Jedne z moich ulubionych pączków. Dzięki jabłkom są całe soczyste i nie trzeba wgryzać się w środek, aby dojść do nadzienia ;). Góra pączków obtoczona jest w cynamonowym cukrze. Pycha. Jak dla mnie to mogłabym zrezygnować nawet z tej posypki cukrowej. Polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek.
Składniki:
500g mąki pszennej
50g drożdży
100g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru (100g)
4 żółtka
1 jajko
1 szklanka mleka (250ml)
1 łyżka spirytusu
ok. 400- 450g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (ok. 3 sztuk)
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Roztopić masło.
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze, aż masa będzie jasna i puszysta. (Ubijać ok. 10min.).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione, chłodne (lub lekko ciepłe) masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest klejące i bardzo delikatne. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 46cm).
5 łyżek cukru, cukier waniliowy i cynamon wymieszać w głębokim talerzu. Zabrać 1 łyżkę i wymieszać ją z kawałkami jabłek, a resztę cukru odstawić na bok.
Jabłka rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Jabłka dobrze wcisnąć w ciasto (aby podczas smażenia kawałki jabłek nie wypadały).
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzeg złączenia dobrze jest posmarować białkiem i złączenie dobrze skleić.
Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 2,5- 3 cm i układać na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na ok. 10min. (Gdyby jeszcze jakieś kawałki jabłek mocno wystawały to należy je delikatnie powciskać).
W międzyczasie rozgrzać tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Jeszcze gorące obtaczać z jednej strony w przygotowanym cukrze z cynamonem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małorzata·
10 lat temu
Kasiu ja te pączki piekłam w piekarniku.Wyszły pyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANNA·
11 lat temu
Pączki pyszne ,ciasto wspaniale rośnie, robiłam w maszynie do chleba , więc pracy przy nich nie wiele ,a efekt super .Nie wyszły mi tak równiutkie ,ale i tak są godne polecenia i inne niż tradycyjne.
.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 lat temu
Bardzo fajny i dość fatwy przepis ;) wszystkim domownikom smakowały te paczki. Ja smażylam na słonecznikowy oleju i były rewelacyjne ;) A z białek które mi zostały uciekam bezy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MamaZoe·
11 lat temu
Bardzo pyszne, zrobiłam je dziś w wersji z mąki orkiszowej (100%), kaczych jaj i mleka owsianego (ze względu na alergie córki) i zwykłej wódki. Wyszły super choć ciasto w powyższych proporcjach bardzo rzadkie, więc dosypałam mąki (może to kwestia użycia "innych" składników.Nie wyszły mi takie ładne krążki jak na zdjęciu, ale to nic, najważniejszy smak. Mam pytanie czy ktoś może próbował je mrozić? Mrożę zwykłe pączki ale nie wiem jak z tymi jabłkami.. pewnie i tak jednego spróbuje zamrozić. Tak więc dziękuje za ten i inne super przepisy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Astheart·
11 lat temu
No i co z tym dodatkowym bialkiem??? Jest w spisie, ale nie widze, co z nim zrobic...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Jest napisane w pkt. 9.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
11 lat temu
Zrobiłam te pączusie...(mąki dałam na oko ale teraz już będę wiedzieć że ok, 5-6 ;) ), wyszły przepyszne !!!! POLECAM !! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andzia·
11 lat temu
Witam,
czy mogę ciasto zarobić wieczorem i zostawic na całą noc w lodówce aby nastepnego dnia tylko wyłozyc jabłka i szybko je usmażyc. Boje sie ze ciasto nie wyrosnie w lodówce..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Wyrośnie. Możesz spokojnie wstawić je na noc do lodówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Pierwszy raz robiłam takie ciasto drożdżowe...wyszło rewelacyjne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
11 lat temu
Przepis rewelacyjny !Polecam,jest naprawde doskonaly!!! Ciasto jest lekkie ,jablka mieciutkie w srodku ,,pyszne po prostu !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
11 lat temu
Monika a w jakiej temperaturze pieklas paczki? Ja mam zwykly gazowy piekarnik.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
11 lat temu
dzisiaj pierwszy raz zrobiłam te ślimaczki,ale nie smażyłam ich tylko upiekłam w piekarniku wyszły super delikatne.bardzo fajny przepis,mam nadzieję,że dzieciom w przedszkolu będą smakować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
11 lat temu
parę łyżek mąki czyli ile..? :) :-?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Z 5- 6 łyżek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mika·
11 lat temu
Pani Joanno jak nie mam spirytusu to co można innego użyć? Ocet nie jest zbyt intensywny i wyczuwalny w smaku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz dodać rum (też robiłam z rumem) albo sok z cytryny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
11 lat temu
Na czym lepiej smażyć pączki? Jedni uważają, że na smalcu, inni, że na oleju...jakie jest Twoje zdanie Joanno?
Podziwiam Twój blog :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Olej lub smalec. Dla mnie nie ma większej różnicy. Niektórzy nie cierpią zapachu smalcu, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to do smażenia pączków jest jak najbardziej odpowiedni. Jeśli ma to być olej to rzepakowy. Słonecznikowego nie powinno się używać do tak wysokiej temperatury smażenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asa_6niebo·
11 lat temu
oo, to coś zupełnie nowego, fajne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patryk·
11 lat temu
Wyglądaja przepysznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
A co by było gdyby je upiec zamiast smażyć??? Wyszły by drożdżówki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. Wyjdą jak miękkie drożdżówki. Tutaj są pączki pieczone z tego samego ciasta: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/689-paczki-pieczone"]"Pączki pieczone"[/url].