Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.
Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.
Dzień dobry, jestem uczulona na skrobię ziemniaczana więc odpada i budyń co w takim przypadku zrobić, ? Zastąpić czymś? No właśnie czym? Czy po prostu obejść się smakiem i dać sobie spokój?
Czy zamiast startej skórki można do masy dać po prostu rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową? Ewentualnie polewę czekoladową i ma to kandyzowaną skórkę? To nie będzie jakieś udziwnienie? 😊
A ja piekę już tylko ten sernik, moi domownicy przepadają za nim ❤️ zawsze wyjdzie pyszny ❤️ a jak już mąż chwali że dobre to coś w tym jest ❤️ polecam.
Mój pierwszy raz 😍 Mój pierwszy w życiu sernik!!! Dziękuję za mega przepisy, to nie sernik, to poezja smaku!! Jego lekkość i puszystość, to niebo w gębie!!!! Top of the top👌
On ma tendencję do pękania lub opadania. To dlatego, że składniki są mocno ubite, napowietrzone, szczególnie osobno ubita piana z białek (jak pisałam we wstępie). Wpływa to na puszystość i delikatność sernika, ale też jest właśnie przyczyną jego opadnięcia lub pęknięcia, szczególnie podczas studzenia. To prawda, że serniki w komentarzach są przepiękne. Myślę, że zostały pokazane, bo jest się czym pochwalić 😍 Ten przepis na sernik jest bardziej nastawiony na smak niż na wygląd. Możemy starać się, aby wyszedł ładniejszy, pilnując, aby składniki były ocieplone do temperatury pokojowej oraz przy studzeniu, aby nie było nagłego spadku temperatury, czyli studzenie przy lekko uchylonych drzwiczkach, ale według mnie i tak opadnie i pęknie jak będzie chciał. Raz wyjdzie ładniejszy, raz gorszy, ale tylko z wyglądu.
Jeśli szukasz sernika płaskiego jak stół to należy wybrać taki przepis, w którym tylko krótko miksujemy lub mieszamy wszystkie składniki na masę serową, aby jej nie napowietrzyć. Zalecana jest również kąpiel wodna, aby była większa wilgoć w powietrzu. Dzięki temu sernik nie rośnie mocno, a co za tym idzie nie opada mocno i nie pęka. Jednak smak takiego sernika jest już inny. Masa serowa będzie zbita, zwarta. Wszystko zależy jaki sernik się preferuje 😉