Brownie z cukinią

19 Komentarzy

Brownie z cukinią

Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.

Składniki:

  • 200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
  5. Ciasto wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Brownie z cukinią

Brownie z cukinią

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne! Mocno czekoladowe, cukinia nadaje fajnej wilgotności, ale gdybym nie wiedziała, to nie wyczułabym jej w smaku! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 miesięcy temu
    Ciasto smaczne niestety miałam problemy. Zrobiłam 1:1 wg przepisu. Niestety po 20 min pieczenia wierzch nadal był bardzo mokry. Piekłam jeszcze dodatkowe 10 min. Ciasto wyrosło słabo, a po wyjęciu z piekarnika opadło, było na granicy zakalca. Jakieś sugestie? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Czy cukinia była dobrze odciśnięta z soku? To jest brownie, więc nie wyrasta, a jak wyrośnie to potem opada i tak ma być. W brownie nie ma zakalca. Ciasto ma być zwarte. Jedyne na co powinniśmy zwrócić uwagę, żeby wierzch był ścięty po upieczeniu, więc jeśli nie był to dobrze, że był pieczony dłużej. Następnym razem polecam odcisnąć mocniej cukinię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Cudowne, mokre, mocno czekoladowe i nie za słodkie. I do tego proste w przygotowaniu. Najlepsze jak postoi w lodówce. 
    Już 2 razy piekłam i na stałe zostaje ze mną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Reni · 1 lat temu
    Super przepis chyba najlepszy ajki znalazlam i przetestowałam z netu brawo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 2 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne, tylko rozsypuje się :-(Czy może ktoś zna przyczynę lub domyśla się dlaczego tak zadziało się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liviana · 2 lat temu
    Przepyszne, syn zachwycony przepisem, nie uwierzył że to z cukini której tak nie nie cierpi 😁😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Najlepsze Brownie z cukinią 👍zawsze wracam do tego przepisu.Potwierdzam,nikt się nie domyśla,co jest w środku😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy można zmienić mąkę pszenną na ryżową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    A z podwójnej porcji jak dlugo pieczecie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Smaczne, następnym razem zrobię z podwójnej porcji by było wyższe. (nod) (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 6 lat temu
    Ciasto przepyszne... zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy...wyszło SUPER...nawet mój syn, który jest bardzo wybredny stwierdził że jest rewelacyjne...Gorąco polecam...:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 7 lat temu
    Upiekłam go wczoraj, jest pyszne! Puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe. Na pewno często będę wracać do tego przepisu :) Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Jednym słowem przepychota:))) szybkie tanie idealnetto jednym słowem. Polecam przepis rewelka:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 8 lat temu
    można użyć sody zamiast proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wiolu nie zawsze da się zastąpić proszek sodą. Sodę dodaje się raczej do ciast, gdzie jest maślanka, kwaśna śmietana, jogurt itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karo · 8 lat temu
    pyszne, polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An etka · 8 lat temu
    Upiekłam i polecam. Jest pyszne :)