Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.
Puszystości dodaje sernikowi piana z białek. To przez nią sernik rośnie, a potem opada. Nie przejmujcie się tym. Opadnięty, a może nawet popękany sernik można przykryć polewą czekoladową. Swój wygląd zrekompensuje smakiem.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Używając "lekkiego" sera typu z wiaderka, czy quarku należy koniecznie wybrać jajka rozmiaru M lub w przypadku dużych jajek użyć większej formy, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę. Klasyczny twaróg jest ciężki i masa serowa nie unosi się aż tak bardzo, jak w przypadku delikatnego sera.
Na trzech pierwszych zdjęciach znajduje się sernik na klasycznym twarogu półtłustym z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a na dwóch ostatnich na quarku 20% z dodatkiem rodzynek.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
1 miesięcy temu
Właśnie dzisiaj upiekłam ten serniczek z sera z wiaderka i zwiększyłam ilość składników, ponieważ chciałam upiec ciasto w dużej blaszce .Sernik rewelacyjny ,puszysty, włożyłam do piekarnika naczynie z wodą. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku, polałam lukrem. Jest to najlepszy sernik ,jaki udało mi się upiec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lela·
1 miesięcy temu
Dzień dobry. Czy białka jajek ubijać czyste, tzn. , bez soli czy cukru pudru ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 miesięcy temu
Tak, same.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata Czapiga·
2 miesięcy temu
A ja chciałam zapytać ile kalorii ma jeden kawałek?Potwierdzam sernik jest przepyszny i zawsze wychodzi idealny a robiłam go już setki razy ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
2 miesięcy temu
Czy można dodać dodatkowo serek mascarpone? Czy lepiej zamiast 250g sera tyle samo mascarpone? Dodać wtedy wiecej maki/skrobi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 miesięcy temu
Odjełabym 250 g z twarogu i w to miejsce dodała mascarpone. Zmniejszyłabym też ilość cukru na nie więcej niż 200 g.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
2 miesięcy temu
Naprawdę najlepszy na świecie przepis na sernik :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
2 miesięcy temu
Nigdy nie skomentowalam żadnego przepisu ale czuję, że ten powinnam. "Robisz najlepszy sernik na świecie" jak to powiedziała moja teściowa... więc musi coś w tym być;) Robilam ten sernik dziesiątki razy i za każdym razem jest idealny a pieczenie nie jest moja mocna stroną. Dziś znów gości na moim stole. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
3 miesięcy temu
Sernik wyszedł świetny. Ale warunek - kąpiel wodna. Urósł bardzo wysoki i nie opadł (z tymże trzymałam go, po wyłączeniu piekarnika przez 30 minut zamkniętego jeszcze, a potem delikatnie uchyliłam na całą noc.)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia ·
5 miesięcy temu
To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam j kiedykolwiek jadłam 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basiek·
5 miesięcy temu
Zrobiłam sernik z tego przepisu na komunię i wyszedł naprawdę super.wszystkim smakował .Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
7 miesięcy temu
To jest najlepszy sernik bez spodu jaki moze byc. Wyprobowany w wersjach z przeroznymi polewami I posypkami: czekolada, lukier, pistacje, popcorn, slone orzeszki.. nie ma lepszego. Ja daje osobiscie mniej cukru, a wersja z erytrytolem w ogole jest fit. Dziekuje za ten przepis, przekazalam dalje juz ch6ba z 20 osobom
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta ·
7 miesięcy temu
Dziękuję za przepis, sernik jest przepyszny 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
8 miesięcy temu
Czy mogę zamiast mąki pszennej dodać inną bezglutenową np. owsianą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Zamiast pszennej możesz dodać więcej skrobi. Ja tak robię, jak potrzebuję sernik bez glutenu 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariusz·
7 miesięcy temu
Moja Mama dodaje kaszkę manną - dwie łyżki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 miesięcy temu
Przecież kasza manna to pszenica...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANNA ·
10 miesięcy temu
Pamiętajcie sprawdzić czy dajecie drobny cukier czy sól 🙄 a tak pięknie się zapowiadał
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
SzorstkiPalec ·
10 miesięcy temu
Próbowałaś może go upieczonego? Kto wie czy nie stworzyłaś nowej wersji sernika...na słono.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwina·
11 miesięcy temu
Mój właśnie w piecu. 😋😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 miesięcy temu
Po oddzieleniu żółtka so w jednej misce jak mam je teraz dodawać pojedynczo???🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
10 miesięcy temu
Po prostu dodawaj po trochu np łyżką
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina ·
11 miesięcy temu
Sernik super pyszny , wszyscy zachwyceni i proszą o przepis . Już szósta osoba w Szwecji i Dani otrzymała przepis .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka·
11 miesięcy temu
Super przepis,wychodzi idealnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
11 miesięcy temu
Czekamy jeszcze 10 min i wyjmuje napewno smakuje jak wygląda 🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
11 miesięcy temu
Czy cukier puder czy krysztal do masy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
1 lat temu
Ile jajek r L do sernika? i czy. Może być forma 23x30 blaszki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, może być taka forma. Jajek L możesz dać 5 lub 6.