Puszysty sernik bez spodu

487 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Sernik pierwsza klasa. Puszysty i wilgotny (dla nas ciut za slodki, następnym razem dam mniej cukru). Praktycznie wcale nie opadł :) Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Polecam rewelacyjny przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Tylko i aż. Po prostu przepyszny 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Idzikowska · 1 lat temu
    Ten sernik to jest mistrzostwo,😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 1 lat temu
    Witam, czy mogłabym upiec ten sernik na kruchym czekoladowym spodzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Bez tego sernika nie ma dla mojego syna świąt 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krecik · 1 lat temu
    Dzień dobry, jestem uczulona na skrobię ziemniaczana więc odpada i budyń co w takim przypadku zrobić, ? Zastąpić czymś? No właśnie czym? Czy po prostu obejść się smakiem i dać sobie spokój? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dałabym samą mąkę pszenną, może ze 3 łyżki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Szkodnik · 1 lat temu
      Mąka ryżowa lub mąka z tapioki ma takie same wlłaściwości, jak mąka ziemniaczana😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 lat temu
    Witam. Czy sernik uda się z twarogu pełnotłustego? Wesołych Świąt🌲🎅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Najlepszy sernik ♥️ wychodzi za każdym razem, siostra non stop prosi bym jej piekła jest tak dobry. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Czy zamiast startej skórki można do masy dać po prostu rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową? Ewentualnie polewę czekoladową i ma to kandyzowaną skórkę? To nie będzie jakieś udziwnienie? 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, możesz dać i rodzynki i kandyzowaną skórkę, a także polewę na sernik i posypać skórką 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Teresa · 1 lat temu
      Ja dodaję 200g chałwy waniliowej, jest pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Czy do sernika można dodać lioflilizowanych owoców w proszku (dla koloru?)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    mam alergie na skrobie ziemniaczaną. jak mam upic sernik skoro wszedzie pojawia sie albo skrobia albo budyń🙈
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      col · 1 lat temu
      Moja mama zawsze robiła bez skrobii. Nie jestem pewna czy dodawała coś w zamian ale powinno wyjśĉ i bez
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 1 lat temu
      Moja mama dodawała kasze manną -kilka łyżek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Ile dać budyniu zamiast mąki? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 1 lat temu
    A ja piekę już tylko ten sernik, moi domownicy przepadają za nim ❤️ zawsze wyjdzie pyszny ❤️ a jak już mąż chwali że dobre to coś w tym jest ❤️ polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Mój pierwszy raz 😍 Mój pierwszy w życiu sernik!!! Dziękuję za mega przepisy, to nie sernik, to poezja smaku!! Jego lekkość i puszystość, to niebo w gębie!!!! Top of the top👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Piekę już trzeci raz, jest przepyszny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 1 lat temu
    Na zdjęciach widzę same gładkie, niepopękane serniki. Mój popękał na środku,  czym może to być spowodowane?Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      On ma tendencję do pękania lub opadania. To dlatego, że składniki są mocno ubite, napowietrzone, szczególnie osobno ubita piana z białek (jak pisałam we wstępie). Wpływa to na  puszystość i delikatność sernika, ale też jest właśnie przyczyną jego opadnięcia lub pęknięcia, szczególnie podczas studzenia. To prawda, że serniki w komentarzach są przepiękne. Myślę, że zostały pokazane, bo jest się czym pochwalić 😍 Ten przepis na sernik jest bardziej nastawiony na smak niż na wygląd. Możemy starać się, aby wyszedł ładniejszy, pilnując, aby składniki były ocieplone do temperatury pokojowej oraz przy studzeniu, aby nie było nagłego spadku temperatury, czyli studzenie przy lekko uchylonych drzwiczkach, ale według mnie i tak opadnie i pęknie jak będzie chciał. Raz wyjdzie ładniejszy, raz gorszy, ale tylko z wyglądu.

      Jeśli szukasz sernika płaskiego jak stół to należy wybrać taki przepis, w którym tylko krótko miksujemy lub mieszamy wszystkie składniki na masę serową, aby jej nie napowietrzyć. Zalecana jest również kąpiel wodna, aby była większa wilgoć w powietrzu. Dzięki temu sernik nie rośnie mocno, a co za tym idzie nie opada mocno i nie pęka. Jednak smak takiego sernika jest już inny. Masa serowa będzie zbita, zwarta. Wszystko zależy jaki sernik się preferuje 😉

      Jeszcze mogę podać jeden sernik, który pomimo napowietrzenia masy serowej wychodzi płaski (lub prawie) i niepopękany: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1306-puszysty-sernik-z-mlekiem-w-proszku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 1 lat temu
    Ile kropli aromatu ??? I ile tej skórki z pomarańczy ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Do smaku. Można dodać startą skórkę z całej lub połowy pomarańczy. Jeśli chcesz dodać aromat to kilka kropli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Czy można pominąć dodanie dwóch łyżek mąki pszennej? Czy sernik wyjdzie równie dobry?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Podczas robienia wątpiłam ,że mi wyjdzie ... Okazało się ,że jest przepyszny !!!!