Puszysty sernik bez spodu

516 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Czy można na dno tortownicy położyć biszkopty?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysztof · 3 lat temu
      WŁaśnie nie polecam,sernik owszem wyjdzie,ale ciastka się przypala
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Niestety wyszedł zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Właśnie go robię ale z podwójnej porcji i w blaszce prostokąt.Czy też piec 60 min????
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli przeliczyłaś formę według przelicznika form, to czas pieczenia powinien być podobny. Proszę obserować ciasto pod koniec pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Sernik jest pyszny. Leciutki i delikatny. Na dużą blachę zrobiłam z 2 porcji, wyszedł "pod wierzch" , nie wylał się. Polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 3 lat temu
      Ile pieczony?Tyle samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    sernik pyszny,dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 3 lat temu
    Serniczek robilam 1 raz ,jest przepyszny wyszedl idealnie a smak bajka ,tylko dodalam szkl cukru nie jak w przepisie 1,5 ,zagosci juz u mnie na stałe .dziekuje za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Czy można dodać budyń wanilinowy zamiast maki ziemniaczanej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Mam kiepskie doświadczenie z sernikiem. Czy sernik nie będzie się wylewał? Kiedyś zrobiłam i mimo, że stał w lodówce nie zastał się.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    A jakie będą proporcje na blachę 25x40 cm ... Chciałabym zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Sernik jest przepyszny, bardzo dziękuje za ten przepis :) mój najmłodszy Syn tak bardzo polubił ten sernik, że musi być na każde święta, obowiązkowo; "Mamo możesz nic nie robić, ale sernik musi być!", także nie ma wyproś, sernik musi być! Jutro będę piekła dla Szwagra, który jest fanem serników, a ten lubi najbardziej. Dodam na specjalne życzenie rodzynki w rumie. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :) i raz jeszcze bardzo dziękuję, Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Czy mogę z tej porcji upiec sernik w blaszce 24 cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Może być za mała. Lepiej wziąć większą.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wihta · 3 lat temu
      Właśnie do takiej włożyłam i jest za mała ... Ubrałam i do 8foremek na babeczki. A nóż widelec wyjdą babeczki serowe 😉 i serniczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    Pyszny sernik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    :)Pyszny sernik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Przepis super,ja dodałam trochę nasion chia na wierzch polewę z białej czekolady i granat do dekoracji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwi · 4 lat temu
    Czy sernik mogę upiec z połowy porcji? W jak dużej blaszce wtedy go piec i jak długo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W tortownicy o średnicy ok. 18- 19 cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Najlepszy sernik jaki jadłam! Rozpływa się w ustach😃 piekłam go nieco dłużej 80minut i ustawiłam wyższą temperaturę 180stopni. Wyszedł za pierwszym razem 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Chciałabym zamiast cukru użyć erytrytol. Czy to jakoś może wpłynąć na wypiek? Jeśli nie to dać tyle erytrytolu ile cukru w przepisie czy więcej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 4 lat temu
      Ja dodałam erytrytol (tyle ile zwykłego cukru) i wyszło super 🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julita · 3 lat temu
      Ja też dodaje erytrytol i jest megaaa 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LILI · 4 lat temu
    Jak przechowywać sernik? Musi być w lodówce, czy niekoniecznie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Niekoniecznie, ale najlepiej w chłodnym miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LILI · 4 lat temu
    moj sernik juz w lodowce i nie mogę sie doczekać aby spróbować jak długo musi tam leżeć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LILI · 4 lat temu
    Dzien dobry, czy może być ser biały taki z gospodarstwa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosc · 3 lat temu
      Kiedyś siostra robiła sernik z rosa z takiego sera i nie wyszedł jak powinien.