Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

65 Komentarzy
Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym

Bardzo smaczny, lekki tort składający się z dwóch czekoladowych blatów i jednego kokosowego, przełożonych lekką, truskawkową pianką. Cały pokryty jest masą czekoladową i i skromnie ozdobiony kwiatkami z masy cukrowej.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

Krem truskawkowy:

  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa do obłożenia tortu:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • trochę masy cukrowej
  • barwnik spożywczy (u mnie różowy i fioletowy)
  • foremki w kształcie kwiatka
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
  5. Żelatynę namoczyć w 4,5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu truskawkowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu. Mus wstawić do lodówki. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie zgęstniał). Gdy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem.
  6. Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu truskawkowego. Przykryć blatem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc, aż krem stężeje.
  7. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  8. W tym czasie przygotować dekorację. Do masy cukrowej dodać troszkę barwnika spożywczego i zagniatać (podsypując masę cukrem pudrem), aż do otrzymania jednolitego koloru. Masę cukrową rozwałkować i wyciąć foremką kwiatki. Ułożyć je na torcie i ozdobić posypką cukrową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym Tort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowymTort czekoladowo- kokosowy z kremem truskawkowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesia · 7 lat temu
    Czy do ciasta czekoladowego mogę dać biała czekolade zamiast gorzkiej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wydaje mi się, że tak. Jeśli chcesz, to możesz zrobić ze sprawdzonego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/456-tort-mis"]"Tort miś"[/url]. Jest tam przepis na ciasto czekoladowe jasne, bardzo podobne do tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Czy masę do oblozenia tego tortu moge przygotować w ten sam sposób używając białej czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Witam,

    czy ten tort "udźwignie" masę marcepnową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktor · 8 lat temu
    Czy jajka ubić całe czy tylko białka? W 1 punkcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 8 lat temu
    Tort super w smaku i szybko się robi :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta, Kraków · 8 lat temu
    Witam,

    robilam tort na 2-gie urodziny synka - rewelacyjny smak i wyglad! Dziekuje za przepis i go szczerze polecam. Nie za słodki, genialne połaczenie czekolady, truskawek i kokosa, mniam, mniam:) nikt nie zostawil ani kawałeczka na swoim talerzyku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 8 lat temu
    Moglaby mi pani powiedzieć ile taki tort może poleżeć w lodówce? Bo chciałabym go zrobić w piątek wieczorem, a dopiero w poniedziałek go ewentualnie zjeść. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożenka · 8 lat temu
    Czy do kremu truskawkowego zamiast żelatyny można użyć galaretki, pytam ponieważ zawsze mam problem z żelatyną, po prostu kremy nie udają się po jej dodaniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Bożenko, pewnie by się dało, ale na oko nie jestem w stanie powiedzieć ile trzeba by było użyć galaretki. Trzeba by było zmniejszyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Dlaczego boisz się żelatyny? Galaretka też jest na żelatynie przecież. Jak ją namoczysz, żeby napęczniała, podgrzejesz mieszając (uwaga, żeby nie zagotować) i dobrze wymieszasz (polecam trzepaczką) z 3 łyżkami musu truskawkowego, to nie powinny wyjść grudki. Trzeba to kiedyś opanować ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Zrobiłam ten tort dla koleżanki na urodziny. Prezentuje się super i jest smaczny. Ponieważ nie jestem fanką gorzkiej czekolady, postanowiłam połowę gorzkiej czekolady zastąpić mleczną. Według mnie wyszło to super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 8 lat temu
    Czy ja moge juz dzis upiec te dwa biszkopty? W piatek bede robic caly tort czy lepiej poczekac.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monikam · 8 lat temu
    Czy truskawki mogę zastąpić mrożoną czarną porzeczką lub konfiturą porzeczkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarosz Agnieszka 28 · 8 lat temu
    Tort super-robilam na Walentynki piekny,pyszny-dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Tort wygląda super. Jednak mój mąż nie lubi owoców. CZym można zastąpić piankę truskawkową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Wygląda cudnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    Witam, tort wygląda wyśmienicie, mam zamiar go zrobić dla cioci na 50-te urodziny :) Proszę mi powiedzieć, czy to ciasto czekoladowe po przekrojeniu jeszcze nasączać czymś czy już nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Czy zamiast gorzkiej czekolady można użyć mlecznej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 8 lat temu
    Czy zamiast czekolady moge użyc kakao do ciasta? Jesli tak to ile?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli chcesz pominąć czekoladę, to zrób kakaowy biszkopt według przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/725-kakaowy-biszkopt-genuenski"]Kakaowy biszkopt genueński[/url]
      lub ciemny biszkopt z 4 jaj według przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smakoszka · 8 lat temu
    Wygląda tort rewelacyjnie ;)

    Na pewno wypróbuję upiec na urodziny mojej mamy,na pewno zachwyci gości ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    Przepięknie ozdobiony tort. Bardzo lubię takie skromne ozdoby. W smaku też w moim stylu. także zapisuję w kolejce do wypróbowania :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karmel-itka · 8 lat temu
    wygląda cudownie! zresztą jak wszystkie torty spod Twoich raki!