Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie pszenicy i maku z bakaliami, osłodzone miodem.
Osobiście wolę, gdy w kutii przeważa ilość maku nad pszenicą. Przy jej przygotowaniu można poeksperymentować i dodać ulubione swoje dodatki. Mogą się w niej znaleźć różne owoce suszone. Można dodać także troszkę rumu lub likieru np. pomarańczowego dla zapachu.
1 szklanka= 250ml
Składniki na ok. 1,5 litra:
150g maku (może być zmielony)
½ szklanki pszenicy na kutię (bez łusek)
½ szklanki miodu (lub więcej według uznania)
1 laska wanilii
130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
60g rodzynek (½ szklanki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 suszone figi
mleko do sparzenia maku (ok. 500ml)
Sposób przygotowania:
Pszenicę na kutię wypłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia.
Mak zalać gorącym mlekiem (trochę więcej mleka niż do przykrycia). Garnek z makiem i mlekiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej też na noc).
Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. (Trwa to ok. 30 minut lub dłużej w zależności od ziaren. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Odcedzić i ostudzić.
Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać pszenicę. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MARIA·
3 lat temu
Zrobiłam kiedyś kutię i po dodaniu wszystkich składników, po jakimś czasie stwierdziłam, że pszenica jest twarda jak kamyki.Czy powodem mogło być za słabe wystudzenie jej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Trzeba ją spróbować pod koniec gotowania. Ma być miękka, ale się nie rozpadać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
3 lat temu
Pszenica była miękka, ale była jeszcze ciepła kiedy połączyłam ją z makim i miodem.Znajoma uważa, że ciepła pszenica wchłonęła miód i dlatego zrobiły się kamyki.Na te święta wystudzę tak, jak mówi przepis.😋❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daga·
3 lat temu
Moja babcia zawsze powtarzała, że od miodu pszenica robi się twarda. Dlatego w mojej rodzinie kutię robi się bez miodu i każdy dodaje miodu już na swoim talerzyki wedle uznania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Ja zamiast pszenicy daję kaszę pencak i trochę ubitej śmietany tuż przed podaniem.
Czy mogę użyć masy makowej, którą przygotowałam wczoraj do rolady makowej (z ubitym białkiem)? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Gdyby była bez białka to tak, a z białkiem to nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
5 lat temu
Dzień dobry, niestety nie dostałam laski wanilii czy mogę ją zastąpić naturalnym ekstraktem z wanilii, jeżeli tak to ile dać? Dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, oczywiście. Dodaj 2- 3 łyżeczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Czy używa się takiej zwykłej pszenicy jaka dostanie się u miejscowego rolnika? Cz jakąś specjalną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Musi to być pszenica łuskana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zdzieszko ·
3 lat temu
Nie musi być łuskana. Łuskaną łatwiej rozgotować. Zawsze wolałem kutię na bazie przenicy "surowej", jedynie gotowanej. Problemem jest jedynie konieczność ręcznego przebrania takiej przenicy "od rolnika", jednak uważam, że warto.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela·
5 lat temu
Czy można ją zrobić już teraz i będzie dobra na Wigilię? Ile może trzymać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jeszcze za wczas. Kilka dni w lodówce wytrzyma. Będzie dłużej się trzymać, jeśli użyjesz wody zamiast mleka do maku. Zrobiłabym ją najwcześniej ze dwa dni przed podaniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
6 lat temu
Właśnie zrobiłam kutię z tego przepisu. Wyszła pyszna. Będę robić co rok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Ja uwazam za konieczne dodanie do gotowej kutii SMIETANKI, tyle, zeby nie 'rozwodnic' kutii. Podnosi smak wysoko!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AS·
6 lat temu
Jakiego rodzaju śmietanki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rodz·
6 lat temu
Kremową. Najlepszą jaką masz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leenika·
6 lat temu
30%:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
dodaje się śmietankę 36%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Manna·
6 lat temu
I to jest prawdziwy przepis na kutię. Moja babcia taką robiła :)