Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

65 Komentarzy
Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

Krem truskawkowy:

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa do obłożenia tortu:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • trochę masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (u mnie różowy i fioletowy)
  • foremki w kształcie kwiatka
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
  5. Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
  6. Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
  7. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  8. W tym czasie przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać (podsypując masę cukrem pudrem), aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciąć foremką kwiatki. Ułożyć je na torcie i ozdobić posypką cukrową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowymTort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia NL · 1 miesięcy temu
    Czy można takie ciasto przygotować bez obręczy do tortu? Do tej pory unikałam przepisów z obręcz gdzyz jej nie posiadam i nigdy nie używałam. Czy jest konieczna? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Tak, ze względu na krem tuskawkowy. Chyba, że złożysz tort w tortownicy, jeśli jest szczelna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabella · 5 miesięcy temu
    Czy mogę dać jedną warstwę kremu, potem ten blat kokosowy, potem biszkopt, mus czekoladowy, piankę truskawkową i na to biskzopt?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Jak warstwę kremu na spód? Blat kokosowy i biszkopt sklej kremem, musem, czy pianką, żeby się trzymało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maryna · 5 miesięcy temu
    Czy można go obsypać wiórkami kokosowymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Tort świetny, robiony na zwykłym czek. Biszkopcie też pyszny, polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 3 lat temu
    Zrobiłam na urodziny teściowej. Wszystkim smakował. Ozdobiłam żywymi kwiatami. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Czy ciasto z 1/2 porcji starczy na blachę 18 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Witam, jako początkująca w pieczeniu chciałabym zapytać czy przygotowując ciasto czekoladowe ubijać całe jaja czy najpierw białka na pianę, żółtka z cukrem i dopiero to połączyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w małej ilości wody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Proszę o radę. Na imprezie będzie większa liczba osób, stąd moje pytanie. Czy lepiej byłoby upiec dwa torty, a może udałoby się z tego przepisu zrobić piętrowy tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 4 lat temu
    Witam. Zgodnie z przepisem, blat kokosowy zrobiony jest bez dodatku mąki, czy nie będzie zbyt płaski?Pozdrawiam, Piotr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Można do ciasta czekoladowego dać pół na pół mlecznej i gorzkiej czekolady a do masy gorzką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Witam. Nie lubię żelatyny w kremie i chcialabym dodać galaretkę truskawkową. Ile galaretek na 500 ml śmietany musialabym dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Pani Joanno, czy w tym torcie można ciasto nasączyć ponczem z alkoholem? Uwielbiamy torty które są wilgotne i nie przesłodzone, stąd zawsze blaty nasączam herbat z cytryną, kawą lub alkoholem. Co pani poleca w przypadku tego torta tak, aby nie zaburzyć smaku? Chciałabym ozdobić tort różyczkami z masy kremowej (z rękawa cukierniczego), ale muszę to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Kiedy robiłam różyczki ze śmietany kremówki i barwnika nie wyglądały najładniej następnego dnia. Proszę o radę z jakiej masy je wykonać w prosty sposób :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pycha Asiu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia Mrożek · 4 lat temu
    Szukałam tortu dla syna i znalazłam, był bardzo smaczny polecam (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela? · 4 lat temu
    Dla smakoszy ciasta mocno czekladowego tort jest godny polecenia. Udał się w 100% Ja jednak nie przepadam za gorzką czekoladą. Ale mojej córce bardzo smakował. Przechowywany w lodoówce nadaje się do zjedzenia w ciągu dwóch dni.
    Tak wygląda nasz próbny tort Komunijny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    dzień dobry czy zamiast śmietany do kremu można dodac mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Piękny tort (heart) chce zrobić go na urodziny córki , moja tortownica ma 28 cm , powinnam zwiększyć ilość składników czy wystarczy tak jak jest w przepisie ? Z góry dziękuje za odpowiedz , pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy jak zrobię tort dzień przed urodzinami to drugiego dnia będzie tak samo dobry?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Będzie najlepszy (nod) Wszystkie torty najlepiej przygotować dzień wcześniej, chyba, że podaję inną informację ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 6 lat temu
    Upiekłam wczoraj blaty czekoladowe i strasznie wyschly są twarde