Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

9 Komentarzy

Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Lekkie, delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Krem wzbogacony został dodatkiem maku i kawałkami świeżych truskawek.

Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto parzone:

  • 100ml mleka
  • 150ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka suchego, mielonego maku (może być również niemielony)
  • 250g truskawek

Dodatkowo:

  • cukier puder i mak do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. (Ciasto jest bardzo gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżeczką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
  4. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 25- 30min. w temperaturze 220°C.
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
  6. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mak.
  7. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w kostkę. Wmieszać delikarnie do kremu.
  8. Na spody ptysi wyłożyć krem i przykryć kapelusikami. Ptysie posypać cukrem pudrem i mielonym makiem.
  9. Ptysie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Meksyk · 5 miesięcy temu
    Upiekłam. Ciasto było bardzo gęste. Ptysie nie urosły, tylko ładnie się przyrumieniły, ale w środku były surowe. W smaku niedobre, jak spieczone niesłone ziemniaki. Patrząc po komentarzach to przepis nienajlepszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    NIKA · 7 lat temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji i ciasto wyszło lejące, proporcje napewno dobre. Nie pierwszy raz piekę ptysie czy karpatkę. Może jajka za duże od moich pięciu kurek? Jak można zagęścić ciasto? Upiekły się ale wyglądają jak bułeczki, efektu ptysia nie ma.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ciasto powinno wyjść gęste. W przypadku lejącego dodałabym więcej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milatryb · 8 lat temu
    :roll: Świetnie się udały, dzieci zadowolone :lol: [i]CUDOWNIE![/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Zrobiłam. Pyszne! Raz tylko piekłam za długo i były za twarde, ale praktyka czyni mistrza!

    Dzięki za cudowny przepis. Zaraz znowu robię z malinami:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    angelika · 9 lat temu
    witam mam pytanie, czy pytsie po wyjeciu z piekarnika miekna i opadaja? robilam juz kilka razy (lecz nie z tego przepisu) i opadaly i robily sie miekkie, a ja chcialabym zrobic pytsie takie jak sa w cukierniach "twardsze". prosze o odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak się dzieje, gdy ptysie pieczone są za krótko lub w za niskiej temperaturze. Muszą być dobrze upieczone. Musi utworzyć się twarda skorupka, wtedy nic nie opadnie i będą twarde.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Zrobiłam. Co prawda dwa razy mniejsze (łatwiej się jadło) ale i tak były pyszne, mimo, że pominęłam mak. Cudowny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Ptysiaki cudowne,jutro biorę się do roboty ;)