Chrupiąca tarta z lekkim kremem budyniowo- serowym i polewą czekoladową. Bardzo smaczne kruche ciasto z mocno kremowym, budyniowym nadzieniem.
Składniki:
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
75 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
1 żółtko
50 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie:
5 żółtek
50 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
500 ml mleka
80 g cukru
250 g serka mascarpone
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej
50 g słodkiej śmietany 30- 36%
10 g masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolite ciasto. (Najlepiej najpierw robotem kuchennym, a następnie ręcznie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Formę z ciastem wyciągnąć z pieca.
Przygotować nadzienie. Do garnka wlać mleko i zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką. Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić, aby trochę ostygł. (Przemieszać delikatnie od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch). Następnie wmieszać stopniowo trzepaczką mascarpone. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150°C (grzałka góra- dół).
Nadzienie wylać na podpieczony spód. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 150°C (grzałka góra- dół), aż wierzch się zetnie. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez parę godzin, albo przez noc.
Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i razem ze śmietaną i masłem podgrzewać w kąpieli wodnej lub na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Polewę wylać na ciasto. Tartę schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła.
Zrobilam z malinami i wyszlo oblednie pyszne - slodka masa budyniowa przelamana kwaskowatymi malinami, rewelacja. Bez malin chyba by mi tak nie smakowalo, ale tylko dlatego, ze nie przepadam za bardzo slodkimi ciastami. Jedynie zamienilam mascarpone na zwykly seek kremowy. Na pewno jeszcze powtorzymy, bo zniklo blyskawicznie 🙂
Robię tartę w zasadzie na oko identyczną. Tyle, że "biała warstwa" to ricotta z odrobiną masła, mąki i cukru. Ewentualnie jakiegoś aromatu. Mniej roboty :o)
Super! Szukałam ciasta na ostatnią chwilę, nie miałam żadnego pomysłu i poszłam na żywioł - strzał w 10! Pyszne ciacho i domownicy zachwyceni :) Polewę jedynie zmodyfikowałam - 50g śmietany 30% rozptusciłam w kąpieli wodnej i dodałam 100g czekolady, dzięki temu czekolada nie zastygła do końca a ciacho rozpływało się w ustach. Pozdrawiam
Ciasta możesz przekładać samym kremem patissiere po ostygnięciu, z małym dodatkiem ubitej śmietany, z ubitym mascapone na pewno też. Zobacz artykuł o [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/950-creme-patissiere-francuski-krem-cukierniczy"]cremie patissiere[/url], a tutaj jest przepis na [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/951-tort-bezowy-z-creme-patissiere-i-owocami"]tort bezowy z cremem patissiere i owocami[/url], gdzie jest połączenie tego kremu z bitą śmietaną.