Crumble z jabłkami

12 Komentarzy

Crumble z jabłkami

Szybki deser z jabłkami na ciepło. Miękkie, słodkie jabłka pod grubą warstwą chrupiącej kruszonki z płatków owsianych. Coś łatwego, mogącego zastąpić szarlotkę lub jabłecznik.
Deser najlepiej jest podawać lekko ciepły sam lub w towarzystwie bitej śmietany, sosu waniliowego lub gałki lodów waniliowych.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1- 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 100g płatków owsianych
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g cukru (najlepiej brązowego)
  • 150g zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Na dużej patelni roztopić masło. Dodać jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
  3. W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
  4. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 50 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać najlepiej na ciepło.

Smacznego.

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Mam pytanko, a mianowicie jakie byłyby mniej więcej ilości składników na 2, bądź nawet 1 porcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Robiłam wczoraj, zniknęło w mgnieniu oka. Kruszonka przepyszna, chrupiące, jabłka się rozpływają w ustach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    A czy można mąkę pszenna zamienić na razową. Może ktoś piekł i może mi podpowiedzieć.Dziekuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lena · 3 lat temu
      Zrobiłam z samych płatków owsianych, które zmieliłam trochę I wyszło super. Zupełnie bez mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam. Super przepis a crumble po prostu mogłabym zjeść i na śniadanie i na obiad i jeszcze na kolację py cho ta ! Czy wie pani może czy da się tak po prostu podmienić masło w kruszonce na olej kokosowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zrobiłabym na wyczucie. Już wiesz jaka ma być konsystencja kruszonki, to tak zrób też z olejem kokosowym ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Dziekuje za te kruszonke, jest rewelacyjna😋😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nastka · 6 lat temu
    Przepyszne crumble! Robię je bardzo często, smaczne również na zimno następnego dnia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź :) Crumble pyszne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    A mogłaby Pani podać wymiary naczynia żaroodpornego? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 9 lat temu
    Z lodami to rozkosz absolutna :)