Pączki w wersji odchudzonej. Zamiast smażyć je na głębokim oleju można upiec je w piekarniku. Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Są lżejsze od zwykłych drożdżówek. Smakują również na drugi dzień.
Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.
do wyboru: dowolny dżem, powidła, krem orzechowo- czekoladowy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić.
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka i jajko z cukrem). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. (Ciasto można zagnieść ręcznie, ale polecam zagnieść je robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7 cm.
Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.
Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. (W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką). Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. (Pączki powinny być leciutkie i puszyste).
Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować.
Uwaga:
Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
9 miesięcy temu
Witam, jestem na diecie bezglutenowej od dwóch lat z powodu celiakii. W zeszłym roku pączków nie jadłam . Ale teraz stwierdziłam, że już nie odpuszczę 🤦🏻♀️ Upiekłam według przepisu , jedyna zmiana to mąka , którą zastąpiłam Ekstra koncentratem mąki krakowskiej firmy „Balviten”. Przepis super , pączki również . Pozdrawiam 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
1 lat temu
Witam, super przepis. Pączusie wyszły przepyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Witam. Drugi raz robię z tego przepisu i mi nie wychodzą. Drugi raz ciasto wychodzi rzadkie, musiałam dosypać mąki i wyrobić żeby mi się rozwałkowało. Za pierwszym razem myślałam, że coś źle zrobiłam. Niestety nie jestem zadowolona z tego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
1 lat temu
Czy smarować je czymś na wierzchu przed wsadem do piekarnika?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ja smarowałam rozkłóconym jajkiem (punkt 9).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Ptak·
1 lat temu
Ile kcal ma jeden pączek?właśnie zrobiłam z tego przepisu i wyszły rewelacyjne choć cukier zamieniłam erytrytol
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zosia·
1 lat temu
Witam 50 gram drożdży nie jest za dużo na 500 gram mąki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sue·
2 lat temu
Zrobiłam je według przepisu, ale zrobiłam w kształcie piernikowych ludków. Wyszły bardzo ładne. Super przepis, pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa ·
2 lat temu
Upiekłam wyszły pyszne Będą stałym smakołykiem na moim stole
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
2 lat temu
w ciągu jednego tygodnia zrobiłam 3 razy z tego przepisu są przepyszne i wyszły mi już za pierwszym razem. dużo chętnych na nie mam i dziś też są rewelacyjne. dzięki za super przepis:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Czy konieczne jest ubijanie w kąpieli wodnej ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Ja ubijam, ale nie jest to konieczne. Można też porządnie ubić mikserem na jasną, kremową masę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwina·
2 lat temu
Dzień dobry. Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej wieczorem ? I jak je przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Można, jak to zrobić jest napisane we wstępie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
2 lat temu
Właśnie upiekłam, wyszły przepyszne! Miękkie, puszyste 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kwiatek·
2 lat temu
Dzień dobry. Czy jeśli dla moich facetów w domu chce zrobić pączki bez nadzienia to czy wycięte szklanką krążki mam zostawić do wyrośnięcia czy może też z nich robić kulki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Jeśli chcesz zrobić bez nadzienia, to nie ma potrzeby wykrawania krążków, tylko od razu z wyrośniętego ciasta uformować kulki/ bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Violetta·
3 lat temu
Zrobiłam mini pączusie z pani przepisu , wyszły rewelacyjne ! Dziękuje bardzo za tak rewelacyjny przepis 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ajj·
3 lat temu
A mnie nie wyszlo - ciasto jakies mega rzadkie..moze kwestia maki bo uzywam semoliny..inna mnie uczula. Wiec dosypalem duzo wiecej maki i zobaczymy ale juz widze ze to takie buly sa raczej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzychu·
2 lat temu
Może jajka za duże? Ja używałem M, ciasto ciężko było wyrobić ręcznie, ale po wyrośnięciu dało radę nim manipulować.
Jajka ucierałem z cukrem pudrem bez kąpieli wodnej, w trymiga się ubiły (myślę, że max 5min).
Z ciasta nie wykrajałem kulek tylko kwadraty - nie wiedziałem co zrobić potem ze skrawkami, mimo tego można było łatwo zamknąć pączka.
Chciałem zamrozić dżem (w foremce na kostki lodu), ale nie zdążyłem... Ale chociaż zgęstniał - dzięki temu ciężej było go wycisnąć/rozlać tym samym łatwiej je zawijać.
Piekłem z lekką parą (naczynie żaroodporne na kratce na dolnej półce piekarnika).
Wynik: 3/4 pączków się rozerwało podczas pieczenia. Miękkość 9/10, słodkość z dżemem malina+porzeczka 7/10.
Ogólnie to bez lukru i dżemu to bardzo przypominają mleczne bułeczki o mocno wyczuwalnym smaku/zapachu drożdży. Polecam, ale nie zastąpią ochoty na pączka-chama prosto ze szmalcu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata ·
3 lat temu
Wychodzą pychota
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
3 lat temu
Ja z tego przepisu zrobiłam wczoraj pyszne ciasto drożdżowe a dziś bułki polane jagodami z kruszonką i lukrem ☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Pączki wyszły pyszne, mimo że nie jestem najlepszym piłkarzem;) lepiej dodać mniej mąki niż więcej;) wyszły delikatne i pulchne. Bardziej jak bułeczki, ale to pewnie dlatego że pieczone. Serdecznie polecam. Sama będę chętnie wracać do tego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zbyszek·
3 lat temu
Zrobiłem według przepisu, i nie jestem zachwycony. Ciasto się nie lepi, masa wychodź na wierzch. Zamiast Paczków wyszły mi pierogi. Więcej frustracji niż pożytku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
3 lat temu
Nie przejmuj się, moje też nie były jak z obrazka, ale na gorąco zjadłam już 4. Praktyka czyni mistrza 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
3 lat temu
Robię je już kolejny rok, są przepyszne, zawsze wychodzą idealnie. Dziękuję za przepis😊