Ciasto czekoladowe bez mąki

39 Komentarzy

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g masła lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
  4. Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
  5. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).

Smacznego.

Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    zastanawiam się, co by wyszło gdyby zrobić to bez czekolady? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nic by z tego nie wyszło. To za mało składników. Musi być co najmniej czekolada lub mąka, żeby wyszło ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Kaminska Adamczewska · 7 lat temu
    To jest mój hit już od jakiegoś czasu, chciałabym tylko dodać, że równie pyszne wychodzi z ksylitolem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malaczarnaa · 7 lat temu
    Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, właśnie wczoraj upiekłam z olejem kokosowym (używając również 100 g) i wyszło pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 7 lat temu
    niestety góra wyszła mi taka gumiasta a nie chrupkie, może ktoś poradzi co zle zrobiłam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Bardzo ciekawy smak i konsystencje ma to ciasto po jednym dniu spędzonym w lodówce. Dla mnie najlepsza wersja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Zrobiłam wedle przepisu. Już surowe smakowało dobrze. Zapiekałam w tortownicy o średnicy 20cm, a to, co zostało w papilotach do muffinek. Zostawiłam odrobinę roztopionej czekolady do dekoracji. Moim zdaniem pyszne, ale mój domowy łasuch skwitował to komplementem "łeb urywa, takie dobre". Dodatkową zaletą jest unoszący się w domu zapach.
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lubiebardzo · 8 lat temu
    Ciasto wspaniałe! Z braku odpowiedniej blaszki piekłam w formie sporych babeczek, wyszło pyszne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie spotkałam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Goplana jest bezglutenowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 8 lat temu
    Zrobiłam wyszło super 2 czekolady gorzkie i 1 mleczna + kleks z bitej śmietany, bardzo fajne ciasto i najważniejsze nie tylko dla bezglutenowców
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 8 lat temu
    a ja mam zapytanie jako nowicjuszka w dziedzinie pieczenia czy to musi być gorzka czekolada czy mogę ją zupełnie zastąpić mleczną? np. jako wersja dla dzieci
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Beato to ciasto znane jest jako flourless chocolate cake i pieczone jest na gorzkiej czekoladzie. Jak dodasz 200g gorzkiej i 100g mlecznej to myślę, że wyjdzie i będzie mniej czekoladowe. Jak wyjdzie z samą mleczną to nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Zrobiłam. Wyszło.Niestety dla mnie zdecydowanie za gorzkie. Następnym razem wymieszam czekoladę gorzką z mleczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smakoszka · 8 lat temu
    Smakowicie wygląda :)