Pączki z jabłkami

23 Komentarzy

Pączki z jabłkami

Jedne z moich ulubionych pączków. Dzięki jabłkom są całe soczyste i nie trzeba wgryzać się w środek, aby dojść do nadzienia ;). Góra pączków obtoczona jest w cynamonowym cukrze. Pycha. Jak dla mnie to mogłabym zrezygnować nawet z tej posypki  cukrowej. Polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • ok. 400- 450g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (ok. 3 sztuk)

Dodatkowo:

  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do smażenia (1- 1,5 litra)
  • 1 białko

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Roztopić masło.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze, aż masa będzie jasna i puszysta. (Ubijać ok. 10min.).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione, chłodne (lub lekko ciepłe) masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest klejące i bardzo delikatne. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).

2

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 46cm).
  2. 5 łyżek cukru, cukier waniliowy i cynamon wymieszać w głębokim talerzu. Zabrać 1 łyżkę i wymieszać ją z kawałkami jabłek, a resztę cukru odstawić na bok.
  3. Jabłka rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Jabłka dobrze wcisnąć w ciasto (aby podczas smażenia kawałki jabłek nie wypadały).

3

  1. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzeg złączenia dobrze jest posmarować białkiem i złączenie dobrze skleić.
  2. Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 2,5- 3 cm i układać na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na ok. 10min. (Gdyby jeszcze jakieś kawałki jabłek mocno wystawały to należy je delikatnie powciskać).

4

  1. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Jeszcze gorące obtaczać z jednej strony w przygotowanym cukrze z cynamonem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki z jabłkami

Pączki z jabłkami

Pączki z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małorzata · 9 lat temu
    Kasiu ja te pączki piekłam w piekarniku.Wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 10 lat temu
    Pączki pyszne ,ciasto wspaniale rośnie, robiłam w maszynie do chleba , więc pracy przy nich nie wiele ,a efekt super .Nie wyszły mi tak równiutkie ,ale i tak są godne polecenia i inne niż tradycyjne.
    .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Bardzo fajny i dość fatwy przepis ;) wszystkim domownikom smakowały te paczki. Ja smażylam na słonecznikowy oleju i były rewelacyjne ;) A z białek które mi zostały uciekam bezy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MamaZoe · 10 lat temu
    Bardzo pyszne, zrobiłam je dziś w wersji z mąki orkiszowej (100%), kaczych jaj i mleka owsianego (ze względu na alergie córki) i zwykłej wódki. Wyszły super choć ciasto w powyższych proporcjach bardzo rzadkie, więc dosypałam mąki (może to kwestia użycia "innych" składników.Nie wyszły mi takie ładne krążki jak na zdjęciu, ale to nic, najważniejszy smak. Mam pytanie czy ktoś może próbował je mrozić? Mrożę zwykłe pączki ale nie wiem jak z tymi jabłkami.. pewnie i tak jednego spróbuje zamrozić. Tak więc dziękuje za ten i inne super przepisy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 10 lat temu
    No i co z tym dodatkowym bialkiem??? Jest w spisie, ale nie widze, co z nim zrobic...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Zrobiłam te pączusie...(mąki dałam na oko ale teraz już będę wiedzieć że ok, 5-6 ;) ), wyszły przepyszne !!!! POLECAM !! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 10 lat temu
    Witam,
    czy mogę ciasto zarobić wieczorem i zostawic na całą noc w lodówce aby nastepnego dnia tylko wyłozyc jabłka i szybko je usmażyc. Boje sie ze ciasto nie wyrosnie w lodówce..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wyrośnie. Możesz spokojnie wstawić je na noc do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Pierwszy raz robiłam takie ciasto drożdżowe...wyszło rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    Przepis rewelacyjny !Polecam,jest naprawde doskonaly!!! Ciasto jest lekkie ,jablka mieciutkie w srodku ,,pyszne po prostu !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 10 lat temu
    Monika a w jakiej temperaturze pieklas paczki? Ja mam zwykly gazowy piekarnik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    dzisiaj pierwszy raz zrobiłam te ślimaczki,ale nie smażyłam ich tylko upiekłam w piekarniku wyszły super delikatne.bardzo fajny przepis,mam nadzieję,że dzieciom w przedszkolu będą smakować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    parę łyżek mąki czyli ile..? :) :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 10 lat temu
    Pani Joanno jak nie mam spirytusu to co można innego użyć? Ocet nie jest zbyt intensywny i wyczuwalny w smaku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Na czym lepiej smażyć pączki? Jedni uważają, że na smalcu, inni, że na oleju...jakie jest Twoje zdanie Joanno?
    Podziwiam Twój blog :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Olej lub smalec. Dla mnie nie ma większej różnicy. Niektórzy nie cierpią zapachu smalcu, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to do smażenia pączków jest jak najbardziej odpowiedni. Jeśli ma to być olej to rzepakowy. Słonecznikowego nie powinno się używać do tak wysokiej temperatury smażenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asa_6niebo · 10 lat temu
    oo, to coś zupełnie nowego, fajne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 10 lat temu
    Wyglądaja przepysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    A co by było gdyby je upiec zamiast smażyć??? Wyszły by drożdżówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. Wyjdą jak miękkie drożdżówki. Tutaj są pączki pieczone z tego samego ciasta: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/689-paczki-pieczone"]"Pączki pieczone"[/url].