Sernik w wersji mini na ciasteczkowym spodzie, pieczony w formie na muffinki. Masa serowa jest klasyczna, z dodatkiem skórki cytrynowej nadającej sernikowi przyjemnego, delikatnie cytrynowego smaku. Mini serniczki można podawać nieozdobione lub zrobić dowolną dekorację na przykład ze świeżych owoców, musu owocowego lub polewy czekoladowej.
Składniki na 12 sztuk: Spód:
90g herbatników (klasyczne maślane lub pełnoziarniste; w wersji bezglutenowej: herbatniki lub inne ciasteczka bezglutenowe)
40g masła
Masa serowa:
500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
100g cukru
skórka starta z ½ cytryny
2 jajka
½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
parę świeżych truskawek (opcjonalnie)
dżem truskawkowy lub inny pasujący do owoców (opcjonalnie)
listki mięty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
W formie na muffinki umieścić papilotki. Herbatniki z masłem rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie. Formę ostawić na bok.
Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i 0,5 opakowania budyniu w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
Na środku każdego serniczka nałożyć łyżeczkę dżemu. Udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dalia·
1 lat temu
Robiłam na święta,wyszły super. Tylko według mnie lepiej robić w sylikonowych foremkach,bo papierowe się przyklejają
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
9 miesięcy temu
Silikonowe są nie zdrowe. Twój wybór
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
2 lat temu
Witam serdecznie. Czy serniczki piec w kąpieli wodnej? Chciałabym zwiększyć szanse że wyjdą..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Ja piekłam bez, ale można wstawić naczynie z wodą na dół piekarnika 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda ·
2 lat temu
Czy można użyć serka mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Według mnie lepiej nie, ewentualnie pół na pół z rzadszym twarogiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
2 lat temu
Czy trzeba dodać skórkę z cytryny? Wyjdą bez dodania?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Wyjdą. Skórka jest dla aromatu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Czy mogę upiec w foremkach silikonowych? Da się je wyciągnąc??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Czy jeżeli jest to twaróg z wiaderka, dodajemy taką samą ilość cukru?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, taki twaróg będzie tutaj najlepszy. Proszę wybrać tylko taki bez dodatku cukru w składzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Czy można pominąć spod z ciasteczek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
3 lat temu
Przepyszne, zrobiłam kilka godzin temu i już połowy nie ma. Dodałam budyń o smaku peanut butter karmel, wyszły genialne. Ile powinnam piec, gdybym chciała zrobić w tortownicy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Czy można ten dżem bądź konfiturę włożyć jako pierwsze a na to masę serową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Z uwagi na to, że mam cukrzycę ciążową, zmodyfikowałam odrobinę przepis. Użyłam herbatniki bez cukru, a do sera dodałam słodzik przeznaczony dla cukrzyków. Wyszły super, można spokojnie robić je w wersji fit nie tracąc ani trochę przyjemności ze słodkości:) u mnie piekły się równo 29min, studzone w otwartym piekarniku, troszkę opadły, ale kleks z bezcukrowego dżemu jeszcze lepiej prezentuje się w takim lekkim dołeczku:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzia·
4 lat temu
Czy koniecznie trzeba studzić babeczki w piekarniku? Chciałabym zrobić podwójną porcję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Konieczne nie, ale zalecane. Tak, jak przy zwykłym serniku najlepiej, aby temperatura opakała stopniowo, aby serniczki się mocno nie zapadły i pomarszczyły.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Ile wychodzi babeczek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
12 sztuk.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
4 lat temu
Hej, czy mogę zastąpić herbatniki pokruszonymi ciastkami Oreo? Dodawać wtedy masło czy krem z ciastek sam sklei spód?
Pozdrawiam :)