być? A Cukier nie jest konieczny do wyrośnięcia drożdży, a w bułkach tym bardziej zbędny.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bułeczki są pyszne zwłaszcza jeszcze ciepłe.Miekkie i chrupiące.Dziekuje za przepis.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje pierwsze bułeczki,pachną i wyglądają pysznie. Jeszcze nie próbowałam ale myślę, że smakują równie cudownie :)
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A mi nie wyszły, ciasto było twarde jak kamień, nie wiem co zrobiłam źle. :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam wczoraj pyszotka :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Chciałam zapytać czy gotowe ciasto mogę wstawić do lodówki na noc? I rano zrobić świeże bułeczki? Pozdrawiam, Bozena
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy można zrobić buleczki z maki typ 630 Orkiszowej ? Czy mozna też takie swieze nie upieczone bułki zamrozic 😊?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że spokojnie może być ta orkiszowa. Upieczone bułki można zamrozić, ale surowe to nie próbowałam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z kilograma mąki 2,50 zł wychodzi 12 bułek. Pyszne i bardzo opłacalne.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się