Mini serniczki

28 Komentarzy

Mini serniczki

Sernik w wersji mini na ciasteczkowym spodzie, pieczony w formie na muffinki. Masa serowa jest klasyczna, z dodatkiem skórki cytrynowej nadającej sernikowi przyjemnego, delikatnie cytrynowego smaku.
Mini serniczki można podawać nieozdobione lub zrobić dowolną dekorację na przykład ze świeżych owoców, musu owocowego lub polewy czekoladowej.

Składniki na 12 sztuk:
Spód:

  • 90g herbatników (klasyczne maślane lub pełnoziarniste; w wersji bezglutenowej: herbatniki lub inne ciasteczka bezglutenowe)
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 100g cukru
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 2 jajka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • parę świeżych truskawek (opcjonalnie)
  • dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców (opcjonalnie)
  • listki mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. W formie na muffinki umieścić papilotki. Herbatniki z masłem rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie. Formę ostawić na bok.
  4. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i 0,5 opakowania budyniu w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wyłożyć  do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na parę godzin do lodówki.

2

  1. Na środku każdego serniczka nałożyć łyżeczkę dżemu. Udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
  2. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Mini serniczki

Mini serniczki

Mini serniczki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dalia · 5 miesięcy temu
    Robiłam na święta,wyszły super. Tylko według mnie lepiej robić w sylikonowych foremkach,bo papierowe się przyklejają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 10 miesięcy temu
    Witam serdecznie.  Czy serniczki piec w kąpieli wodnej?   Chciałabym zwiększyć szanse że wyjdą.. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Ja piekłam bez, ale można wstawić naczynie z wodą na dół piekarnika 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 10 miesięcy temu
    Czy można użyć serka mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Według mnie lepiej nie, ewentualnie pół na pół z rzadszym twarogiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Czy trzeba dodać skórkę z cytryny? Wyjdą bez dodania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Czy mogę upiec w foremkach silikonowych? Da się je wyciągnąc??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Czy jeżeli jest to twaróg z wiaderka, dodajemy taką samą ilość cukru? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, taki twaróg będzie tutaj najlepszy. Proszę wybrać tylko taki bez dodatku cukru w składzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Czy można pominąć spod z ciasteczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Przepyszne, zrobiłam kilka godzin temu i już połowy nie ma. Dodałam budyń o smaku peanut butter karmel, wyszły genialne. Ile powinnam piec, gdybym chciała zrobić w tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Czy można ten dżem bądź konfiturę włożyć jako pierwsze a na to masę serową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Z uwagi na to, że mam cukrzycę ciążową, zmodyfikowałam odrobinę przepis. Użyłam herbatniki bez cukru, a do sera dodałam słodzik przeznaczony dla cukrzyków. Wyszły super, można spokojnie robić je w wersji fit nie tracąc ani trochę przyjemności ze słodkości:) u mnie piekły się równo 29min, studzone w otwartym piekarniku, troszkę opadły, ale kleks z bezcukrowego dżemu jeszcze lepiej prezentuje się w takim lekkim dołeczku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 3 lat temu
    Czy koniecznie trzeba studzić babeczki w piekarniku? Chciałabym zrobić podwójną porcję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Konieczne nie, ale zalecane. Tak, jak przy zwykłym serniku najlepiej, aby temperatura opakała stopniowo, aby serniczki się mocno nie zapadły i pomarszczyły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Ile wychodzi babeczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Hej, czy mogę zastąpić herbatniki pokruszonymi ciastkami Oreo? Dodawać wtedy masło czy krem z ciastek sam sklei spód?
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Przepis super. Proste i smaczne. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magada · 4 lat temu
    Mozna bez proszku z budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Czy można zmieszać ser biały z serkiem typu Philadephia po połowie?