Pączki pieczone

100 Komentarzy
Pączki pieczone

Pączki w wersji odchudzonej. Zamiast smażyć je na głębokim oleju można upiec je w piekarniku. Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Są lżejsze od zwykłych drożdżówek. Smakują również na drugi dzień.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Z tego samego przepisu można przygotować również pączki klasyczne, smażone w głębokim oleju lub pączki z jabłkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • do wyboru: dowolny dżem, powidła, krem orzechowo- czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka i jajko z cukrem). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. (Ciasto można zagnieść ręcznie, ale polecam zagnieść je robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.

3

  1. Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. (W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką). Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. (Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

4

  1. Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
  2. Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średdni
Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mario · 3 lat temu
    Jeżeli to ciasto włożysz do piekarnika to na pewno już nie są pączki może jakieś drożdżówki ale nie pączki !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Super ,normalnie pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Pączki rewelacyjne. Delikatne jak puch. Nie znalazłam podobnych nigdy w żadnej cukierni. Smakiem i lekkością dorównują im tylko wyśmienite pączki, które przed laty smażyła moja Babcia. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy mogę zarobić ciasto wieczorem, odstawić na noc i upiec je dopiero rano? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Moje maleństwa z Pani przepisu :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Mam bardzo malutkie Jajka,(takie wiejskie s). Czy mogę dodać wiecej jajek? Np zamiast 4 żółtek 8 i 2 całe Jajka zamiast 1?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Pączki wyszły obłędnie! Od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Jest trochę pracy, ale warto. Polecam bardzo ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jabłuszko · 3 lat temu
    Można zastąpić masło maślanką?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Henryka Dopierała · 3 lat temu
      Raczej olejem, najlepiej z pestek z winogron, maślanka jest płynna a tu chodzi o tłuszcz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Pączki wyszły przepyszne i mięciutkie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis - pączusie są przepychota, robiłam je w ub. środę, dziś powtarzam 🤓
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ludmiła · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis, rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Wczoraj upiekłam je na tłusty czwartek już po raz trzeci. Wyszły jak puch. Są rewelacyjne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Szczurek · 4 lat temu
    Super cudowne, puszyste ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirosława · 4 lat temu
    Są pyszne, bardzo puszyste. Nadziane konfiturą z róży smakują wyśmienicie. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Witam, jak to kalorycznie wygląda?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Słuchajcie dziś robiłam te pączki wyszły wyśmienite polecam przepis ja tylko na parze nie robiłam tych jajek tylko mikserem są bezbłędne rozpływają się w ustach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Wyszły pyszne - mięciutkie, puszyste i bardzo lekkie. Niestety nadzienie wypłyneło :( Następnym razem będę nadziewać po upieczeniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Wyszły cudownie pulchne, przepyszne! Trochę mi popękały w połowie, ale zupełnie nie ma to znaczenia 😉 dzięki za przepis 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pączki są bardzo pulchne i smaczne. Rodzina zadowolona.