Babeczki kwiatki

10 Komentarzy

Bardzo efektowne babeczki z kształcie kwiatków.

Bardzo efektowne babeczki w kształcie kwiatków. Płatki zostały zrobione z mini pianek marshmallow udekorowanych kolorowym cukrem. Babeczki są łatwe do przygotowanie i bardzo przyjemnie się je robi. Dzieciaki z pewnością Wam przy dekoracji pomogą.

Składniki:

  • dowolne ciasto na muffinki lub babeczki

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40g cukru
  • 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • kolorowy cukier
  • mini pianki  marshmallow
  • ewentualnie kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę rozsmarować na babeczkach.

3

  1. Pianki przeciąć po ukosie na pół.

2

4

  1. Cukry w różnych kolorach nasypać do miseczek. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na babeczkach zaczynając od brzegu babeczki. Płatki można układać, aż do samego środka lub na środku ułożyć kandyzowaną wiśnię.

567

  1. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Bardzo dziekuje za odp !!! Zrobie jednak budyniowa mase do kwiatow-tak jak ma byc-to bedzie sicher!!!:):):) a lapki przed samym wyjsciem!!!!:) Jeszcze raz dziekuje!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Pani Joanno, to jeszcze raz ja:) prosze mi jeszcze powiedziec, czy te babeczki kwiaty moge przygotowac dzien wczesniej? Czy cukier na piankach sie utrzyama i w ogole czy wszystko sie utrzyma? :) Chce zrobic te babeczki i" lapkowe" i "a'la lody" do szkoly, wiec musze je zrobic dzien wczesniej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Olu, ja też robiłam je i łapki do szkoły. Rownież robiłam dzień wcześniej. Cukier ładnie trzyma się na piankach. Nic im nie będzie. Pianki bardzo dobrze utrzymują się na masie budyniowej i jest ona trwała. Nie wiem ile wytrzymają na kremie z serka mascarpone, ale myślę, ze do nast. dnia powinno być dobrze. Babeczki łapki proponuję jednak udekorować w dzień podania. Tak jak pisałam w opisie drażetki rozpuszczają się w kontakcie z kremem. Krem jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy połączyć jedynie masło z serkiem i cukrem. Proponuję wstać troszkę wcześniej i zrobić łapki rano. Dekoracja idzie sprawnie i nie trzeba na nią dużo czasu. Wyciągnij tylko wieczorem masło z lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bryssska · 9 lat temu
    Pomysłowe, takie proste , a jaki efekt. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jozefin · 9 lat temu
    fajny pomysl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 9 lat temu
    Cudowne babeczki. Gratuluje pomysłu i wykonania. Na pewno spróbuję zrobić te cudeńka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Twoje babeczki są przepiękne ;) W ogromną przyjemnością przetestuję ten jakże wiosenny sposób na ozdobienie wypieków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka, Dom na ob · 9 lat temu
    Genialne! Babeczki są przeurocze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Cudo..!! Piękne .. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 9 lat temu
    Jakie ładne :)