Tiramisu klasyczne
Ocena użytkowników: 5 / 5







Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.
Składniki:
- ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
- 250 ml zaparzonej kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
- Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
- Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
- Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |




Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wczoraj robiłam pierwszy raz tiramisu i to właśnie z tego przepisu. Wyszło idealnie, wszyscy się zajadają. Sukcesem jest porządne, długie zmiksowanie jajek z cukrem aż do białej kremowej pianki. Następnie dodawałam po 3 łyżki mascarpone i mieszałam. Masa już wtedy była gęsta i kremowa. Do tego dodałam plastikową szpatułką białko, także porcjami. Mieszałam bardzo wolno przerzucając masę z góry na dół a nie typowy ruch mieszający na boki, tak żeby wtłoczyć białko do masy. Wyszło super.
Jeszcze dodam że dałam 4 żółtka i 3 białka. Poza tym obie warstwy nasączonych biszkoptów posypałam kakao. Nie miałam likieru Amaretto więc zmieszałam syrop Amaretto ze spirytusem. Reszta jak w przepisie. Użyłam mascarpone z Biedronki i wbrew temu co ktoś niżej pisał jest bardzo dobrej jakości. Do tego podłużne biszkopty też z Biedry (są od razu posypane cukrem pudrem). Powodzenia!- {"set":null,"list":{"4":4,"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis idealny. Tiramisu robiłam pierwszy raz w życiu. Dałam 4jajka, masa zastygła i dało się kroić. Dodałam trochę swojej inwencji twórczej i przyozdobiłam bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi. Wyszło pyszne.
- {"set":null,"list":{"4":5,"2":13,"3":4,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ilosc podana w przepisie na taka zwykła prostokątna blachę??
- {"set":null,"list":{"2":12,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodałam 3 jajka i wyszło idealnie! Nie moczcie zbyt długo biszkoptow w kawie, dosłownie na 2 sekundy wystarczy. Właśnie się zajadamy, wyszło pycha! Smacznego wszystkim :)
- {"set":null,"list":{"4":4,"2":11,"3":2,"6":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje wyvhodzi rzadkie, płynne wręcz.Co robię nie tak ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żółtka warto ubijać dłużej niż 7 minut, najlepiej ok 10. Mascarpone polecam nie miksować z żółtkami a ręcznie wmieszać np. za pomocą rózgi kuchennej, tylko do połączenia składników (tak aby w masie nie było grudek). Sztywne białka również mieszamy z masą ręcznie, partiami.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To również mój pierwszy raz i wyszło idealne. Zrobiłam zgodnie z podanymi proporcjami,bo zazwyczaj dodaję połowę cukru, a tu było wyjątkowo mało. Polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wymiary formy jakie?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podałam w punkcie 5 w przepisie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis na 6. Jest prosty a efekt przepyszny.Podałam ten deser Włoszce i była pod wrażeniem, że smakuje jak jej tiramisu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie wszystko się udało, krem bardzo gęsty, ciężko mi było go położyć na biszkopty. Nie miałam amaretto więc użyłam wódki :) Przepis mega prosty, szybki. Choć obawiałam się, że masa mi popłynie jak tu kilka osób pisało :? Polecam!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam ! Udało się, choć pierwszy kawałek trudno było wyjąć w stanie nienaruszonym. :) Tiramisu + porzeczki = udana para !
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo prosty przepis. Polecam. Ten deser króluje u mnie przy każdej możliwej okazji. Ulepszyłam go troszkę po swojemu. Do masy dodaje 50 koniaku, i robię biszkopt kawowy sama. Ale ten przepis który tu jest jest naprawdę wspaniały. Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie że tiramisu nie da się popsuć jest to naprawdę najprostrze ciasto jakie może być
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robie tiramisu bez jajek, sa. Niepotrzebne. marscapone miksuje z 30% smietanka. Jest lzejsze niz te z jajami.
- {"set":null,"list":{"2":3,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tłusty serek + tłusta śmietanka = chyba lżejsze ale nie dla żołądka
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gotowanie jajka przez 45 sekund we wrzącej wodzie zabije salmonellę, która zanieczyściła jajko na zewnątrz, ale nie zabije tej, która znajdowała się w jajku. Pyszny deser alee bardzo niepewny , jest duża szansa aby zarazić się samonellą..
- {"set":null,"list":{"2":1,"5":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlatego warto dodać kieliszek alkoholu do masy. Robię tak za każdym razem i jeszcze nie zdarzyło się aby ktoś w domu się pochorował. Zawsze można też do ciasta wypić kawę z prądem (giggle)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ktoś miał jakieś problemy po zjedzeniu surowych jajek w kremie? Przymierzam się do zrobienia ale obawiam się salmonelli.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz jajka sparzyć, możesz je zdezynfekować spirytusem.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przecież salmonella jest też w środku jajka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.znaczna część bakterii salmonelli znajduje się na skorupkach
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie prawda. Salomonella rozwija się głównie w drogach rodnych kury przy kształtowaniu żółtka. Dlatego sparzenie nic nie daje gdy jajko jest źródłem Salomonelli.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie prawda jajko w środku nie ma bakterii
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po prostu trzeba brać jajka z pewnego źródła ja np mam od znajomego rolnika. Moja siostra miała salmonellę po zjedzeniu zapiekanki z przydrożnej budki i nie było tam żadnych jajek- raczej brak higieny tu zaważył. Co ciekawe na tych zapiekankach byłyśmy razem i ja też jadłam a nic mi nie było. Kwestia odporności organizmu jak widać.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło pysznie, zrobiłam do szklaneczek, Wyszło 9 porcjii. Robiłam pierwszy raz ale wygląda i smakuje, polecam.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety masa straciła swoją strukturę i w ogóle nie stężała, po schłodzeniu stała się całkowicie płynna :( trzymałam się przepisu bardzo dokładnie, więc co mogło pójść nie tak?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przebiłaś białka
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodatkowo też opcja taka: Masy z mascarpone powinno się zawsze mieszać tylko w jedną stronę:)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej nie dodawać białek.Ha miałam pyszna sztywną masę puki nie dodałam białek . One były mocno ubite ale mimo wszystko po dodaniu do reszty się jakby roztopiły:-(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajny przepis. Robiłam pierwszy raz i wszystko się udało 🙂🙂🙂
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po raz kolejny robie tiramisu z tego przepisu . Za każdym wychodziło przepyszne ! Mam nadzieje ze tym razem także !
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis 😋😋😋
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Surowe jaja mi się łączą z salmonellą:(
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba sparzyć wcześniej jajka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przeciez trzeba je najpierw sparzyć 🙄
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja nie parze i żyje
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie musisz parzyć jaja
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się