Bakława
Bakława (Baklava lub Baklawa) popularna jest głównie w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Warstwy ciasta filo przełożone są warstwami posiekanych orzechów. Bakławę kroimy w romby, trójkąty, kwadraty lub inne formy i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu ciasto polewa się syropem z cukru, wody i soku z cytryny.
Długo zwlekałam z jej upieczeniem. Wydawała mi się strasznie słodka. Jadłam też kupną i wcale mnie nie zachwyciła, a jedynie zasłodziła. Zdecydowałam się w końcu ją upiec i byłam mile zaskoczona. Owszem jest słodka, ale chrupiące ciasto i orzechy po prostu wciągają. Mnie przypomina orzeszki w karmelu. Nie zjecie jej za dużo, ale to raczej na plus ;).
Składniki:
- 300g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 480- 500g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy*)
- 200g masła
Syrop:
- 150ml wody
- 50g miodu
- 170g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- posiekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać drobno lub zmielić (nie za drobno), aby były jeszcze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Odstawić na bok.
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Płaty ciasta przyciąć do wymiaru formy. (Najlepiej wyciągać po 2 płaty, a resztę trzymać przykryte ściereczką, lub zwinięte, aby nie obsychały).
- Formę wysmarować roztopionym masłem, najlepiej używając silikonowego pędzelka. Wyłożyć dwa płaty ciasta. Drugi płat posmarować masłem. Na niego wyłożyć następne dwa płaty, posmarować masłem i wyłożyć dwa płaty. (W formie mamy teraz 6 płatów ciasta). Na szósty płat wysmarowany masłem rozłożyć 1/3 orzechów. Przykryć kolejnymi dwoma płatami, posmarować je masłem. Na nie ułożyć dwa płaty, posmarować masłem, kolejne dwa płaty i posmarować masłem. (W formie mamy teraz 12 płatów). Wyłożyć połowę z pozostałych orzechów i znowu układać po dwa płaty i co drugi smarować masłem. Na 18ty płat posmarowany masłem wyłożyć resztę orzechów i dalej układać po 2 płaty i smarować masłem, aż ułożymy 24 płaty lub więcej, jeśli chcemy i mamy jeszcze ciasta. Ostatni płat posmarować masłem. (Podsumowując: Do formy wysmarowanej masłem wkładamy kolejno płaty ciasta filo i co drugi smarujemy roztopionym masłem, używając pędzelka. Na 6ty, 12ty i 18ty płat wykładamy 1/3 ilości orzechów. Łącznie zużywamy 24 płaty lub więcej).
- Ciasto pociąć ostrym nożem na nieduże kwadraty, trójkąty lub romby.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia przygotować syrop. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i miód. Zagotować, a następnie gotować na średniej mocy palnika, aż powstanie syrop, ok. 10- 15 minut. Ściągnąć z pieca i dodać sok z cytryny. Pozostawić do ostygnięcia.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca, odczekać z 5 minut i polać zimnym syropem. Posypać posiekanymi pistacjami.
Smacznego.
*Użyłam formy o wymiarach 20x 32cm, ale może być większa (w zależności od wielkości płatów ciasta).