Tiramisu klasyczne

220 Komentarzy
Tiramisu klasyczne

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
  • 250 ml zaparzonej kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tiramisu klasyczne Tiramisu klasyczne Tiramisu klasyczneTiramisu klasyczne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    W jakiej temperaturze powinien być serek mascarpone? Schłodzony czy w temp. pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gośc · 3 lat temu
    Pierwszym razem zrobiłam z trzech jajek,tym razem z czterech.Przepis idealny krem nie za słodki,nie mdły,po prostu rewelacja!!!zgadzam sie że biszkoptów nie można moczyć za długo,wystarczy sekunda (ok)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Teresa · 3 lat temu
      Ja daję tylko 2-ubite białka, wtedy masa nie ma tego posmaku bialkowego, pozdrawiam smakoszy tego deseru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Nie rozumiem tego jak może komuś nie wyjść. Zmiksowane żółtka z cukrem i mascarpone nie mogą dać kremu o konsystencji zupy. Nawet dodana piana z białek nie rozcieńczy aż tak tej masy. Zrobiłam i wyszło smaczne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      DANUTA · 1 lat temu
      Masa zrobiła się rzadka po wyłorzeniu na talerz, jak gó...no,czegoś w tym przepisie jest za dużo albo bialek albo mascarpone,albo forma powinna być większa,conajmnuej 30x30,a nie jak jest w przepisie 20x22,pierwsz i ostatni raz robiłam coś z tych przepisów,niedopracowane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 3 lat temu
    Doskonały przepis. Zrobiłem z 2 opakowań sera po 500g, 8 jajek M, 150g cukru i 2 filiżanek kawy ze sporym dodatkiem Jim Bean :-) Żółtka ucierał mikser 10 minut, do białości. Białka ubiłem na sztywno ze szczyptą soli. Do tego 2 paczki biszkoptów - wyszło rewelacyjnie, nic się nie leje, pyszna sztywna pianka. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Robiłam wielokrotnie ciasto z tego przepisu, za każdym razem jest doskonałe. Wszyscy zawsze zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Niestety nie wyszło.Masa sie leje.Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Beznadziejny przepis 😭 deser nie wyszedł. Masa się leje. Coś w stylu zupy a nie kremu 😩 a wszystko zrobiłam zgodnie z zaleceniami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 4 lat temu
    W komentarzach widzę sporo wszechwiedzących hejterów i krytykantów jak komuś nie wychodzi, niestety u mnie przepis nie zdał egzaminu i masa wyszła za rzadka, a to nie jest mój pierwszy deser w życiu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pablo · 4 lat temu
    Masa mogłaby być słodsza. Pozatym szybko fajnie i bez problemu. Może pozatym że musiałem dorobić jeszcze 150 ml kawy bo zabrakło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hannah · 4 lat temu
    Przepis beznadziejny. Zrobiłam wszystko krok po kroku, trzymając się instrukcji i podanych proporcji. Zamiast tiramisu jak na zdjęciu wyżej wyszła jajeczna zupa z mascarpone i biszkoptami. Kompletnie nie polecam. Szkoda składników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 4 lat temu
    robiłam bez alkoholu i wyszło totalnie pyszne! bardzo polecam 😌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Cudowny przepis, szczerze polecam, deser wyszedł wspaniały ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TERESA · 4 lat temu
    Pomimo że mam już sporo lat to poraz pierwszy zrobiłam tiramisu według tego przepisuJest wspaniały 😝
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Świetny przepis, robiłam według niego już kilka razy tiramisu i wychodzi przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Riani · 4 lat temu
    Zrobiłam... Cudowne, łatwe w wykonaniu. Nie miałam amaretto i dodałam likier Fragoli poziomkowy, oczywiście na pierwszą warstwę wysypałam poziomki, które w nim były. Mega PYCHA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 4 lat temu
    Wczoraj robilam pierwszy raz w życiu tiramisu i to z tego przepisu. Wyszedł wyśmienity. Jedynie co zmodyfikowałam to dodałam o drugie tyle cukru ponieważ masa była dla mnie niesłodka ( dawałam cukier puder). Wyszła idealnie aksamitną z lekko słodkim posmakiem. 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 4 lat temu
    Super przepis polecam.. Robię już 3 raz i wychodzi mega obłędnie dziękuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filemonka · 4 lat temu
    Myślę że przepis będzie super, lecz czy można go zrobić bez alkoholu? Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 4 lat temu
    Dla mnie bomba! Robiłam tiramisu z tego przepisu już 4 razy i za każdym razem wychodzi idealne!!! Dziękuję ♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alfa · 4 lat temu
    Robiłam juz różne wersje tiramisu i naprawdę nie polecam tego przepisu:((( Moje doświadczenie z nim naprawdę kiepsko wypadło. Masa zrobiła sie jak zupa, uratował ja zagęstnik do śmietany. Likieru z kawą i amaretto o połowe za duzo, nawet o 2/3 za dużo. Straszne marnotrawstwo do zamoczenia 250g biszkoptów:( Szczerze nie polecam...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 4 lat temu
      Dla mnie kawy było za mało i dorabialam. A masa w sam raz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ziuta · 4 lat temu
      Ja ubijam całe jajka z cukrem na parze na bardzo gesty krem,po przestudzeniu łącze z serkiem mascarpone,masa jest idealna,proszę spróbować.