Tiramisu klasyczne

220 Komentarzy
Tiramisu klasyczne

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.

Składniki:

  • ok. 250 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
  • 250 ml zaparzonej kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
  6. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
  7. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tiramisu klasyczne Tiramisu klasyczne Tiramisu klasyczneTiramisu klasyczne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Bardzo prosty przepis. Polecam. Ten deser króluje u mnie przy każdej możliwej okazji. Ulepszyłam go troszkę po swojemu. Do masy dodaje 50 koniaku, i robię biszkopt kawowy sama. Ale ten przepis który tu jest jest naprawdę wspaniały. Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie że tiramisu nie da się popsuć jest to naprawdę najprostrze ciasto jakie może być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Robie tiramisu bez jajek, sa. Niepotrzebne. marscapone miksuje z 30% smietanka. Jest lzejsze niz te z jajami.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 3 lat temu
      Tłusty serek + tłusta śmietanka = chyba lżejsze ale nie dla żołądka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 3 lat temu
    Gotowanie jajka przez 45 sekund we wrzącej wodzie zabije salmonellę, która zanieczyściła jajko na zewnątrz, ale nie zabije tej, która znajdowała się w jajku. Pyszny deser alee bardzo niepewny , jest duża szansa aby zarazić się samonellą..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 3 lat temu
      Dlatego warto dodać kieliszek alkoholu do masy. Robię tak za każdym razem i jeszcze nie zdarzyło się aby ktoś w domu się pochorował. Zawsze można też do ciasta wypić kawę z prądem (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 3 lat temu
    Czy ktoś miał jakieś problemy po zjedzeniu surowych jajek w kremie? Przymierzam się do zrobienia ale obawiam się salmonelli.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maciek · 3 lat temu
      Możesz jajka sparzyć, możesz je zdezynfekować spirytusem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marlena · 3 lat temu
        Przecież salmonella jest też w środku jajka.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Agata · 3 lat temu
          znaczna część bakterii salmonelli znajduje się na skorupkach
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Zaseq · 3 lat temu
            Nie prawda. Salomonella rozwija się głównie w drogach rodnych kury przy kształtowaniu żółtka. Dlatego sparzenie nic nie daje gdy jajko jest źródłem Salomonelli.
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Syliva · 3 lat temu
              Nie prawda jajko w środku nie ma bakterii
              • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                Katrioszka · 1 lat temu
                Mylisz się i to bardzo 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malina · 3 lat temu
      Po prostu trzeba brać jajka z pewnego źródła ja np mam od znajomego rolnika. Moja siostra miała salmonellę po zjedzeniu zapiekanki z przydrożnej budki i nie było tam żadnych jajek- raczej brak higieny tu zaważył. Co ciekawe na tych zapiekankach byłyśmy razem i ja też jadłam a nic mi nie było. Kwestia odporności organizmu jak widać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AliceZ · 3 lat temu
    Wyszło pysznie, zrobiłam do szklaneczek, Wyszło 9 porcjii. Robiłam pierwszy raz ale wygląda i smakuje, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Idealny przepis!!! Przepyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eleni Florkowska · 3 lat temu
    Niestety masa straciła swoją strukturę i w ogóle nie stężała, po schłodzeniu stała się całkowicie płynna :( trzymałam się przepisu bardzo dokładnie, więc co mogło pójść nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      vu · 3 lat temu
      Przebiłaś białka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 3 lat temu
      Dodatkowo też opcja taka: Masy z mascarpone powinno się zawsze mieszać tylko w jedną stronę:)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Natalia · 3 lat temu
        Najlepiej nie dodawać białek.Ha miałam pyszna sztywną masę puki nie dodałam białek . One były mocno ubite ale mimo wszystko po dodaniu do reszty się jakby roztopiły:-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Robiłam pierwszy raz i wszystko się udało 🙂🙂🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martula · 3 lat temu
    Po raz kolejny robie tiramisu z tego przepisu . Za każdym wychodziło przepyszne ! Mam nadzieje ze tym razem także !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 3 lat temu
    Świetny przepis 😋😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Surowe jaja mi się łączą z salmonellą:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 lat temu
      Trzeba sparzyć wcześniej jajka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martula · 3 lat temu
      Przeciez trzeba je najpierw sparzyć 🙄
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Zyd · 3 lat temu
        A ja nie parze i żyje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adam · 3 lat temu
      Właśnie musisz parzyć jaja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Super przepis, masa wyszła idealna, chyba trzeba mieć dwie lewe ręce, by ją popsuć XD Proporcje w porządku, krem jest delikatnie słodki, tak jak lubię 👌Bardzo polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 1 lat temu
      A mi się zważył krem totalnie. 🫣Może lepiej zostanę przy ogrodnictwie bo z kremami mi totalnie nie po drodze :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Meg · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne i proste. Dałam pianę mimo lejącego białka na spodzie i krem wyszedł idealny już po 3 godzinach w lodówce można było kroić. Komu wyszła zupa to albo za długo ubijal z mascarpone lub dodawał za duże ilości. Ja dodawałam po łyżce serka co kilka sekund. Nie ma opcji by nie wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Przepyszne ciasto i wyszło idealne. Robiłam podobnie ale konsystencja była rzadsza a tutaj po nocy w lodówce idealne. Dziękuję 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Chcialam tylko dac znac, ze faktycznie w pierwszej chwili po polaczeniu cieplych zoltek z zimnym mascarpone masa wychodzi rozrzedzona, natomiast jesli Panstwo pomiksuja nieco dluzej, na wyzszych obrotach serek zachowa sie jak tlusta smietana i sie ubije. Prosze sie nie zrazac pierwszym wygladem i postapic nieco wbrew przepisowi - u mnie sie udalo. Pozdrawiam! (yn)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Robilam wg przepisu i masa wyszla rzadka :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olka · 3 lat temu
      Trzeba bardzo dobrze ubić żółtka z cukrem. Ja to robię nawet 10 min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Zrobiłam w tortownicy i udekorowałam po swojemu, wyszło pyszne! Polecam ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Wyszło ekstra, 3 jajka dodane i konsystencja idealna, goście myśleli że kupne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Evelyn de Molay · 4 lat temu
    Witam, robię już 3 raz wg przepisu, za pierwszym razem niefortunnie do białka dodalam cukier, przez co masa się nie ścięła i miałam płynne tiramisu z biszkoptami 😂 za drugim i trzecim razem wyszlo oblednie, super przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    osobom ktorym wyszła konsystencja zupy, chyba dodały to 250 kawy do miksera