·
2 lat temu
Wczoraj robiłam pierwszy raz tiramisu i to właśnie z tego przepisu. Wyszło idealnie, wszyscy się zajadają. Sukcesem jest porządne, długie zmiksowanie jajek z cukrem aż do białej kremowej pianki. Następnie dodawałam po 3 łyżki mascarpone i mieszałam. Masa już wtedy była gęsta i kremowa. Do tego dodałam plastikową szpatułką białko, także porcjami. Mieszałam bardzo wolno przerzucając masę z góry na dół a nie typowy ruch mieszający na boki, tak żeby wtłoczyć białko do masy. Wyszło super.
Jeszcze dodam że dałam 4 żółtka i 3 białka. Poza tym obie warstwy nasączonych biszkoptów posypałam kakao. Nie miałam likieru Amaretto więc zmieszałam syrop Amaretto ze spirytusem. Reszta jak w przepisie. Użyłam mascarpone z Biedronki i wbrew temu co ktoś niżej pisał jest bardzo dobrej jakości. Do tego podłużne biszkopty też z Biedry (są od razu posypane cukrem pudrem). Powodzenia!
Jeszcze dodam że dałam 4 żółtka i 3 białka. Poza tym obie warstwy nasączonych biszkoptów posypałam kakao. Nie miałam likieru Amaretto więc zmieszałam syrop Amaretto ze spirytusem. Reszta jak w przepisie. Użyłam mascarpone z Biedronki i wbrew temu co ktoś niżej pisał jest bardzo dobrej jakości. Do tego podłużne biszkopty też z Biedry (są od razu posypane cukrem pudrem). Powodzenia!