Pączki pieczone

101 Komentarzy
Pączki pieczone

Pączki w wersji odchudzonej. Zamiast smażyć je na głębokim oleju można upiec je w piekarniku. Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Są lżejsze od zwykłych drożdżówek. Smakują również na drugi dzień.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Z tego samego przepisu można przygotować również pączki klasyczne, smażone w głębokim oleju lub pączki z jabłkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • do wyboru: dowolny dżem, powidła, krem orzechowo- czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 5- 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną (czyli utarte żółtka i jajko z cukrem). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. (Ciasto można zagnieść ręcznie, ale polecam zagnieść je robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, ponieważ ciasto jest klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.

3

  1. Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. (W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką). Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. (Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

4

  1. Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
  2. Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średdni
Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pączki są bardzo pulchne i smaczne. Rodzina zadowolona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Dzięęęęęekujęęę.. Są wręcz obłędne, tylko moim zdaniem to rozkłócone jajko na końcu jest zuełnie zbędne <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymbi · 4 lat temu
    Czy można upiec pączki puste a potem nadziać budyniem lub dżemem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marek · 4 lat temu
    pączki z piekarnika to nie pączki a bułki:) pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie bułki, a delikatne drożdżówki i nie trzeba od razu krytykować. Niektórzy wolą taką odchudzoną wersję :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mario · 3 lat temu
        Nikt nikogo nie krytykuje tylko to nie sa paczki !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Czy jesli dodaje suche drożdże to pomijam również mleko?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, mleko należy dodać. Jedynie nie trzeba przygotowywać zaczynu, tylko wymieszać drożdże z mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ciasto skała...co zrobiłam źle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Podejrzewam, że źle odmierzone składniki. Może być też źle ubite jajka na parze (muszą mocno zwiększyć swoją objętość. 5 minut miksowania to minimum) .
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krzychu · 2 lat temu
        Dlaczego jest to aż tak ważne? Przecież potem całe powietrze przy wyrabianiu i tak chyba zostanie wytrącone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Pycha! Zrobiłam próbę przed tłustym czwartkiem i już ledwo co ich zostało ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Przepis świetny, dziękuję bardzo. Ciasto idealne i nawet nie lepiło się zbytnio. Jedyny minus to 15 min to prawdopodobnie za długo na mój piekarnik. Na dźwięk timera przybyłam do mocniej niż złotych pączkow ;) ale po małej korekcie kolejna porcja super ;) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Józef · 4 lat temu
    Przeanalizowałem przepis, odważę się zrobić pączuchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 4 lat temu
    Przepis super. Pączki rewelacja lekkie i puszyste jak chmurki na błękitnym niebie. Smak wyśmienity. Całej rodzince bardzo smakowały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 4 lat temu
    Zapomniałam dodać masła , ciasto już wyrosło, mogę je jeszcze dodać? 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Nie doczytałam dokładnie przepisu. Zrobiłam jak tradycyjne drożdżowe 😬 Mam nadzieję, że nie stracą za bardzo na smaku. Teraz rosną. Oj, gapa ze mnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Paczusie pyszne!!!Dziekuje za przepis!! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 4 lat temu
    Pączki idealnie. Tak ciasto się klei bo to drożdżowe ciasto, ale wystarczy oprószyć sobie ręce mąka i tyle ciasto się nie klei a i ładnie można je dłońmi rozciągnąć na stole. Mi z porcji wyszło 30 pączków. Zdjęcie jednego z nich bo reszty nie udało się uratować. Zjedzone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Dziękuję za przepyszny przepis 😘❤😘❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja Skonieczko · 5 lat temu
    Witam serdecznie.
    Z góry dziękuję za ten przepis ? pączki rozpływają się w ustach i zawsze robię podwójną porcję. Właśnie rośnie ciasto na dzisiejsze pączki.
    Mam pytanie... zdarza mi się wyciągnąć niemalże całą blachę pączków z piekarnika, z których wypłynął dżem. Ostatnio bardzo starałam się dobrze sklejać ciasto, dodatkowo smarowałam w miejscu łączenia jajkiem, a mimo to dżem uciekał. Jakieś rady co robię nie tak?
    Dodam jeszcze, że dżemy zawsze są gęste...
    Pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Może jest go za dużo. Tak się dzieje podczas pieczenia, że wszystko się nagrzewa. Dżem również i jak gdzieś będzie cieńsze ciasto, albo złączenie to się będzie próbował wydostać. Nie ma jakiegoś specjalnego sposobu, aby tego uniknąć. Albo mniej nadziewać, albo dobrze sklejać. Może jak lubicie dużo dżemu to wciśnij dżem ze szprycy po upieczeniu?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Patrycja Skonieczko · 5 lat temu
        ;)Tak myślałam, że może ilość była zbyt duża.
        Właśnie wstawiłam pierwszą porcję do piekarnika, jak na razie jest ok, po prostu chyba musiałam ograniczyć troche nadzienie (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Zrobiłam podwójną porcje, wyszły idealne. Część pieczone i trochę smażonych. POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Wyszło idelanie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Ciasto baaardzo rzadkie, że nie można było ulepić paczka...proporcje były dokładnie odmierzone, nie dodalam maki jak zalecala autorka i jednak to był błąd. Zamiast pączków było ciasto....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    :( nic mi nie wyszło składniki w ilości odpowiedniej a wyszła rzadzizna upieklam ciasto drożdżowe