Szarlotka


Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%
Mus jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
- cynamon
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
- Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Ciasto podzielić na pół.
- Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
- Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
- Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.