Pączki pieczone

101 Komentarzy
Pączki pieczone

Pączki w wersji odchudzonej. Zamiast smażyć je na głębokim oleju można upiec je w piekarniku. Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Są lżejsze od zwykłych drożdżówek. Smakują również na drugi dzień.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Z tego samego przepisu można przygotować również pączki klasyczne, smażone w głębokim oleju lub pączki z jabłkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • do wyboru: dowolny dżem, powidła, krem orzechowo- czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka i jajko z cukrem). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. (Ciasto można zagnieść ręcznie, ale polecam zagnieść je robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.

3

  1. Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. (W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką). Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. (Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

4

  1. Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
  2. Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średdni
Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 5 lat temu
    Pycha właśnie znikają wyszło koło 30 szt my oczywiście bez lukru bo za nim nie przepadamy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Dzień dobry. Ile sztuk tych pączków wyjdzie z podanej porcji? Chcę spróbować ale nie wiem czy zrobić z całej porcji czy z połowy dla naszej dwójki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Czy można upiec pączki bez nadzienia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Czy mozna zrobic ciasto wieczorem i wstawic do lodowki a piec rano
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Zagnieść i od razu schować do lodówki czy najpierw czekać aż wyrośnie i dopiero wyrośnięte schować do lodówki?
    A 2gie pytanie to rano wyciągnąć ciasto i czekać aż osiągnie temperaturę pokojową czy od razu mam formować pączki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, zagnieść i schować od razu. Rano najlepiej ocieplić ciasto do temperatury pokojowej i dopiero formować pączki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    syla · 5 lat temu
    a czy można piec z termoobiegiem? nie mam opcji góra-dół :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Super (heart) przepyszne i delikatne. Najlepsze że bez zbędnego tłuszczu :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Właśnie skończyłem robić pączki w piekarniku i tradycyjne oraz oponki udały się są pyszne raczej były bo juz znikają ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 6 lat temu
    Dziś robiłam te pyszne bułeczki, ale przyznaje że jajka ubijałam tradycyjnie tzn. nie na parze, ale bułki qyszły pyszne. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 lat temu
    witam,
    wczoraj piekłam pączki z tego przepisu i wyszły rewelacyjne,lekkie,puszyste i przepyszne.Łatwe w robieniu,polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna Lenczewska · 6 lat temu
    Najlepsze przepis na świecie!
    Pączki z cukierni mogą się schować.
    Wyszły niesamowicie delikatne i przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Mirus · 6 lat temu
    Jeszcze jedno pytanie czy można nadziewać po upieczeniu? Mam złe doświadczenia w pieczeniu z nadzieniem często wyplywalo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jak zlepisz dobrze, nic ci nie wypłynie, ale jak chcesz możesz nadziać po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Mirus · 6 lat temu
    W punkcie 3 jest o ubijaniu na parze czyli jak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    przepis bardzo mi odpowiada ze względu na "walory" zdrowotne, bardzo dziękujęza ten i za wszystkie przepisy, pozdrawiam