Tiramisu z czarnego lasu

1 Komentarz

Tiramisu z czarnego lasu

Tiramisu w stylu schwarcwaldzkim. Zawiera czekoladę, kakao i wiśnie w alkoholu. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i bitej śmietany. Natomiast nie ma w nim, jak w przypadku klasycznej wersji tiramisu, surowych jajek. Biszkopty nasączone są kawą z nalewką wiśniową. Smaczne, kremowe, alkoholowe.

Jeśli wolicie klasyczne tiramisu to przepis znajdziecie tutaj: Tiramisu.

Składniki:

  • 200g podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 100g czekolady gorzkiej
  • ok. 340g odsączonych wiśni z nalewki

Poncz:

  • 200ml mocnej kawy
  • 60ml nalewki wiśniowej

Dodatkowo:

  • 1- 2 łyżki kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować poncz. Zaparzyć kawę w dowolny sposób (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona przecedzona). Przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać nalewkę.
  2. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w ponczu z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 19x 26cm).
  3. Na biszkoptach rozłożyć połowę wiśni z nalewki.
  4. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół.
  5. 50g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.  Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wmieszać do jednej połowy kremu. (Zimny krem powoduje, że czekolada zaczyna zastygać i powstanie marmurek). Krem rozłożyć na wiśniach.
  6. Resztę biszkoptów zanurzać w ponczu i układać na kremie jeden koło drugiego. Na biszkoptach rozłożyć resztę wiśni.
  7. Resztę czekolady posiekać na nieduże kawałki i razem z łyżką kakao wmieszać do drugiej połowy kremu. Krem wyłożyć na wiśnie.
  8. Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
porcje

Liczba porcji:

6- 9
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu z czarnego lasu

Tiramisu z czarnego lasu

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    helena pietryka · 6 lat temu
    a moze jajka do tiramisu klasyvznego ubic naparze nie bylyby surowe