Bardzo efektowne babeczki w kształcie kwiatków. Płatki zostały zrobione z mini pianek marshmallow udekorowanych kolorowym cukrem. Babeczki są łatwe do przygotowanie i bardzo przyjemnie się je robi. Dzieciaki z pewnością Wam przy dekoracji pomogą.
Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę rozsmarować na babeczkach.
Pianki przeciąć po ukosie na pół.
Cukry w różnych kolorach nasypać do miseczek. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na babeczkach zaczynając od brzegu babeczki. Płatki można układać, aż do samego środka lub na środku ułożyć kandyzowaną wiśnię.
Bardzo dziekuje za odp !!! Zrobie jednak budyniowa mase do kwiatow-tak jak ma byc-to bedzie sicher!!!:):):) a lapki przed samym wyjsciem!!!!:) Jeszcze raz dziekuje!!!!!
Pani Joanno, to jeszcze raz ja:) prosze mi jeszcze powiedziec, czy te babeczki kwiaty moge przygotowac dzien wczesniej? Czy cukier na piankach sie utrzyama i w ogole czy wszystko sie utrzyma? :) Chce zrobic te babeczki i" lapkowe" i "a'la lody" do szkoly, wiec musze je zrobic dzien wczesniej.
Olu, ja też robiłam je i łapki do szkoły. Rownież robiłam dzień wcześniej. Cukier ładnie trzyma się na piankach. Nic im nie będzie. Pianki bardzo dobrze utrzymują się na masie budyniowej i jest ona trwała. Nie wiem ile wytrzymają na kremie z serka mascarpone, ale myślę, ze do nast. dnia powinno być dobrze. Babeczki łapki proponuję jednak udekorować w dzień podania. Tak jak pisałam w opisie drażetki rozpuszczają się w kontakcie z kremem. Krem jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy połączyć jedynie masło z serkiem i cukrem. Proponuję wstać troszkę wcześniej i zrobić łapki rano. Dekoracja idzie sprawnie i nie trzeba na nią dużo czasu. Wyciągnij tylko wieczorem masło z lodówki.