Tiramisu klasyczne

217 Komentarzy
Tiramisu klasyczne

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
  • 250 ml zaparzonej kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tiramisu klasyczne Tiramisu klasyczne Tiramisu klasyczneTiramisu klasyczne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 19 dni temu
    Wyszło przepyszne, najlepsze tiramisu jakie w życiu jadłam. Każdemu posmakowało 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Jest idealny a przede wszystkim prosty 👍Ja osobiście robię bez alkoholu i moje biszkopty lądują w musie truskawkowym aczkolwiek  w espresso też się zdarza ,bo to wszystko zależy kto ma wpaść na kawkę 🥰❤️🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Rawska · 1 lat temu
    Robiłam  pierwszy raz I wyszło super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 1 lat temu
    przepyszne! wyszlo za pierwszym razem polecam:)😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    koala · 1 lat temu
    ciasto nie udane , rozlewający się dramat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Piszę ten komentarz dla każdego kto czyta komentarze przed wypróbowanien przepisu. Zamiast amaretto dodałam liker toffee 16 % (użyłam bociana), dałam jedynie żółtka (4 sztuki) bez białek. Aby nie zrobiła się zupa, tak jak widać w komentarzach moich przedmówców należy ubijać żółtka z cukrem przez 10 minut (nie krócej) oraz dodawać mascarpone po łyżce i mieszać już tylko szpatułą- nie mikresem. Po wymieszaniu konsystencja jest lejącą się, ale po całej nocy w lodowce pięknie tężeje. Biszkopty namaczam tylko z jednej strony przez sekundę. Na wierzch dodałam dodatkowo ubitą śmietanę z cukrem pudrem, która idealnie pasuje. Nie polecam dodawania białek bo wtedy przepis nie wyjdzie. Pozdrawiam Julia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 1 lat temu
      Co za bzdury :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Daria · 10 miesięcy temu
        Ciasto wyszło piękne i zwarte, żółtka z cukrem pudrem ubijalam nie cale 5 minut,do masy dodałam białka ubite na sztywno,całą noc w lodówce i ciasto palce lizać,pieknie się kroi i co najważniejsze nie rozlewa sie(tylko jajka muszą być świeże iod kurek z wioski ekologiczne,ja mam swoje)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 7 miesięcy temu
      Od kilku lat robię dokładnie jak w tym przepisie i za każdym razem jest idealne. Może słabej jakości składniki albo masz umiejętności poniżej zera, bo przepis jest banalnie prosty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 1 lat temu
    Świetny przepis, ciasto wyszło wyśmienite. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 lat temu
     Jaja do tego deseru  starannie umyć,dobrze sparzyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Moje wyvhodzi rzadkie, płynne wręcz.Co robię nie tak ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      DNov · 2 lat temu
      Żółtka warto ubijać dłużej niż 7 minut, najlepiej ok 10. Mascarpone polecam nie miksować z żółtkami a ręcznie wmieszać np. za pomocą rózgi kuchennej, tylko do połączenia składników (tak aby w masie nie było grudek). Sztywne białka również mieszamy z masą ręcznie, partiami. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 1 lat temu
        U mnie pomaga mniejsza ilość białek, nie daję całej ilości, po prostu za dużo czasem jest białek i wtedy robi się lejące. Warto odjąć jedno białko napewno, będzie stabilniejsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    To również mój pierwszy raz i wyszło idealne. Zrobiłam zgodnie z podanymi proporcjami,bo zazwyczaj dodaję połowę cukru, a tu było wyjątkowo mało. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aaaa · 2 lat temu
    wymiary formy jakie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwon_a · 2 lat temu
    Przepis na 6. Jest prosty a efekt przepyszny.Podałam ten deser Włoszce i była pod wrażeniem, że smakuje jak jej tiramisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    U mnie wszystko się udało, krem bardzo gęsty, ciężko mi było go położyć na biszkopty. Nie miałam amaretto więc użyłam wódki :) Przepis mega prosty, szybki. Choć obawiałam się, że masa mi popłynie jak tu kilka osób pisało :? Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Zrobiłam ! Udało się, choć pierwszy kawałek trudno było wyjąć w stanie nienaruszonym. :) Tiramisu + porzeczki = udana para !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Bardzo prosty przepis. Polecam. Ten deser króluje u mnie przy każdej możliwej okazji. Ulepszyłam go troszkę po swojemu. Do masy dodaje 50 koniaku, i robię biszkopt kawowy sama. Ale ten przepis który tu jest jest naprawdę wspaniały. Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie że tiramisu nie da się popsuć jest to naprawdę najprostrze ciasto jakie może być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Robie tiramisu bez jajek, sa. Niepotrzebne. marscapone miksuje z 30% smietanka. Jest lzejsze niz te z jajami.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 2 lat temu
      Tłusty serek + tłusta śmietanka = chyba lżejsze ale nie dla żołądka