Tiramisu w stylu schwarcwaldzkim. Zawiera czekoladę, kakao i wiśnie w alkoholu. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i bitej śmietany. Natomiast nie ma w nim, jak w przypadku klasycznej wersji tiramisu, surowych jajek. Biszkopty nasączone są kawą z nalewką wiśniową. Smaczne, kremowe, alkoholowe.
Jeśli wolicie klasyczne tiramisu to przepis znajdziecie tutaj: Tiramisu.
Składniki:
200g podłużnych biszkoptów
250g serka mascarpone
300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao
100g czekolady gorzkiej
ok. 340g odsączonych wiśni z nalewki
Poncz:
200ml mocnej kawy
60ml nalewki wiśniowej
Dodatkowo:
1- 2 łyżki kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować poncz. Zaparzyć kawę w dowolny sposób (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona przecedzona). Przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać nalewkę.
Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w ponczu z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 19x 26cm).
Na biszkoptach rozłożyć połowę wiśni z nalewki.
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół.
50g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wmieszać do jednej połowy kremu. (Zimny krem powoduje, że czekolada zaczyna zastygać i powstanie marmurek). Krem rozłożyć na wiśniach.
Resztę biszkoptów zanurzać w ponczu i układać na kremie jeden koło drugiego. Na biszkoptach rozłożyć resztę wiśni.
Resztę czekolady posiekać na nieduże kawałki i razem z łyżką kakao wmieszać do drugiej połowy kremu. Krem wyłożyć na wiśnie.
Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.