Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
W tym czasie przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać (podsypując masę cukrem pudrem), aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciąć foremką kwiatki. Ułożyć je na torcie i ozdobić posypką cukrową.
Czy można takie ciasto przygotować bez obręczy do tortu? Do tej pory unikałam przepisów z obręcz gdzyz jej nie posiadam i nigdy nie używałam. Czy jest konieczna?
Witam, jako początkująca w pieczeniu chciałabym zapytać czy przygotowując ciasto czekoladowe ubijać całe jaja czy najpierw białka na pianę, żółtka z cukrem i dopiero to połączyć?
Proszę o radę. Na imprezie będzie większa liczba osób, stąd moje pytanie. Czy lepiej byłoby upiec dwa torty, a może udałoby się z tego przepisu zrobić piętrowy tort?
Pani Joanno, czy w tym torcie można ciasto nasączyć ponczem z alkoholem? Uwielbiamy torty które są wilgotne i nie przesłodzone, stąd zawsze blaty nasączam herbat z cytryną, kawą lub alkoholem. Co pani poleca w przypadku tego torta tak, aby nie zaburzyć smaku? Chciałabym ozdobić tort różyczkami z masy kremowej (z rękawa cukierniczego), ale muszę to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Kiedy robiłam różyczki ze śmietany kremówki i barwnika nie wyglądały najładniej następnego dnia. Proszę o radę z jakiej masy je wykonać w prosty sposób :)
Dla smakoszy ciasta mocno czekladowego tort jest godny polecenia. Udał się w 100% Ja jednak nie przepadam za gorzką czekoladą. Ale mojej córce bardzo smakował. Przechowywany w lodoówce nadaje się do zjedzenia w ciągu dwóch dni.
Tak wygląda nasz próbny tort Komunijny :)
Piękny tort (heart) chce zrobić go na urodziny córki , moja tortownica ma 28 cm , powinnam zwiększyć ilość składników czy wystarczy tak jak jest w przepisie ? Z góry dziękuje za odpowiedz , pozdrawiam