Muffinki marmurkowe
Ocena użytkowników: 5 / 5







Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar M)
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pani Joanno, chciałabym upiec kolorowe muffinki z dżemem w środku. Czy to ciasto się nadaje do "nadziania", czy też moje babeczki mogą przez to nie wyrosnać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz je nadziać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.muffinki po upieczeniu opadły, a ciasto wyszło takie jak zakalec nie wiem czemu ?.Ogólne bardzo dobre , dziekuje za przepis. Pozdrawiam :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za długo były mieszane.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.fantastyczne babeczki, robię je już po raz kolejny. Są naprawdę bardzo dobre, proste do zrobienia i tanie. Pozdrawiam serdecznie
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dziekuje za przepis, pyszne sa. Pozdrawiam z Wilna
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co to są te papilotki :-?
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zuziu są to papierowe foremki, które wkłada się do formy na muffinki i do nich nakłada się ciasto.
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Extra przepis. Zawsze z niego piekę i zawsze super wychodzą!
Często też dodaję kawałki czekolady. Polecam.- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły super Polecam przepis :D
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacyjny przepis :)
Piekę często i zawsze rewelacyjnie wychodzą... zachwycają wszystkich...polecam:)- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gdy do jednej części dodaje się kakao i mleko, to przed dodaniem trzeba te składniki połączyć czy od razu można dodać oddzielnie mleko, oddzielnie kakao?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Karolino nie trzeba ich wcześniej łączyć. Wsyp kakao, dodaj mleko i delikatnie wymieszaj.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam drugi raz i znowu to samo ;/ Robiłam dół-góra, produkty temp pokojowa. Wydaje mi się że wszystko ok. A może to wina tego że papilotki kładę w foremkach blaszanych?? To wygląda tak jakby wierch się upiekł i później z dołu tak jakby kipi i wylewa się na wierch.. ;(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moniko wiem o co chodzi. Dobrze, że papilotki włożyłaś do formy. Może po prostu za długo mieszasz suche składniki z mokrymi. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Jak najkrócej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam dzisiaj zrobiłam muffiny i wszystko ładnie pięknie, do środka dałam kawałki czekolady a podczas pieczenia ciasto wypływało ze środka i takie nie ładne wyszły... czemu?? i jak pieczecie z termoobiegiem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moniko piekę na ustawieniach góra-dół. Spróbuj zrobić bez kawałków czekolady. Czasami dodanie kawałków czekolady zmienia kształt muffinki np. zamiast wyrosnąć ładnie do góry wypływają na bok, bo ciasto jest cięższe.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie skorzystałam z przepisu. Zrobiłam z 0,5kg mąki. Pierwsza partia wyszła trochę koślawa, bo nie wyłączyłam termoobiegu;P, druga już idealna, tylko wydaje mi się, że mogłam trochę dłużej piec, ale na szczęście mój mąż niczym nie pogardzi:) Polecam przepis.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam, tym razem wyrosly, tylko strasznie się ten papier przylepia i na spodach trochę spalone, chcesz nie będzie ze mnie kucharki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy jeżeli wyłożę same papilotki na zwykła blachę bo akurat nie posiadam specjalnej blachy to nic się nie stanie podczas wypieku ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zawsze piekę w formie. Polecam kupić. Posłuży na długo. Same papilotki są miękkie. Jedne bardziej, inne mniej (zależy od producenta). Wiem, że niektórzy radzą sobie w ten sposób, że składają po 2-3 papilotki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis idealny !!! Muffinki wyszły pyszne. Zrobiłam z 0,5kg, a i tak zniknęły w mig!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mój zupełnie "nieciastowy" synek jest fanem tych babeczek. To dla tych babeczek kupiłam specjalną blachę na muffinki, bo wiem, że do przepisu będę powracać. Kolorowe, idealne na dziecięce imprezy.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja chciałam szybko i łatwo ;) to były moje pierwsze muffiny, następne napewno wyjdą lepsze, dzięki za przepis ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wyrosły mi, dlaczego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sabino musiałaś popełnić jakiś błąd w przygotowaniu. Może za długo mieszałaś wszystkie składniki. Ciasto na muffinki tego nie lubi.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto potraktowalam blenderem bo mi się nie chciało wyciagac miksera, to może dlatego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To mamy przyczynę. Ciasto na muffinki nie miesza się ani mikserem, ani blenderem, tylko delikatnie trzepaczką krótko, tak jak napisałam w przepisie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.i do takiej formy trzeba papilotki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobrze jest używać papilotek. Babeczki/muffiny ładnie w nich wyglądają, a przynajmniej mamy pewność, że wyciągniemy je łatwo z formy. Papilotki nie są jednak konieczne, jeśli wysmarujemy wgłębienia masłem lub margaryną.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.jak sądzicie lepsza jest forma stalowa czy silikonowa? papilotki można wkładać do obu form?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja preferuję formy stalowe z teflonową powłoką, ale to kwestia gustu ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się