Pączki pieczone

100 Komentarzy
Pączki pieczone

Pączki w wersji odchudzonej. Zamiast smażyć je na głębokim oleju można upiec je w piekarniku. Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Są lżejsze od zwykłych drożdżówek. Smakują również na drugi dzień.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Z tego samego przepisu można przygotować również pączki klasyczne, smażone w głębokim oleju lub pączki z jabłkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • do wyboru: dowolny dżem, powidła, krem orzechowo- czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka i jajko z cukrem). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. (Ciasto można zagnieść ręcznie, ale polecam zagnieść je robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.

3

  1. Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. (W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką). Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. (Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

4

  1. Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
  2. Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średdni
Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 miesięcy temu
    Witam, super przepis. Pączusie wyszły przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 miesięcy temu
    Witam. Drugi raz robię z tego przepisu i mi nie wychodzą. Drugi raz ciasto wychodzi rzadkie, musiałam dosypać mąki i wyrobić żeby mi się rozwałkowało. Za pierwszym razem myślałam, że coś źle zrobiłam. Niestety nie jestem zadowolona z tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 9 miesięcy temu
    Czy smarować je czymś na wierzchu przed wsadem do piekarnika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Ptak · 9 miesięcy temu
    Ile kcal ma jeden pączek?właśnie zrobiłam z tego przepisu i wyszły rewelacyjne choć cukier zamieniłam  erytrytol
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zosia · 10 miesięcy temu
    Witam 50 gram drożdży nie jest za dużo na 500 gram mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sue · 1 lat temu
    Zrobiłam je według przepisu, ale zrobiłam w kształcie piernikowych ludków. Wyszły bardzo ładne. Super przepis, pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Upiekłam wyszły pyszne Będą stałym smakołykiem na moim stole
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 1 lat temu
    w ciągu jednego tygodnia zrobiłam 3 razy z tego przepisu są przepyszne i wyszły mi już za pierwszym razem. dużo chętnych na nie mam i dziś też są rewelacyjne. dzięki za super przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Czy konieczne jest ubijanie w kąpieli wodnej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ja ubijam, ale nie jest to konieczne. Można też porządnie ubić mikserem na jasną, kremową masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 1 lat temu
    Dzień dobry. Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej wieczorem ? I jak je przechowywać? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Właśnie upiekłam, wyszły przepyszne! Miękkie, puszyste 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kwiatek · 1 lat temu
    Dzień dobry.  Czy jeśli dla moich facetów w domu chce zrobić pączki bez nadzienia to czy wycięte szklanką krążki mam zostawić do wyrośnięcia czy może też z nich robić kulki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli chcesz zrobić bez nadzienia, to nie ma potrzeby wykrawania krążków, tylko od razu z wyrośniętego ciasta uformować kulki/ bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Violetta · 2 lat temu
    Zrobiłam mini pączusie z pani przepisu , wyszły rewelacyjne ! Dziękuje bardzo za tak rewelacyjny przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ajj · 2 lat temu
    A mnie nie wyszlo - ciasto jakies mega rzadkie..moze kwestia maki bo uzywam semoliny..inna mnie uczula. Wiec dosypalem duzo wiecej maki i zobaczymy ale juz widze ze to takie buly sa raczej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzychu · 1 lat temu
      Może jajka za duże? Ja używałem M, ciasto ciężko było wyrobić ręcznie, ale po wyrośnięciu dało radę nim manipulować.

      Jajka ucierałem z cukrem pudrem bez kąpieli wodnej, w trymiga się ubiły (myślę, że max 5min).

      Z ciasta nie wykrajałem kulek tylko kwadraty - nie wiedziałem co zrobić potem ze skrawkami, mimo tego można było łatwo zamknąć pączka.
      Chciałem zamrozić dżem (w foremce na kostki lodu), ale nie zdążyłem... Ale chociaż zgęstniał - dzięki temu ciężej było go wycisnąć/rozlać tym samym łatwiej je zawijać.

      Piekłem z lekką parą (naczynie żaroodporne na kratce na dolnej półce piekarnika).

      Wynik: 3/4 pączków się rozerwało podczas pieczenia. Miękkość 9/10, słodkość z dżemem malina+porzeczka 7/10.
      Ogólnie to bez lukru i dżemu to bardzo przypominają mleczne bułeczki o mocno wyczuwalnym smaku/zapachu drożdży. Polecam, ale nie zastąpią ochoty na pączka-chama prosto ze szmalcu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 2 lat temu
    Wychodzą pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 2 lat temu
    Ja z tego przepisu zrobiłam wczoraj pyszne ciasto drożdżowe a dziś bułki polane jagodami z kruszonką i lukrem ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Pączki wyszły pyszne, mimo że nie jestem najlepszym piłkarzem;) lepiej dodać mniej mąki niż więcej;) wyszły delikatne i pulchne. Bardziej jak bułeczki, ale to pewnie dlatego że pieczone. Serdecznie polecam. Sama będę chętnie wracać do tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek · 2 lat temu
    Zrobiłem według przepisu, i nie jestem zachwycony. Ciasto się nie lepi, masa wychodź na wierzch. Zamiast Paczków wyszły mi pierogi. Więcej frustracji niż pożytku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hania · 2 lat temu
      Nie przejmuj się, moje też nie były jak z obrazka, ale na gorąco zjadłam już 4. Praktyka czyni mistrza 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Robię je już kolejny rok, są przepyszne, zawsze wychodzą idealnie. Dziękuję za przepis😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    zrobiłam i są wspaniałe, już zawsze będę robić pączki pieczone :)