Szarlotka

95 Komentarzy
Szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
  3. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Ciasto podzielić na pół.
  5. Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
  6. Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
  7. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
  8. Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  10. Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka Szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, nie jest za slodkie co dla mnie jest ogromnym plusem.dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonim · 13 lat temu
    Jeszcze nie jadam, ale po komentarzach wnosze że to cos niebiańskigo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolka · 13 lat temu
    przepyszna przecudna szarlotka niebo w gebie dziekuje ślicznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Przed chwilką zrobiłam szarlotkę i pól blachy już nie ma.Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KucharzyTrzech · 13 lat temu
    Szarlotka idealna!!! Zrobiam i jest pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 13 lat temu
    Przepis jest bardzo dobry. Zamiast świeżych jabłek użyłem marmolady bez cukru, która już od kilku lat stała w przydomowej spiżarni i czekała na swoje pięć minut. Białka, które zostały po utarciu żółtek ubiłem z cukrem i rozlałem na masie jabłkowej. Na to dopiero położyłem drugą warstwę ciasta. Jakież pyszne to było!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletka · 13 lat temu
    Ciasto wyszło , przepyszne... :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 13 lat temu
    Ciasto wyszło rewelacyjnie - rzeczywiście jest to najlepsza wersja szarlotki, którą tak uwielbiam. Ja na górze zamiast drugiego placka dałam bezę - niebo w gębie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 13 lat temu
    fantastyczna....zrobiłam rano, dokładnie wg przepisu i teraz zabieram się do robienia kolejnej blachy. doskonały przepis. niestety mnie nie wyszła aż tak cudownie równiuteńka, ale to nic, bo smak rekompensuje wszelkie nierówności:) Wesołych Świąt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 14 lat temu
    polecam przepis -ciasto znakomite, wyszo jak na zdjęciu a smak....rozkosz dla podniebienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tina · 14 lat temu
    Witam.
    Wyglada pysznie i chcialabym ja zrobic na "kawe" gdy przyjda moi przyszli tescie, mam pytanie, o co chodzi z tym nakuciem widelcem?
    Bardzo prosze o szybka odp!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tino, widelcem robisz dziurki w cieście (tak w kilkunastu miejscach). Dzięki temu ciasto nie będzie się podnosić (wybrzuszać).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    skorzystalam z przepisu ale troszke go zmienilam. dodalam 2 kg jablek i zamiast drugiego placka ciasta posypalam kruszonka. ciasto pieklo sie okolo godziny ale wyszlo super. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzik · 14 lat temu
    Szarlotkę zrobiłam wczoraj i wyszła tak dobrze, że dziś musze robić następną bo tamtą zjadła cała moj rodzina. Cieszę się tym bardzej, że wcześniej robiłam przeróżne szarlotki i nigdy nie wychodziły.
    Wspaniały przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wozny · 14 lat temu
    Szarlotka wyszła rewelacyjnie, taka jaką uwielbiam z dużą ilością jabłek i cynamonu:)Prosty i szybki przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joanna · 14 lat temu
    bardzo smacznie wyglada i pewnie tak samo smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 14 lat temu
    Pieknie wyglada! Ze wszystkich szarlotek najbardziej chyba lubie te z musem jablkowym wlasnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 14 lat temu
    kocham szarlotkę. kocham!
    aTwoja to istne spełnienie marzeń!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Jaka ładna! Równiutko pokrojona, śliczna:)