A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

8 Komentarzy

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

Orzeźwiający deser a'la tiramisu z owocami leśnymi. Właściwie deser nie ma nic wspólnego z prawdziwym tiramisu poza sposobem przełożenia. Biszkopty przełożone są kremowym serkiem i kwaskowatym kisielem. Całość posypałam prażonymi migdałami. Bardzo smaczna i lekka kompozycja.

Biszkoptów nie nasączałam i zmiękły na drugi dzień, ale można je spokojnie na chwilę zamoczyć w dowolnych soku np. wiśniowym, pomarańczowym lub w wersji dla dorosłych skropić je likierem amaretto.

Składniki:

  • 300g serka kremowego typu Philadelphia (ewentualnie serek mascarpone)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru pudru
  • 3 szklanki kisielu z owoców leśnych
  • 200g podłużnych biszkoptów
  • ok. 50g migdałów w płatkach
  • ewentualnie likier Amaretto lub dowolny sok owocowy

Sposób przygotowania:

  1. Warstwę biszkoptów ułożyć w naczyniu np. żaroodpornym lub prostokątnej formie. (Biszkopty można uprzednio zanurzać na krótko w soku owocowym lub ułożone w naczyniu skropić likierem amaretto. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Moja forma ma wymiar ok. 20x 23cm).
  2. Na biszkopty wyłożyć połowę kisielu.

2

  1. Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Połowę masy serowej wyłożyć na kisiel.
  2. Przykryć drugą warstwą biszkoptów (zanurzonych w soku lub skropionych amaretto). Wyłożyć resztę kisielu i resztę masy serowej.
  3. Formę wstawić do lodówki.
  4. Migdały podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać z góry tiramisu.
  5. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz, albo dłużej.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Czy kisiel ma być do gotowania czy taki co rozpuszcza się w wodzie bez gotowania
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Kisiel należy zrobić samemu z owoców. Proszę kliknąć na link w składnikach, na napis: " kisielu z owoców leśnych".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GosiaG · 10 lat temu
    Zrobilam najpierw kisiel bo uwielbiam owoce lesne, dzisiaj a'la tiramisu na biszkopcie dla rolady, wyszlo przepyszne, osobiscie bardziej mi smakuje ta wersja niz oryginalna, w domu wszyscy rowniez zachwyceni dziekuje za wspanialy pomysl :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    deser pycha , rewelacja :) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oleńka · 10 lat temu
    Jutro zrobię na party jajeczkowe :D jak wyjdzie i będzie smakowało koleżankom to zrobię na święta :D u teściowej trzeba się pokazać :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 10 lat temu
    pomysł znakomity!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cukierniczka · 10 lat temu
    wygląda bardzo zachęcająco :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bubuś · 10 lat temu
    wygląda pysznie :)