Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.
Składniki:
250 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
7 lat temu
Genialne, wilgotne, puszyste i bardzo smaczne! Wyszło mi rowniez 14.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
8 miesięcy temu
Robię je od lat. Moje ulubione ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Czy można dodać więcej jabłek? np. 500 g? Czy wyjdzie zakalec?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Czy podana waga jabłek (250 g) to waga już obranych i pokrojonych jabłek?, czy waga jabłek ze skórką i gniazdami nasiennymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Jabłka całe przed obraniem 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
8 miesięcy temu
Dawałam 250 g obranych i pokrojonych i też wychodziły pyszne, tylko że 14 szt. Jak daje 250 g całych to wychodzi 12 szt
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Czy babeczki mocno rosną? Do jakiej wysokości papilotki nakładać ciasto? 3/4?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Czy mąkę należy przesiać przez sito?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Dobrze jest to zrobić. Ja często to pomijam, ale wtedy polecam trzepaczką wymieszać mąkę z proszkiem i sodą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Czy da się czymś zastąpić jogurt naturalny? Np. Napojem owsianym lub kokosowym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
3 lat temu
Zamiast jogurtu naturalnego , dałam jogurt kokosowy :) i wyszły idealne 😉😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANGELINA·
3 lat temu
Wykorzystuje ten przepis od dobrych kilku lat i zawsze mi wychodzą tak samo pyszne 😍 dzisiaj znów niedzielny poranek i zaraz będzie nimi pachnieć w calym domu ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anastazja·
3 lat temu
Jezu najlepsze jakie zrobiłam i jadlam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Muffiny są obłędne! ❤️ Cała moja rodzina je kocha, a synek jest ich najwierniejszym fanem ze względu na to, że uwielbia jabłka, więc wracamy do tego przepisu co jakiś czas! 😊 Ostatnio zamiast zwykłego cukru dodałam ksylitol i wyszły równie przepyszne! Dziękujemy i polecamy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia Dubanowicz·
4 lat temu
(rofl)Naprawdę super BabeczkiPozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
4 lat temu
Robiłam wczoraj te babeczki. Są super! Dałam dodatkowo 1,5 łyżeczki cynamonu (polecam!) i mniej cukru (o 20g mniej niż w przepisie), polecam zmniejszyć jego ilość bo nawet przy zmniejszonym są bardzo słodkie. Zamiast zwykłego cukru użyłam trzcinowego, zamiast oleju roślinnego - oliwy. Wszystko wyszło perfekcyjnie. Wyszło 14 babeczek. Użyłam do nich też mniejszej ilości jabłek-jakieś 125 gram, czyli jedno duże jabłko. Robiłam wieczorem i na drugi dzień są pyszne i wilgotne, po wystygnięciu przykryłam je na noc folią spożywczą, w zupełności wystarcza.
Warto pamietam, że jogurt i jajko powinno być w temperaturze mniej więcej pokojowej (powinno?). Przy okazji zapytam: czym służy skroplenie jabłka cytryną?Przepis zapisany, polecam! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jabłka należy skropić sokiem z cytryny, aby szybko nie ciemniały ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Dobre ale wystarczy 20m w piekarniku na termo obiegu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
Czy wiadomo ile kcal ma jedna babeczka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julita·
5 lat temu
A co to za polewa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Sos karmelowy ;) We wstępie jest podany link do przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga ·
5 lat temu
Babeczki pyszne! Ma ktoś może pomysł dlaczego babeczki ciężko wychodzą z papilotek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dot·
3 lat temu
Spryskaj papilotki olejem w spreju przed wlozeniem ciasta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
Muffinki robiłam już kilka razy z tego przepisu. Są rewelacyjne. W przedszkolu na imprezach sprawdzały się super. Planuję zamiast jabłek dodać rabarbar . Jutro robię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamil·
5 lat temu
Witam, czy mogę czymś zastąpić sodę lub jej nie dodawać?