Puszysty sernik bez spodu

501 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaktus · 1 lat temu
    czy jak dodam troche barwnika do tego na koniec to sie nie zepsuje nic???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roza · 1 lat temu
    Przepis jest genialny . Polecam!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 1 lat temu
    Świetny przepis, piekę z niego już od lat, zawsze wychodzi idealny. Polecam każdemu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bas · 1 lat temu
    Świetny przepis, sernik dziś upieczony został zjedzony prawie w całości a miał być na 2 dni... Będę robić. PYCHA 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bas · 1 lat temu
    Czy można dać brązowego cukru zamiast białego? Dziękuję bardzo za odpowiedź 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Masza · 1 lat temu
    Świetny przepis, sernik wychodzi bardzo aksamitny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Super przepis. Ja dodaję 3/4 szkl. cukru i kostkę masła i jest idealny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Bardzo lubię sernik z tego przepisu. Zawsze wychodzi. Używam sera z wiaderka , dodaję rodzynki i orzechy układam na samej górze. Polecam z polewą solony karmel🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Chyba za dużo cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 1 lat temu
    Czy mogę na górę sernika dać czarna porzeczke i razem upiec,?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KRYSTYNA · 1 lat temu
    Korzystam z tego przepisu już 6 raz i zawsze jest przepyszny i wyrasta idealnie. Dziękuję 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 1 lat temu
    Czy mogę zastąpić skrobie ziemniaczaną, mąką ziemniaczną? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 1 lat temu
    Pyszny sernik mocno polecam przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Piekłam wiele razy, nigdy nie zawiódł jest lekki i smaczny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Idealny😍,puszysty ,taki jak lubimy u mnie w domu.Wydawało mi się, że za dużo cukry,ale bałam się zmniejszyć porcję. Następnym razem dam połowę mniej, ale to już rzecz gustu. Zapisuję ,bo na pewno powtórzę.  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Robię sernik z tego przepisu już enty raz, za każdym razem wychodzi pyyycha :) goście pytają w której cukierni kupiony 😁Ja używam sera z wiaderka Mlekovita Twaróg Hanusi, smakowo bardzo podobny do normalnego sera :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Czy można dodać zamiast rodzynek brzoskwinie  z puszki pokrojone ? 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam.A na dużą blaszkę zrobić z podwójnej porcji,rozmiar 23*38?a spód pasuje bardziej kakaowy czy zwykły?podpiec wtedy ciasto?a jeśli zrobię spód z pokruszonych herbatników z masłem to trzeba tylko schłodzić czy też podpiec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia C · 2 lat temu
    Wstawiłąm sernik w formie na noc do lodówki. Po nocy bardzo zaszedł wodą. Cały papier do pieczenia był mokry. Od czego to zależy?