Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.
Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).
Smacznego.
Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Zrobiłam z tego przepisu i ciasto super. Bardzo smaczne, lekkie i wilgotne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
7 lat temu
Pyszne, piekę właśnie drugi raz i na pewno nie ostatni :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
𝐉𝐚·
27 dni temu
𝐔𝐰𝐚𝐠𝐚 𝐫𝐨𝐬́𝐧𝐢𝐞 (𝐩𝐫𝐳𝐞𝐲𝐧𝐚𝐣𝐦𝐧𝐢𝐞𝐣 𝐰 𝐦𝐨𝐢𝐦 𝐩𝐫𝐳𝐲𝐩𝐚𝐝𝐤𝐮)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
1 lat temu
Czy zamiast masła można dać margarynę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
1 lat temu
Bardzo dobre. Bardzo mi smakuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
1 lat temu
Czy można dać do ciasta proszek do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
3 lat temu
Zrobiłam dzisiaj. Wlałam do większej tortownicy i wyszedł troszeczkę niższy. Faktycznie masa żółtkowo czekoladowa jest gęsta, ale po wmieszaniu piany pięknie się uplastycznia, wobec czego nie ma się czym martwić.Pyszne. Ja robiłam z erytytolem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jowita·
3 lat temu
Robiłam już któryś raz, jest świetne! Używam gorzkiej czekolady z pomarańczą (lindt lub biedronka) i ma super posmak. Na wierzch ubijam śmietankę z mascarpone i owoce (truskawki/ borówki/ maliny), goście zawsze zachwyceni :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
4 lat temu
Ciasto przepyszne. Jutro robię po raz kolejny ale na wierzch dam maskarpone i świeże owoce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Super przepis. Robię trzeci raz! Polecam & dziękuję:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Wyrosło duuuże -wygląda suuuper a jak smakuje-jeszcze nie wiem bo gorące😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
hania·
5 lat temu
czy zamiast czekolady można dać kakao?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
5 lat temu
Czy z miodem ktoś próbował zrobić to ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bianka ·
5 lat temu
Co można dać zamiast zwykłej gorzkiej czekolady ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Rewelacja!
Ciasto mięciutkie i pyszne. Wszystko udało się doskonale.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
5 lat temu
Czy coś się stanie jak zamiast cukru trzcinowego dam zwykły biały bo akurat trzcinowego nie mam pod ręką ????
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Może być również zwykły cukier.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Damian ·
1 lat temu
Nic się nie stanie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 miesięcy temu
Nic się nie stanie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Jak długo piec te ciacho w papilotkach a nie w tortownicy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
6 lat temu
Niestety, jak dla mnie przepis porażka, a piek~ sporo... Proporcje są wymierzone nieodpowiednio - robiłam kilka razy podobne ciasto, ale że podobny przepis był pod ręką, spróbowałam. Masa glutowata, za gęsta przed dodawaniem piany, musiałam ratować olejem w trakcie, żeby masa była jako taka i żeby mikser się nie spalił...
Ciasto wyszło ok, ale humor był średni i wkładając blaszkę do piekarnika wcale nie byłam przekonana, że cokolwiek z tego wyjdzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kkkkk·
2 miesięcy temu
Przecież to się laczy łyżka delikatnie a nie mikserem żeby nie przebić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
6 lat temu
Hej :) zrobiłam ciasto, jednak po ostudzeniu zaczęło się rozpadać, generalnie podczas nakładania wychodziła z tego papka, ale w smaku było rewelacyjne :D co mogło pójść nie tak? Zastanawiam się czy może nie za krótko bo piekłam jak na moc mojego piekarnika :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
6 lat temu
Czy wyjdzie bez cukru tylko z jakimś zamiennikiem? ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że warto spróbować np. na ksylitolu, erytrytolu lub miodzie.