Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na pół.
Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Przepis jest bardzo dobry. Zamiast świeżych jabłek użyłem marmolady bez cukru, która już od kilku lat stała w przydomowej spiżarni i czekała na swoje pięć minut. Białka, które zostały po utarciu żółtek ubiłem z cukrem i rozlałem na masie jabłkowej. Na to dopiero położyłem drugą warstwę ciasta. Jakież pyszne to było!
Ciasto wyszło rewelacyjnie - rzeczywiście jest to najlepsza wersja szarlotki, którą tak uwielbiam. Ja na górze zamiast drugiego placka dałam bezę - niebo w gębie!!!
fantastyczna....zrobiłam rano, dokładnie wg przepisu i teraz zabieram się do robienia kolejnej blachy. doskonały przepis. niestety mnie nie wyszła aż tak cudownie równiuteńka, ale to nic, bo smak rekompensuje wszelkie nierówności:) Wesołych Świąt:)
Witam.
Wyglada pysznie i chcialabym ja zrobic na "kawe" gdy przyjda moi przyszli tescie, mam pytanie, o co chodzi z tym nakuciem widelcem?
Bardzo prosze o szybka odp!!
skorzystalam z przepisu ale troszke go zmienilam. dodalam 2 kg jablek i zamiast drugiego placka ciasta posypalam kruszonka. ciasto pieklo sie okolo godziny ale wyszlo super. polecam
Szarlotkę zrobiłam wczoraj i wyszła tak dobrze, że dziś musze robić następną bo tamtą zjadła cała moj rodzina. Cieszę się tym bardzej, że wcześniej robiłam przeróżne szarlotki i nigdy nie wychodziły.
Wspaniały przepis :)