Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.
Składniki:
200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
100g czekolady gorzkiej
100g masła
2 jajka
120g cukru
70g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g kakao
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Ciasto przepyszne! Mocno czekoladowe, cukinia nadaje fajnej wilgotności, ale gdybym nie wiedziała, to nie wyczułabym jej w smaku! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Ciasto smaczne niestety miałam problemy. Zrobiłam 1:1 wg przepisu. Niestety po 20 min pieczenia wierzch nadal był bardzo mokry. Piekłam jeszcze dodatkowe 10 min. Ciasto wyrosło słabo, a po wyjęciu z piekarnika opadło, było na granicy zakalca. Jakieś sugestie? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Czy cukinia była dobrze odciśnięta z soku? To jest brownie, więc nie wyrasta, a jak wyrośnie to potem opada i tak ma być. W brownie nie ma zakalca. Ciasto ma być zwarte. Jedyne na co powinniśmy zwrócić uwagę, żeby wierzch był ścięty po upieczeniu, więc jeśli nie był to dobrze, że był pieczony dłużej. Następnym razem polecam odcisnąć mocniej cukinię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Cudowne, mokre, mocno czekoladowe i nie za słodkie. I do tego proste w przygotowaniu. Najlepsze jak postoi w lodówce.
Już 2 razy piekłam i na stałe zostaje ze mną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Reni·
2 lat temu
Super przepis chyba najlepszy ajki znalazlam i przetestowałam z netu brawo!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
3 lat temu
Ciasto wyszło pyszne, tylko rozsypuje się :-(Czy może ktoś zna przyczynę lub domyśla się dlaczego tak zadziało się?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Liviana·
3 lat temu
Przepyszne, syn zachwycony przepisem, nie uwierzył że to z cukini której tak nie nie cierpi 😁😁😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Najlepsze Brownie z cukinią 👍zawsze wracam do tego przepisu.Potwierdzam,nikt się nie domyśla,co jest w środku😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Czy można zmienić mąkę pszenną na ryżową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie testowałam wersji bezglutenowej. Proszę dać znać, jak sprawdzisz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
6 lat temu
A z podwójnej porcji jak dlugo pieczecie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Smaczne, następnym razem zrobię z podwójnej porcji by było wyższe. (nod) (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
7 lat temu
Ciasto przepyszne... zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy...wyszło SUPER...nawet mój syn, który jest bardzo wybredny stwierdził że jest rewelacyjne...Gorąco polecam...:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
8 lat temu
Upiekłam go wczoraj, jest pyszne! Puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe. Na pewno często będę wracać do tego przepisu :) Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
9 lat temu
Jednym słowem przepychota:))) szybkie tanie idealnetto jednym słowem. Polecam przepis rewelka:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiola·
9 lat temu
można użyć sody zamiast proszku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Wiolu nie zawsze da się zastąpić proszek sodą. Sodę dodaje się raczej do ciast, gdzie jest maślanka, kwaśna śmietana, jogurt itp.