Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
W tym czasie przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać (podsypując masę cukrem pudrem), aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciąć foremką kwiatki. Ułożyć je na torcie i ozdobić posypką cukrową.
Wydaje mi się, że tak. Jeśli chcesz, to możesz zrobić ze sprawdzonego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/456-tort-mis"]"Tort miś"[/url]. Jest tam przepis na ciasto czekoladowe jasne, bardzo podobne do tego.
robilam tort na 2-gie urodziny synka - rewelacyjny smak i wyglad! Dziekuje za przepis i go szczerze polecam. Nie za słodki, genialne połaczenie czekolady, truskawek i kokosa, mniam, mniam:) nikt nie zostawil ani kawałeczka na swoim talerzyku:)
Moglaby mi pani powiedzieć ile taki tort może poleżeć w lodówce? Bo chciałabym go zrobić w piątek wieczorem, a dopiero w poniedziałek go ewentualnie zjeść. :D
Czy do kremu truskawkowego zamiast żelatyny można użyć galaretki, pytam ponieważ zawsze mam problem z żelatyną, po prostu kremy nie udają się po jej dodaniu.
Bożenko, pewnie by się dało, ale na oko nie jestem w stanie powiedzieć ile trzeba by było użyć galaretki. Trzeba by było zmniejszyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Dlaczego boisz się żelatyny? Galaretka też jest na żelatynie przecież. Jak ją namoczysz, żeby napęczniała, podgrzejesz mieszając (uwaga, żeby nie zagotować) i dobrze wymieszasz (polecam trzepaczką) z 3 łyżkami musu truskawkowego, to nie powinny wyjść grudki. Trzeba to kiedyś opanować ;)
Zrobiłam ten tort dla koleżanki na urodziny. Prezentuje się super i jest smaczny. Ponieważ nie jestem fanką gorzkiej czekolady, postanowiłam połowę gorzkiej czekolady zastąpić mleczną. Według mnie wyszło to super.
Witam, tort wygląda wyśmienicie, mam zamiar go zrobić dla cioci na 50-te urodziny :) Proszę mi powiedzieć, czy to ciasto czekoladowe po przekrojeniu jeszcze nasączać czymś czy już nie?
Jeśli chcesz pominąć czekoladę, to zrób kakaowy biszkopt według przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/725-kakaowy-biszkopt-genuenski"]Kakaowy biszkopt genueński[/url]
lub ciemny biszkopt z 4 jaj według przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]