Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.
Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.
Bardzo lubię sernik z tego przepisu. Zawsze wychodzi. Używam sera z wiaderka , dodaję rodzynki i orzechy układam na samej górze. Polecam z polewą solony karmel🙂
Idealny😍,puszysty ,taki jak lubimy u mnie w domu.Wydawało mi się, że za dużo cukry,ale bałam się zmniejszyć porcję. Następnym razem dam połowę mniej, ale to już rzecz gustu. Zapisuję ,bo na pewno powtórzę.
Robię sernik z tego przepisu już enty raz, za każdym razem wychodzi pyyycha :) goście pytają w której cukierni kupiony 😁Ja używam sera z wiaderka Mlekovita Twaróg Hanusi, smakowo bardzo podobny do normalnego sera :)
Witam.A na dużą blaszkę zrobić z podwójnej porcji,rozmiar 23*38?a spód pasuje bardziej kakaowy czy zwykły?podpiec wtedy ciasto?a jeśli zrobię spód z pokruszonych herbatników z masłem to trzeba tylko schłodzić czy też podpiec?