Puszysty sernik bez spodu

496 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 6 dni temu
    Mój właśnie w piecu. 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 14 dni temu
    Po oddzieleniu żółtka so w jednej misce jak mam je teraz dodawać pojedynczo???🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 23 dni temu
    Sernik super pyszny ,  wszyscy zachwyceni  i proszą o przepis .  Już  szósta osoba  w  Szwecji i Dani otrzymała  przepis .   
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 24 dni temu
    Super przepis,wychodzi idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 25 dni temu
    Czekamy jeszcze 10 min i wyjmuje napewno smakuje jak wygląda 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 26 dni temu
    Czy cukier puder czy krysztal do masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 miesięcy temu
    Ile jajek r L do sernika? i czy. Może być forma 23x30 blaszki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolcia · 2 miesięcy temu
    Bardzo dobry super przepis 🙂 tylko opadł mi ale o tak jest super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 miesięcy temu
    Zrobiony ☺️ jest pyszny 😊☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 6 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis❤️ Przepyszny sernik zrobiłam z polewą 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 6 miesięcy temu
    Witam, czy mogę dodać do sernika maliny? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Z · 6 miesięcy temu
    Super przepis, sernik wyszedł bardzo dobry i puszysty. Mam trochę starszy piekarnik więc piekłam trochę dłużej bo 80 minut w 180 stopniach i wyszedł idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 8 miesięcy temu
    Mój uciekł z blachy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Celina · 8 miesięcy temu
    Obłędny! Mokry- taki jak lubię ♡Pyvhota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Celina · 8 miesięcy temu
    Obłędny! Mokry- taki jak lubię ♡Pyvhota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 8 miesięcy temu
    Potwierdzam pycha sernik będę już go miała w swoich przepisach zrobiłam dziś polecam z całego serca 🥰🥰🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 8 miesięcy temu
    Najlepszy sernik! Puszysty jak chmurka !  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oli · 9 miesięcy temu
    Sernik wyszedł przepyszny :) polecam dodać skórkę z pomarańczy jest super aromat. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 9 miesięcy temu
    Sernik z tego przepisu wychodzi idealny. Żeby nie opadał, do piekarnika wkładam pojemnik z odrobiną wody ;) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciek · 9 miesięcy temu
    Ten sernik to zmora!!!! Jak tylko jakieś spotkanie z rodziną lub znajomymi to pierwsze pytanie,, a będzie sernik?"