Szybki pomysł na deser ze świeżego ananasa. Skarmelizowane plastry ananasa zapiekane w cieście francuskim. Deser najlepiej serwować z gałką lodów, którą można polać ulubionym sosem, frużeliną lub Rote Grütze (kisielem z owoców czerwonych) np. według tego przepisu: „Kisiel z owoców leśnych”.
Składniki na ok. 6 porcji:
1 świeży ananas
ok. 2- 3 łyżki masła
ok. 4- 6 łyżki cukru
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Obrać ananasa ze skóry, pokroić na plasterki, wyciąć twardy rdzeń i ciemne oczka.
Łyżkę masła roztopić na dużej patelni, dodać 2 łyżki cukru i plasterki ananasa. Smażyć, aż ananas przyrumieni się z obu stron. Plasterki ananasa odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób podsmażyć pozostałe plastry ananasa.
Ciasto francuskie pociąć na paski o szerokości ok. 1cm.
Zimne plasterki ananasa owinąć paskami ciasta (przeciągając ciasto przez otwór w plasterku i owijając go na około). Końcówki ciasta należy dobrze zlepić ze sobą. W miarę możliwości dobrze by było, gdyby końcówki znajdowały się od spodniej strony plasterka.
Gotowe plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.
Podawać na ciepło lub zimno najlepiej z dodatkami wymienionymi we wstępie.