Babeczki pszczółki

4 Komentarzy

Babeczki pszczółki

Łatwe do przygotowania babeczki dziecięce z pszczółkami. Do przygotowania takich babeczek potrzebne są dowolne muffinki lub babeczki, masa maślana lub maślano- budyniowa, na której używając folii bąbelkowej odbijemy wzór plastru miodu oraz masa marcepanowa do przygotowania pszczółek.

Składniki:

  • dowolne ciasto na muffinki lub babeczki

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40g cukru
  • 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • masa marcepanowa
  • kakao
  • migdały w płatkach
  • ewentualnie czerwony barwnik spożywczy i perełki cukrowe
  • folia bąbelkowa

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie zimny budyń.
  3. Z folii bąbelkowej wyciąć kwadraty, równe lub większe niż średnica babeczki.
  4. Masę rozsmarować na babeczkach i na każdą położyć kawałek folii bąbelkowej, dociskając ją do masy. (Można zostawić troszkę masy do zrobienia kwiatków). Babeczki wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.

2

  1. W tym czasie przygotować pszczółki z marcepanu według przepisu: „Pszczółki z marcepanu”.
  2. D odłożonej masy wmieszać troszkę czerwonego barwnika spożywczego. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie średniej gwiazdki.
  3. Gdy masa na babeczkach stwardnieje, ściągnąć folię. Wyciskając na babeczki masę z rękawa cukierniczego zrobić kwiatki. Na środku kwiatka ułożyć perełkę cukrową. Na każdą babeczką położyć pszczółkę.
  4. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki pszczółki

Babeczki pszczółki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Czy mogę podana masę wykorzystać do obłożenia tortu? I użyć później również folii bąbelkowej do odciśnięcia boków tortu?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, oczywiście. Możesz też podpatrzeć mój [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/854-tort-ul-z-pszczolkami"]tort ul z pszczółkami[/url] ;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia - Ulubioneprze · 9 lat temu
    Rewelacyjny pomysł :) Wyglądają cudownie. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Babeczki cudo - a patent z folią bąbelkową to po prostu mistrzostwo!