Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.
Składniki:
ok. 250 g biszkoptów podłużnych
500 g serka mascarpone, schłodzonego
3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
250 ml zaparzonej kawy espresso
szczypta soli
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
Pierwszym razem zrobiłam z trzech jajek,tym razem z czterech.Przepis idealny krem nie za słodki,nie mdły,po prostu rewelacja!!!zgadzam sie że biszkoptów nie można moczyć za długo,wystarczy sekunda (ok)
Nie rozumiem tego jak może komuś nie wyjść. Zmiksowane żółtka z cukrem i mascarpone nie mogą dać kremu o konsystencji zupy. Nawet dodana piana z białek nie rozcieńczy aż tak tej masy. Zrobiłam i wyszło smaczne.
Masa zrobiła się rzadka po wyłorzeniu na talerz, jak gó...no,czegoś w tym przepisie jest za dużo albo bialek albo mascarpone,albo forma powinna być większa,conajmnuej 30x30,a nie jak jest w przepisie 20x22,pierwsz i ostatni raz robiłam coś z tych przepisów,niedopracowane
Doskonały przepis. Zrobiłem z 2 opakowań sera po 500g, 8 jajek M, 150g cukru i 2 filiżanek kawy ze sporym dodatkiem Jim Bean :-) Żółtka ucierał mikser 10 minut, do białości. Białka ubiłem na sztywno ze szczyptą soli. Do tego 2 paczki biszkoptów - wyszło rewelacyjnie, nic się nie leje, pyszna sztywna pianka. Dzięki za przepis!
W komentarzach widzę sporo wszechwiedzących hejterów i krytykantów jak komuś nie wychodzi, niestety u mnie przepis nie zdał egzaminu i masa wyszła za rzadka, a to nie jest mój pierwszy deser w życiu.
Przepis beznadziejny. Zrobiłam wszystko krok po kroku, trzymając się instrukcji i podanych proporcji. Zamiast tiramisu jak na zdjęciu wyżej wyszła jajeczna zupa z mascarpone i biszkoptami. Kompletnie nie polecam. Szkoda składników
Zrobiłam... Cudowne, łatwe w wykonaniu. Nie miałam amaretto i dodałam likier Fragoli poziomkowy, oczywiście na pierwszą warstwę wysypałam poziomki, które w nim były. Mega PYCHA!!!
Wczoraj robilam pierwszy raz w życiu tiramisu i to z tego przepisu. Wyszedł wyśmienity. Jedynie co zmodyfikowałam to dodałam o drugie tyle cukru ponieważ masa była dla mnie niesłodka ( dawałam cukier puder). Wyszła idealnie aksamitną z lekko słodkim posmakiem. 😁
Robiłam juz różne wersje tiramisu i naprawdę nie polecam tego przepisu:((( Moje doświadczenie z nim naprawdę kiepsko wypadło. Masa zrobiła sie jak zupa, uratował ja zagęstnik do śmietany. Likieru z kawą i amaretto o połowe za duzo, nawet o 2/3 za dużo. Straszne marnotrawstwo do zamoczenia 250g biszkoptów:( Szczerze nie polecam...