Ciasto czekoladowe bez mąki

39 Komentarzy

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g masła lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
  4. Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
  5. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Bardzo dobre. Bardzo mi smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 6 miesięcy temu
    Czy można dać do ciasta proszek do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj. Wlałam do większej tortownicy i wyszedł troszeczkę niższy. Faktycznie masa żółtkowo czekoladowa jest gęsta, ale po wmieszaniu piany pięknie się uplastycznia, wobec czego nie ma się czym martwić.Pyszne. Ja robiłam z erytytolem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 2 lat temu
    Robiłam już któryś raz, jest świetne! Używam gorzkiej czekolady z pomarańczą (lindt lub biedronka) i ma super posmak. Na wierzch ubijam śmietankę z mascarpone i owoce (truskawki/ borówki/ maliny), goście zawsze zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne. Jutro robię po raz kolejny ale na wierzch dam maskarpone i świeże owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Super przepis. Robię trzeci raz! Polecam & dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Wyrosło duuuże -wygląda suuuper a jak smakuje-jeszcze nie wiem bo gorące😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 4 lat temu
    czy zamiast czekolady można dać kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Czy z miodem ktoś próbował zrobić to ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bianka · 4 lat temu
    Co można dać zamiast zwykłej gorzkiej czekolady ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Rewelacja!
    Ciasto mięciutkie i pyszne. Wszystko udało się doskonale.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 4 lat temu
    Czy coś się stanie jak zamiast cukru trzcinowego dam zwykły biały bo akurat trzcinowego nie mam pod ręką ????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Jak długo piec te ciacho w papilotkach a nie w tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Niestety, jak dla mnie przepis porażka, a piek~ sporo... Proporcje są wymierzone nieodpowiednio - robiłam kilka razy podobne ciasto, ale że podobny przepis był pod ręką, spróbowałam. Masa glutowata, za gęsta przed dodawaniem piany, musiałam ratować olejem w trakcie, żeby masa była jako taka i żeby mikser się nie spalił...
    Ciasto wyszło ok, ale humor był średni i wkładając blaszkę do piekarnika wcale nie byłam przekonana, że cokolwiek z tego wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Hej :) zrobiłam ciasto, jednak po ostudzeniu zaczęło się rozpadać, generalnie podczas nakładania wychodziła z tego papka, ale w smaku było rewelacyjne :D co mogło pójść nie tak? Zastanawiam się czy może nie za krótko bo piekłam jak na moc mojego piekarnika :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Czy wyjdzie bez cukru tylko z jakimś zamiennikiem? ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Czy bez masła też wyjdzie prosze o odp
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Moje niestety wyszlo bardzo niskie.