Kutia

25 Komentarzy

Kutia

Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie pszenicy i maku z bakaliami, osłodzone miodem.

Osobiście wolę, gdy w kutii przeważa ilość maku nad pszenicą. Przy jej przygotowaniu można poeksperymentować i dodać ulubione swoje dodatki. Mogą się w niej znaleźć różne owoce suszone. Można dodać także troszkę rumu lub likieru np. pomarańczowego dla zapachu.

1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 1,5 litra:

  • 150g maku (może być zmielony)
  • ½ szklanki pszenicy na kutię (bez łusek)
  • ½ szklanki miodu (lub więcej według uznania)
  • 1 laska wanilii
  • 130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
  • 60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi
  • mleko do sparzenia maku (ok. 500ml)

Sposób przygotowania:

  1. Pszenicę na kutię wypłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia.
  2. Mak zalać gorącym mlekiem (trochę więcej mleka niż do przykrycia). Garnek z makiem i mlekiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej też na noc).
  3. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. (Trwa to ok. 30 minut lub dłużej w zależności od ziaren. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Odcedzić i ostudzić.
  4. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  5. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
  6. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  7. Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać pszenicę. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.
  8. Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego.

Kutia

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MARIA · 2 lat temu
    Zrobiłam kiedyś kutię i po dodaniu wszystkich składników, po jakimś czasie stwierdziłam, że pszenica jest twarda jak kamyki.Czy powodem mogło być za słabe wystudzenie jej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Trzeba ją spróbować pod koniec gotowania. Ma być miękka, ale się nie rozpadać.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Maria · 2 lat temu
        Pszenica była miękka, ale była jeszcze ciepła  kiedy połączyłam ją z makim i miodem.Znajoma uważa, że ciepła pszenica wchłonęła miód i  dlatego zrobiły się kamyki.Na te święta wystudzę tak, jak mówi przepis.😋❤
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Daga · 1 lat temu
          Moja babcia zawsze powtarzała, że od miodu pszenica robi się twarda. Dlatego w mojej rodzinie kutię robi się bez miodu i każdy dodaje miodu już na swoim talerzyki wedle uznania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Ja zamiast pszenicy daję kaszę pencak i trochę ubitej śmietany tuż przed podaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 2 lat temu
    Czy można zastąpić czymś pszenicę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Ile może stać kutia po zrobieniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Czy mogę użyć masy makowej, którą przygotowałam wczoraj do rolady makowej (z ubitym białkiem)? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Dzień dobry, niestety nie dostałam laski wanilii czy mogę ją zastąpić naturalnym ekstraktem z wanilii, jeżeli tak to ile dać? Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Czy używa się takiej zwykłej pszenicy jaka dostanie się u miejscowego rolnika? Cz jakąś specjalną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Musi to być pszenica łuskana.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Zdzieszko · 1 lat temu
        Nie musi być łuskana. Łuskaną łatwiej rozgotować. Zawsze wolałem kutię na bazie przenicy "surowej", jedynie gotowanej. Problemem jest jedynie konieczność ręcznego przebrania takiej przenicy "od rolnika", jednak uważam, że warto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 4 lat temu
    Czy można ją zrobić już teraz i będzie dobra na Wigilię? Ile może trzymać w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jeszcze za wczas. Kilka dni w lodówce wytrzyma. Będzie dłużej się trzymać, jeśli użyjesz wody zamiast mleka do maku. Zrobiłabym ją najwcześniej ze dwa dni przed podaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Właśnie zrobiłam kutię z tego przepisu. Wyszła pyszna. Będę robić co rok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Ja uwazam za konieczne dodanie do gotowej kutii SMIETANKI, tyle, zeby nie 'rozwodnic' kutii. Podnosi smak wysoko!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      AS · 5 lat temu
      Jakiego rodzaju śmietanki?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Rodz · 5 lat temu
        Kremową. Najlepszą jaką masz.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Leenika · 5 lat temu
        30%:)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 5 lat temu
        dodaje się śmietankę 36%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Manna · 5 lat temu
    I to jest prawdziwy przepis na kutię. Moja babcia taką robiła :)