Puszysty sernik bez spodu

509 Komentarzy
Puszysty sernik bez spodu

Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.

Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
  • Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spodu Puszysty sernik bez spoduPuszysty sernik bez spodu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sonia Potempa · 4 lat temu
    Wyszedł super 😁 korzystam z wielu pani przepisów. Dużo zdrówka i szczęścia w Nowym Roku 🎉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Czym mogę zamienić mąkę pszenną -czy ryżowa będzie ok i w takiej samej ilości ? nie mogę glutenu :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dałabym też skrobię zamiast pszennej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Inka · 4 lat temu
      Jest w rossmanie mąka bezglutenowa - super wychodzą i pieczywa i ciasta. TYlko na wypieki ciastowe trzeba brać tę z oznaczeniem universal
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Wyprobowalam, przepis jest przepyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Wyszedł wspaniale! Przepis ideał. Troszkę dłużej trzymałam w piekarniku. Zrobię ponownie! Rodzina się domaga (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    A u mnie taki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Jak upiec sernik gdy piekarnik nie posiada funkcji "góra-dół" ma natomiast termoobieg i oddzielne grzanie góra i dół?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Inka · 4 lat temu
      Ja bym włączyła dół z termoobiegiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Wspaniały przepyszny doskonały (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Sernik rewelacja piekę go już kolejny raz i się sprawdza😀Dziękuję i Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka M · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam sernik z tego przepisu drugi raz .Jest przepyszny (👌👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tami · 4 lat temu
    Super serniczek😋. Puszysty i wilgotny🤤. Dostałam zawał, prawie😱, jak zaczął wyrastać w czasie pieczenia. Na szczęście dobrze się skończyło🙃. Kiedy opadł był równy z tortownicą.Teraz kolej na inne przepisy. Sylwester może serniczek na zimno 🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 4 lat temu
      Mój dzisiaj wygląda identycznie 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KATARZYNA · 4 lat temu
    Najlepszy z najlepszych.Robiłam już 4 razy.Za każdym razem wychodzi świetny.
    Rzeczywiście dużo zależy od sera.Ja robię jeszcze na spodzie z herbatników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Przepis na 5 gwiazdek, wyszedł super. Dziekuje i pozdrawiam Magda (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Slawomir · 4 lat temu
    Wedlug przepisu jest super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Pieke go już 5 raz i za każdym razem jest przepyszny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Zrobiłam dziś ten sernik. Krok po kroku zgodnie z przepisem a w efekcie po ostygnięciu jest niziutki na 4 cm. Smaczny ale płaski. Co poszło nie tak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 4 lat temu
      U mnie to samo. ☹️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      nhtbv · 4 lat temu
      Ale jak to? przed upieczeniem masa ma więcej niż 4 cm wiec jak jeszcze mógł się spłaszczyć. Pewnie była za duża tortownica.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 4 lat temu
    Czy ktoś robił z tłustym twarogiem? Taki mam w lodówce a nie jestem pewien czy coś pójdzie nie tak? Pozdrawiam.Karol
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Właśnie piekę go, ale jestem wściekła na siebie bo zapomnialam wsyoac mączki i mąki także pewnie już po serniku 😔tak to jest jak człowiek za dużo rzeczy naraz robi 😔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 4 lat temu
    Witam Dziś będę piekła sernik z pani przepisu.Mam tortownicy o średnicy 23 cm.Czy to nie będzie za małe?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Będzie. Proszę przeliczyć składniki na tortownicę 23cm. Przelicznik form do pieczenia znajuje się w menu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Piekłam 1:05 h i jakby się nie upiekł ? Tzn w smaku jest ok ale jest strasznie mokry i nie jest nigdzie przypieczony. Wygląda trochę jak surowe ciasto. Nie wiem dlaczego ... :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 lat temu
      u mnie dokladnie taki sam efekt po godzinie i 10 minutach. liczę, że po nocy w lodówce będzie na wigilię dobry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 4 lat temu
    Czy mogę użyć tłustego twarogu , bo taki mam?