Wilgotne, mocno nasączone alkoholem czekoladowe ciasto. Składa się z kakaowego biszkoptu i kakaowych herbatników przełożonym bitą śmietaną. Nasączone jest czekoladowym ponczem ze sporą ilością alkoholu, a oblane jest polewą czekoladową. Bardzo smaczne ciasto, delikatne, nie za słodkie i mocno wilgotne. Smakuje lepiej niż wygląda ;).
Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 kopiata łyżka kakao
nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki wody
Poncz:
1 szklanka zaparzonej kawy*
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki cukru
¾ szklanki wódki
Krem:
1 litr słodkiej śmietany 30- 36%
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
2 łyżki cukru pudru
½ szklanki zimnej wody
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
20 g masła
150 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
200 g herbatników kakaowych
cukrowa posypka o smaku czekoladowym
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub mąką) lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i kakao. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Wymieszaną mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku. Następnie wyjąć na blat, oddzielić nożem od formy i razem z formą odwrócić ciasto do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować poncz. Kawę zaparzyć i wymieszać z cukrem. Czekolady posiekać i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą kawą i wymieszać do rozpuszczenia. (Jeśli czekolada całkowicie się nie rozpuści to podgrzać w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Jeśli pomimo rozpuszczenia czekolady poncz będzie niejednolity tj. z oddzielającą się czekoladą, należy zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wlać wódkę i wymieszać.
Przygotować krem. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać pół szklanką zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę.
Dolny blat biszkoptowy włożyć do formy. Wylać równomiernie połowę ponczu. (Ponczu jest dużo). Wyłożyć połowę kremu z bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć resztą ponczu i wyłożyć resztę kremu z bitej śmietany. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Dodać masło i śmietanę. Podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się składników. Polewę schłodzić w zimnej wodzie, a gdy lekko zgęstnieje wylać na herbatniki. Posypać posypką i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby herbatniki zmiękły, a ciasto przeszło smakiem.
Uwagi:
1 szklanka= 250 ml
*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Moje biszkopty nie nasiąkły całe tylko trochę od góry więc ciacho prezentuje się średnio. Nazwa robocza to pijana wzetka, wzetka na bani bądź wzetka alkoholiczka. Jakoś mi przypomina wzetkę tylko po mocno zakrapianej imprezie
Ciasto super.Robiłam je wcześniej na urodziny męża a dziś powtórka - na święta.Sami dorośli to możemy poszaleć😄 Dziękuję za przepis i życzę dużo zdrówka 🤗
Czy na zdjęciu nie ma 3 blatów biszkoptowych? W przepisie jest podane, że należy przekroić biszkopt na dwie części. Chodzi mi dokładnie o to co jest bezpośrednio pod polewą....
Czy poncz powinien odstać, aż zgęstnieje? Jaka powinna być jego konsystencja w momencie rozlewania po biszkopcie. Obawiam się, że może być zbyt rzadki i wsiąknie w biszkopt zmieniając go w mokrą gąbkę.
Musi być chłodny zanim dodasz wódkę. Potem przygotuj bitą śmietanę. Trzymaj się przepisu i nic się nie bój, że wsiąknie w biszkopt. Tak musi być. Będzie pysznie ;)